Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

airfoil6205

Ez a BF20, marás, modellezés körül kirobbant vita nagyon jól szemlélteti, hogy előzetes ismeretek nélkül túlzott elvárásokat támasztanak néhányan a gépeik mérőeszköszeik(ezredpontos mérőóra)iránt. A gépészetben megvannak a megfelelő eljárások mindenre, kellene tanulmányozni őket, szerintem itt a CNC hobbynál az a probléma, hogy egy mechanikus géptől elvárjuk azt a pontosságot amit a számítógéptől ami a jelet generálja, kicsit el kellene vonatkoztatni ettől. Mindezek mellett nem szabad lebecsülni senkinek a szorgalmát, kitartását a saját pénze azt tesz vele amit akar.

bmejdz9nu

Vissza kellene kanyarodni a legelejéhez...
A BF20 - 750W-os DC motor leváltásához min. 1Kw-os AC asszinkron motor volt az "elv"...
A "gyakorlat": 550W-os motor és 400W-os Hitachi Frekiválóval többet tud.
Ennek alátámasztására készültek a videók... Mert mondani (írni) mindent könnyű...

000000000

Most is téves a következtetésed szerintem:
1. A kézi előtolásod miatt nincs folyamatos  
forgácsolás, így a nulla és a maximum között
állandóan ingadozik, így nem mérvadó a motorra
nézve (van ideje erőt gyűjteni, amikor éppen
nincs előtolás..).
2. Durva számolással a videón látható
forgácsolásnak kisebb a max. teljesítménye, mint
100W. Ezért nem észleltél semmit.

000000000

F*sza lett, atomkiraly! Ennyi...

bmejdz9nu

Csak 100W? Akkor írok az Optimumnak a túlméretezett DC motor miatt is. Pazarlás bele a 750W-os... mert ennél nem tud többet a mechanika és az emberi kéz*  
* az én kezem... ok van aki erősebb... annak 200W:)

Még jó, hogy előtte nem veséztük ki (alaposan) a dolgot ki, mert akkor még mindíg számolnánk... így pedíg már marok vele... :)

bmejdz9nu

Ha látnád élőben.... alíg várnád, hogy "leégesd" a motorodat a tiedben... [#vigyor2] Tényleg nagyon jó lett...

000000000

A forgacsolas ALAP TANA !!!! az ÉLSZOGEK megertese es rogton utana a hatasuk megertese a forgacsolasra magara.....

Amikor mar ezeket TUDJA a csavo, es
AZT IS!!! tudkja a gyakorlatban is, hogy az adott konkret szerszamon melyik elszog hol van epepn es mekkora kene, hogy legyen eppen nagyjabol...

Nos AKKOR már majd tud ertelmesen forgacsolni es akkor már majd tud konnyen-jol  
furot, kest, akarmit elezni...

Az elezesben nem a kez gyakorlatanak megszerzese a legfontosabb! es ez nem is nehez igazan, ez  ugyanis megy eleg gyorsan, ha  

TUDJA !!! a csavo az agyaval, hogy mit akar eppen kialakitani a koszoruvel...az elezeskor.

Az alapismeretek BARMYELY varosi konyvtarban fellelhetok a 70-es evkben kiadott szakmunkas szintu szakkonyvekben...

Ezek erettsegivel igazan lazan felfoghatok, hiszen, 6-8 altalnost vegzett ipari tanulok szamara keszultek anno...

Mondjuk az 5.-6.-os geometria ismerete azert nem art hozzajuk :-)))

Nem igazan nehez anyag ez...

A jo muhely szinthez elegendo elmeleti ismeret nehany este alatt begyujtheto...de valoban hozza kell azert legalabb fogni :-((

000000000

Ha mar ajanlgatva lettek konyvek:

Szecsi Laszlo: Gepipari szerszamok keszitese

1961-es kiadasom van.  

~700 oldal. Ertheto, illusztralt, stb. Es amit akkor leirtak, az a most hasznalt "high-tec" PKD lapkas szerszamokra is igaz...

robroy007

Értem én hogy tanulni kellene vagy lealábbis szakmunkás könyveket olvasni de honnan lehet ezeket megszerezni????

Akkor legalább mindenki törekedhetne a profizmusra az élezésben!

000000000

Tessek:

http://www.antikvarium.hu/ant/start.php?fsurl=http%3A%2F%2Fwww.antikvarium.hu%2Fant%2Fbook.php%3Ffunc%3Dgyorsszerzo%26tipus%3Dtema%26kezdet%3D1%26darab%3D50%26talalat%3D7%26rendezes%3DCim_AZ%26temakorID%3D0%26sszam%3D6%26ID%3D40897" TARGET=_fnew>Gepipari szerszamok keszitese

Szerzoi jogok ide-oda, erdemes lenne digitalizalni. De nincs idom seggelni a scanner mellett. Cnc-s scannerem meg nincs...
Valahol regebben lattam egyet, legobol epitettek. Automatan lapozott.

robroy007

mikor lessz vásárolható példány belőle?? [#confused]

Van egy oldal ahol vannak régi könyvek de "nem" elérhetők szerzői jogok miatt

dg8n4i8x

Aszbolit!

Esetleg digi fényképező? Azzal gyorsabb! :) Ha több oldal kell én sem scannelek... 2Mpixel bőven jó!

Üdv!

000000000

Lehet jo lenne. Valami allvanyt krealni es kattogtatni csak. Lehet nekiallok.

000000000

MInd szép és jó amit az urak mondanak,de szerintem a TUDÁS egyenlő az ELMÉLETI és GYAKORLATI dolgok összegével.....szóval ha mindent TUDSZ,de nem ismered fel az esztergakést élőben,mert még csak képen láttad,akkor hiába a tudás,h ilyen élszög meg olyan élszög.....a másik véglet sem vezet eredményre,DE az biztos,h 1-2 "robbangatás" után az ember rájön a dolgokra.....tehát szerintem Varsányi kollega is tudja,h hogy kap szebb felületet érzi,h hogy harap a kés anélkül,h tudná az elméletet....Ti ismeritek a NEUMANN elvet???...mégis nyomkodjátok a billentyűzetet és egész jól fórumoztok.....pont mint egy gyakorlott forgácsoló aki maga jött rá a késélezés fortélyaira anélkül,h kiolvasta volna a fél könyvtárat......ezek most toolzások voltak persze,mindenkinek tökéletesen IGAZA van!!!csak örülök,h fellelndült ez a topic!Szép estét és jó barkácsolgatást mindenkinek!

HJózsi

Mechanika órán a prof felteszi a kérdést a hallgatókak: Kollégák, lemegyünk  műhelybe, ott egy ... kg-os kalapács ... hosszú nyéllel. Hol kell megfogni, hogy ha használjuk ne rúgjon vissza? - Mindenki lázas számolásba kezd, (lökésközéppont ugye) majd néhány perc múlva emelkednek a kezek hogy megvan a megoldás.
A prof megjegyzi, hogy kicsit sokáig tartott, majd szólítja sorban a jelentkezőket, mindegyik mond valami értéket. A prof erre azt mondja, hogy sajnos centi nincs a közelben, mire nagy tanácstalanság lesz. Ekkor a prof: Nos kedves kollégák elárulom a megoldást. A kalapács nyelét ott kell megfogni, ahol a legpiszkosabb, mert a szaki mindig ott fogja meg ahol nem rúg vissza, vagyis a lökésközéppontban ...