Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Hűtés: nem szeretek utánna takarítani... így csak porszívó..
Hát igen... megint... pedíg nem kézzel szoktam... De figyelek...leszokok róla...
Múltkor esztergálás közben... "kidölt az ajtó" - de én szemrebbenés nélkül esztergáltam tovább... gyakorlat kell ehhez is... :)

tumnmsi57

az enyém ilyen lesz. egyenlőre csak az asztal.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Fraser/BF20/BF20%20asztal.jpg" border=0>

tumnmsi57

Néhány dolog kitakarva! (a szíjfeszítő még hiányzik)
http://cnctar.hobbycnc.hu/Fraser/BF20/BF20%20asztal2.jpg" border=0>

bmejdz9nu

jó az elgondolás! lehet, hogy a Z-tegely a rázósabb... arra is van ilyen jó ötleted?

tumnmsi57

Persze, csak még rajz nincs.

tumnmsi57

Alapvetően a 4 szempont szerint tervezem:
-A gép bármikor visszalakítható legyen eredeti állapotába.
- A motoros hajtás mellett megmaradjon a kézi működtetés lehetősége.
- A lehető legegyszerűbb alkatrészeket kelljen legyártani.
- A gétestben a lehető legkevesebb változtatást kelljen végezni. (az anyák miatt fészkeket kellett marni az azstal hátlapjába és a Y mozgórészbe)

bmejdz9nu

Kiváncsi lennék... mert arra még nem nagyon láttam tökéletes megoldást... :)

tumnmsi57

ez lesz a vezérlő hozzá:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Fraser/BipolarStepperController8A/K%e9p%20002.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Na még ilyet sem láttam... Hol vetted?

tumnmsi57

A Z tényleg kicsit nehezebb dió, de próbálkozom valami elfogadható megoldást találni,. Persze messze nem lehet tökéletes, mert sufni tuning szinten nem megy!

tumnmsi57

bmejdz9nu

Hát nem semmi!!! Mivel megy? Mennyit tud? Hogyan lesz a hűtoborda? Uni vagy bipolár? Gratula...

fifp6rjch

Üdv mindenkinek! [#wave]

Fraser a nyákot hol gyártattad le? Már csak a mennyiség miatt kérdezem [#vigyor]

tumnmsi57

Bipoláris, 8 amperes (elméletileg)
Külön van a hídmegjatás (ez látszik a képen is) igy elvileg bármilyen léptetőszekvenciát szolgáltató IC -el lehet vezérelni. A hídhoz külön driver -ek vannak.
Ebbe most L297 van. Optóleválasztás a bemeneten, helyi táp a digitális résznek 15Vdc-ról. A FET-ek most 540-ek, de cserélhető bármilyen TO220-ra. Fél égész lépés. Ezekkel kb 70V-ig mehet.  
A hűtőborda a másik oldalán lesz, A FET-ek csak próbálkozásra lettek beforrasztva. (A FET-ek fektetve, befele a zászlóval-> nem változik a lábsorrend)

tumnmsi57

Egy főiskolai évfolyamtársam induló válalkozásánál csinálták. Nem az igazi, de nem került pénzbe!
Amúgy Szombathelyen!