Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

[#rinya] már kész "sajnos" a munkadarab és jó is lett és a gép is bírta...
Ha megleszek a géppel megigérem, hogy tudományos alapokra helyzem a dolgot és számolok és olvasok... de most csinálnom kell... [#lookaround]

Robika37

Kedves Péter!
Sajnos eggyet kell értenem a lenntebb elhangzottakkal.Ha túlerölteted a gépet, csak azt hiszed, hogy gyorsabban végzel. Későbbiekben pedig majd csodálkozol hogy nem tudsz pontos méretet tartani a géppel. Na akkor jön majd a kinlódás és a tö"kölődés láttam már ilyent...
További szép estét!   Robika

7vpav5d32

Inkább csináld holnap! Ma már eleget hibáztál!
[#nevetes1]

bmejdz9nu

Totál pontos lett a munkadarab... a videó tényleg olyan mintha... de nem... :) Gondoljátok, hogy 10 ezer ft-nyi anyagot elba...ok.?
Még nem volt rá példa... :) Pont ez benne a pláne... A motort egy 400W-os frekiváltó hajtja... nincs több! max. 400W a főorsón... rezonancia sem volt.

4mjnxdwuu

Nem az elsőnél fogod vele elrontani....
Egyszer csak észreveszed, hogy már nem pontos.

bmejdz9nu

Csodálkozok, hogy nem veszitek észre milyen maró volt a gépben... :) pedíg látni a képen...
Erről a fajta maróról nem találtam infókat... (bordázott-nagyoló?) Használtatok már ilyet? ilyen sürűn bordázottat? A felület nem sima lett, természetesen...  

Sima pl. 4 élű maróval (nagyobb több mint 10mm átm.) esélyem sem lett volna még 0.1mm-es(!) fogásra sem a 40mm-es anyagba oldalazni...  
.. mert csúnyán beremegett volna...

A vezetés... a kiegészítő (XL:)asztal... azaz Rexroth 35-ös kocsi+ sin...

Robika37

Sztem. látja mindenki, de nem a beremegéstől fog tönkremenni. Hanem a részleges túl/túlnagy terhelésektől. A pontatlanság szép fokozatosan fog jelentkezni. Főleg a kiesztergálófejnél lehet majdan észrevenni.Különböző fogásmélységnél különböző méretszóródást fog produkálni.

bmejdz9nu

Azt mondod a 90mm-es átm. főorsó csapágyak mennek tönkre és nem rezonál be sem?

bmejdz9nu

... Akkor nem borzolom videóval a csapatot ahogy marom a THK vezetőket...  
Hanita 8-élű Carbide 10-es maróval (csak ez bírja a legjobbak közül is..:)... persze intenzív hűtés kell neki... [#smile]

vthgizrff

Abból is látszik, hogy túlterhelted a gépet, hogy nem lett sima a felületed. Ezeknek a nagyoló maróknak úgy van kialakítva az éle, hogy a kis rádiuszok átfedik egymást, csökkentve a rezonanciát. Szerintem eleve gyenge a BF20 ehez a maróhoz, 0,3-0,5mm fogankénti előtolással használják. Számolj egy kicsit, 2000Rpm-nél 6-élű marónál 5m/min előtolás. És még csak 200-as vágósebességgel számoltam, ami alumíniumnál szinte semmi.

bmejdz9nu

Valószinű persze jobban tudjátok... de megjegyzem ez egy érdekes maró... valahogy azt az átfedést nem csinálja meg...
Van ebből a fajtából egy mésik aminek nem ilyen sürű a bordázata az igen... az olyan.
Ha ezzel a maróval csak negyed ilyen fogást alkalmazok akkor is a felület formája felveszi a fogak formáját... szépen egyenletesen... tehát "strukturált lesz... :)

000000000

Honnan vetted, hogy a kis radiuszok atfedik egymast?  
Szerintem ez nem igy van, teljesen mindegy melyik szerszamgyarto ceg hullamos elszalagu marojat nezzuk. Kokemeny nagyolasra vannak kifejlesztve, ahol nem kovetelmeny a "sima" (erteni fogod a sima szot) felulet.

000000000

Hát Péter eddig csak hallgattam,de mint lelkes dilettáns beleugatnék én is a dolgodba.Nekem tetszett a video,semmi gond nem volt vele.A gond szerintem az,h nem véletelül vannak meghatározva a gép korlátai a gépkönyvben.Nem a motor miatt,nem a mechanika miatt nem javasolják a 20mm átm. ujjmarónál nagyobb maró használatát,hanem mindekttő miatt!Kicserélted a motort erősebbre,ok,bírja,de a mechanika maradt.Sajna már kb. 1 hete az Opti szervízbe járok az esztergám miatt és diskuráltam párszor a szervizes kolegákkal,akik elmondták a frankót a gépekkel kapcsolatban..../nameg láttam a drehapadom nortonszekrényét belülről[#ijedt]/...azok alapján csoda,h a géped ennyit bírt....minden egyes alkatrész a legköltségtakarékosabban megtervezve,még a nagy 2000-3000mm-es csúcstávú padok is alig 8mm lemezből vannak /kivéve a gépágy,meg a főorsóház,de ha az alépítmény elcsavarodik a gép súlya alatt,akkor mit ér az egész?!/...Az MF4 maró ,na az már hajaz a régi Orosz marókra..de az megfizethetetlen.....amugy sztem a maród sima forgácstörős ujjmaró-hosszlyuk maró és azért nem szükséges,h legyen átfedés a "rovátkák" között,mert ezzel elméletileg mindíg Z irányú fogásokat kell venni és így ugye nem hagyhatnak nyomot a fogak.

000000000

...most nagyon beégek,de Péter,nem fordítva kellett volna mozgatni az anyagot???ugyértem balról-jobbra....mert így nem a forgásiránnyal szembe tolod az anyagot..olyan,mintha a maró hajtaná az alut..nem harap

000000000

Balrol jobbra forog a foorso...

Ami marot meg hasznalt, az nagy teljesitmenyu ujjmaro, aminek a palastelei menethornnyal vannak megszakitva. A forgacs keskeny reszekre oszlik - jol. Nagy terfogatu forgacshorony, stb, stb.  

Azon kivul, hogy gyalazza a kis BF-20, nincs kenes, technologiai oarameterek nincsenek - jo amit csinalt...