Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

hostya

"... de amikor azt hiszem már jó akkor a maró hátsó részét élezve mindig belefordul a korongba a következő él eleje, és ezzel elrontom azt az élt. "

Erre a problémára több megoldást is van.

1. használj keskenyebb homlokfelületű fazékkövet.
Ha keskenyebb a kő homlokfelülete mint az élezendő szerszám élhossza, akkor nem fordul bele a kőbe a következő él.
2. Szabályozd át a kő homlokfelületét homorúra.
3. Használj fazékkő helyett tányérkövet.
4. Fordítsd el a kő tengelyét 2-3 fokkal.

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Csuh%C3%A1snak/1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Csuh%C3%A1snak/2.jpg" border=0>
===========
"Illetve a másik bajom hogy a marót nehéz végigvezetni a támasztón mert bárhogy próbálom nyaklik a támasztó penge. Ami a korongtól odafér az már olyan vékony hogy az él az igen kis erőkar miatt elnyomja. "

Élszalag köszörüléshez a sikló hüvelyes tárgyorsó az igazi, főleg ha légcsapágyas...
A képen látható tárgyorsóval is lehet, de elég nehézkes, sajnos. :(
Valamit javulna a helyzet, ha a támasztót áthelyezed a szemközti élre, mert azon az oldalon lehetne robusztusabb is..

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/Csuh%C3%A1snak/IMGP2590feliratos.jpg" border=0>

Csuhás

Köszi ezeket végig fogom gondolni. A korongot én is elfordítottam, de nem is a korong túloldala okozza a gondot, hanem az éppen élezett él alatt a következő él ér a koronghoz így az egymás fölött két élt is köszörül, a felsőt szándékom szerint, az alsót hibaként.  
Szedett-vedett maróknál félek a szomszéd élre támasztani mert néhol már nem a gyári köszörülés van a hornyokban, így csak átmásolnám a hibát.

Igen egy légcsapágyas befogó volna az álmom, de nem találtam, illetve ahol van ott irreális áron kínálták. Megpróbálok készíteni majd hidraulika teleszkópos csőből, és műgyantával kiöntött fészekkel, de az még a jövő zenéje. Jó volna élőben megnézegetni egy légcsapágyat, mert több konstrukciót is láttam és még nem tudom milyent próbáljak. Azon is gondolkodom hogy zx100 műanyagcsapágy és hidraulika rúd levegő nélkül is megérhet egy próbát. Illetve spiráladaptert is lehetne készíteni két lineáris sin darabból és bowdenből vagy órarugó szalagból. Eh még rengeteg tartozékot el kell készítenem, és tanulgatnom a használatot. Jó volna pár órát inaskodni egy ilyen gépet használó mesternél.

Csuhás

Épített már valaki légcsapágyas befogót? Ha igen  megosztaná a tapasztalatokat?

Szalai György

Mi az a "légcsapágyas befogó" ?
Mit fog be és milyen célra?

hostya

Szalai György

Köszönöm. Akkor szerszámbefogó él köszörüléshez.
Oda nem épp a radiális merevség lényeges, miközben axiálisan elmozdulhat a tengely?
Akkor miért nem golyós lin. perselyt használ. Nem értem.
Szerintem a légcsapágy inkább mérőgépre illik mint szerszámgépre.
Mert ugye a légcsapágy radiális ütése jócskán függ az őt érő radiális irányú terhelésektől.
A golyós viszont radiálisan beton merev.
Már megint én vagyok a kakukktojás?

ywathzay

Ehhez nem kell légcsapágy, dörzsárazott bronzperselyben köszörűn illesztett, előnemesített crmo tengellyel ha nem is fog ennyire lazán futni, de nagyon finoman igen.

Csuhás

A hengeres lineáris csapág nem engedi forogni a tengelyt mert a golyóvezető csak tengely irányban hagyja a golyókat gördülni. ( lehet hogy van olyan ami forogni is engedi a tengelyt ) Lehetne lineáris csapágyat gördülő csapágyakba rakni de akkor a két egymásba illesztett csapággyal már kezdjük elveszteni a megcélzott merevséget. A lécsapágyat még nem láttam élőben de a videók alapján igen csak merev. Nézd meg pl ezt a  https://www.youtube.com/watch?v=lOTWx69mghM" TARGET=_fnew>videót Az biztos hogy köszörűre nagyon elterjedt és jónak tűnő megoldás amit hostya linkelt.

7cim5mm0

Tűgörgős csapágyazás is megfelel a célnak, de a lineáris csapágy is. A golyók tudnak forogni.

hostya

"Mert ugye a légcsapágy radiális ütése jócskán függ az őt érő radiális irányú terhelésektől. "
======

A légcsapágy radiálisan tuti hogy nem üt.
Radiális terhelés hatására a csapágyhézag (légrés+légnyomás) függvényében változik a pontossága, de nem üt...  

Minden csapágynak (a légcsapágynak is), meg vannak a terhelési korlátai.
Ha a korlátokon belül terheled, akkor bizony az egyik legpontosabb csapágy.  
Nagyon jól használható erre a célra is.
Nem véletlenül használják már évtizedek óta...

Ha belegondolsz, egy ilyen élszalag élezésnél néhány N a terhelése, viszont pontosan, és ami a lényeges könnyen mozgathatóan vezeti a mdb-ot.

Lefordítva konyha nyelvre..   :)
Amikor pl. egy konyhakést élezel, akkor sem nyomod a pengét a köszörűkőhöz 500N erővel, mert nem a nagy anyagleválasztás a cél, hanem a finom élkiképzés.  [#integet2]

Szalai György

Nem gondolnám, hogy a légpárnán silkás pontosabb megvezetést ad, mint az acél az acélon gördülés.
Hiszen a légpárna mégiscsak könnyebben összenyomható, még ha sokszorta nagyobb felület is, mint a golyók pontszerű felületei.
Vagy lehet, hogy ebben az alkalmazásban épp kell a légcsapágy vékonyka légpárnájának nagyon rövid rugalmassága?
Talán valami rezgéselnyelő rétegként működik?

Csuhás

Talán az lehet a magyarázat hogy légcsapágynál nagy felületen van ezred mm nagyságrendű rés ezért a tengely ilyen nagyságrendű elmozdulása már nagy nyomásváltozást okoz. A gördülő csapágynál szerintem a pontszerű érintkezéssel van a baj hiszen a kis felület miatt hatalmas feszültségek ébrednek így a deformáció szerintem meghaladhatja a légcsapágynál történt elmozdulást. Persze ennek ára van: Nagyon precíz felületek kellenek és gondosan szűrt levegőt igényel a működés.

ra8nsmk6w

A giroszkop hatás ezeket az apróbb rezdüléseket kompenzálhatja. Igazából látni kellene egyet müködés közben és közben fogdosni. (mint most divat a tömegben)[#eplus2]

sanyi84

Új fúróköszörűn a csatlakozó felületek nitridált valamilyen acél edzett acél. Egyik helyen bronz csak. Jól működik. Keresztél kialakításánál kell rendesen tisztogatni, ott akad ha piszkos. Persze azért valószínű a felületeknek igen pici tűrése van. Nem a százezres kínai cucc.