Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

...nem kis "fa".....de már elkezdtem tervezgetni a mechanikát....egyszerűbb lenne ékszíjjal,de mégse azzal legyen már.Legyünk már vérbeli hobbysták :)....a feladat pofon egyszerű, kell tervezni egy 2 v. 3 sebességes váltót üressel és akkor megusztuk elektromosan a forgásirány váltást.Szerintem jobb mintha elektromosan lenne szabályozva a fordulat, mert a motor így mindig azt kapja, amit szeret és nem utolsó sorban remek kihívás jólműködöen megépíteni....valamiért felmerült bennem az olajfürdős kivitel is, de hamar elvetettem.Lezsír lítiumossal aztán hajtóműház lezár örökre vagy amig el nem törik valamelyik fogaskerék.Apropó van elfekvőbe pár "tábla" POM -om...érdemes abból csinálni a fogaskereket???

bmejdz9nu

Nekem a terveim között van egy BF20 "helyettesítő" gép...
Már szinte az összes anyag meg van hozzá... csak ez az első igen bonyolult masina lesz... Tehát ezzel még egy darabig el leszek. De ezt tudtam jobban mondva gondoltam... csak azt nem, hogy minden "munkadarabért" ekkorát kell küzdeni hozzá...

A BF20-at én is szeretném "tuningolni"... De kézi üzemű gép marad.
Automata előtolás, asszinkron maró motor csere, tartó oszlop erősítése... erre valahol a neten láttam egy brutélis megoldást... gyakorlatilag betonba öntötték - hátulról... :) mert a rezonanciák onnét jönnek elsőként...
Jó lenne a marófejegységet szétszedni... jó lenne a csapágyakat valami márkásra cserélni...
Jó lenne a toldóasztalomat golyósorsósra csinálni... persze ehhez egy hosszú 3mm-es emelkedésű orsó kellene... stb.
Az automata előtolásra - szerintem - fel kellene tenni egy DC motort, encoderrel - direktbe... ha kiakapcs... mintha ott sem lennne... ha kell a szervóvezérlő megfogná... Kellene rá egy olyan encoder ami százados lépéseket tud... egy impulzus generátor... jó lenne egy olyan impulzus generátor amit lehetne programozni... egyszerűen (valaki egyszer linkelt be egy ilyet... "hazai termék")

000000000

Bocs, de Péter és Gege az átalakítási ötleteitek
komolytalanok, és akkor enyhén fogalmaztam.:)

bmejdz9nu

000000000

...megszületett /egyenlőre még fejben/ a hajtómű elvi felépítése.2sebességfokozat 1 gyorsjárat +üres.Péter mit javasolsz milyen motor használjak, aminek nem kell komoly vezérlőt építeni, csak forgásirány váltás és kész?

bmejdz9nu

Én ezzel... van pár darabom...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/B%fchler_Attetel_Motor_12V-234-8Nm_1.61.jpg" border=0>

000000000

...nem vagyok ám irigy[#confused]

bmejdz9nu

Viszek a talira belőle... hozzál valamit és csereberélünk...

000000000

[#buck]...hozok (bár sajna nem nagyon vannak cuccaim, de hátha valakinek kellhet valami)....remélem eltudok menni

bmejdz9nu

Mi az, hogy el tudsz e jönni...? Ez olyan mint...
Látod lesz igazi "Made in Germany" BF20 előtolómotorok... 8Nm-es változatban... :)

000000000

az a baj,h 2 műszakban dolgozom ösze-vissza és általában 1,de néha 2 hétvégi napon is....ha nem lesz aznap emberhiány a cégnél és nem osztanak be, akkor ott leszek.....persze ez kiderül 1héttel előtte

4mjnxdwuu

Hali, ha jól emlékszem nekem is van kb 100 db CROUZET / talán 110 V-os. Valahol itt van a fórumon kép róla... Ha esetleg kell valakinek...

bmejdz9nu

000000000

na várjunk csak....igaz,h kettes voltam matekból és a prefixumokból se vagyok jó, de ha jól tudom akkor a "m" = mili az tíz a minusz harmadikon, vagyis a motor 0,8 Nm

bmejdz9nu

http://www.buehlermotor.de/img/products/ppdf/1.61.050.440-12Vde.pdf" TARGET=_fnew>Adatlap.... Nr. 1.61.050.338 A
http://www.buehlermotor.de/cgi-bin/sr.exe/productpagede&productpage=76" TARGET=_fnew>Eredeti adatok...

Én ennek vettem: 12DC, 234ford, 8Nm, 3,8A... Bühler - Made in Germany ...

Szerintem 8Nm-es...  
1,2 kg az egész... ebből a motor kb. 1 kg... 12-es áttétel... a motor pl. 0.8Nmx12=9,6Nm - veszteség = 8Nm... elképzelhető!
0.8-as a kimeneten szinte lehetetlen... nézd meg a linkeket... hátha találsz valamit...
Egyébként a motorok újak... és nagyon erősek...