Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

w9rn9a2ej

Egyáltalán nem rosszabbak! Nálam az egyok ok a helyigény, a másik ok ehhez kapcsolódik, a súly...  A BF20-at egyedül kivettem a csomagtartóból ( ok, kombi, emelni már nem sokat kellett), és pallókból készített pályán lecsúsztattam a műhelybe az asztalra... Jó, azóta kellett egy új kézikereket esztergálnom, mert az menetközben egy kis befeszüléstől eltört és az eredetiből nem kell még egy ...  
Merevségben biztosan veri a régebbi gép, amiből nem sajnálták az anyagot, magam is meglepődtem milyen vékony öntvényből van a BF20, alánéztem. A forgácsolási paramétereket persze ennek megfelelően adták meg homlokmaró max 50mm stb. ... Amúgy a kategóriája fúró-maró, és tényleg jól, pontosan gyorsan lehet vele furkálni. Ez többlet egy csak marógéphez képest, ahol az asztalt emelgetjük ... Nekem is vágyam egy igazi marógép 800-as vagy 1000-es asztallal, horizontál - vertikál fejjel vagy 400 kg ... :) ..
Majd egyszer ...    

000000000

nekem is így tört el a kézikerekem.....de "megvarrtam".....és le is cserélem előtolásra :))

w9rn9a2ej

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/BF20_kezikerek/BF20_kezikerek_replace.JPG" border=0>

és Árpi tanácsa alapján a reteszhoronyvésés,  
köszi Árpi mégegyszer, tökéletes lett !

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/BF20_kezikerek/Kezokerok_horony_veses.JPG" border=0>

nem túl jók a képek, de a lényeg látszik ...

000000000

Ezekbe a pontokba teljesen igazat adok neked, de az 5-os pontot megkérdojelezném. Ahogy figyelgettem az árakat 200-300,- Ft kozott már elég komoly gépet lehet venni, foleg nálatok, magyarországon. Nálunk majdnem a duplája.  
Még bovíteném 6. ponttal: Sokkal zajosabb mint a BF20...

bmejdz9nu

Ezért van nekem is... Gege leírta. :)

bmejdz9nu

"Egyedül kivettem a csomagtartóból" ...  
Remélem jóban vagyunk [#smile] Kezdek félni tőled... több mint 100 Kg a BF20... Persze tudom egy frissen szerzett cuccnál akár a duppláját is elbírja az ember... :)
http://www.pixeljoint.com/files/icons/popey_sprite.gif" border=0>

bmejdz9nu

Nekem a kallantyuk törtek le... az első órában... elől 2 db és Z finom állító rögzítője... de már csináltam újakat... másként használom...
Hát azért vannak át nem gondolt dolgok...

bmejdz9nu

Ismered az az érzést amikor el tervezed, hogy ma mit csinálsz és helyette "gépcsinálás" lesz... Na akkor az én agyam kikészül...

000000000

Mi az a 700kg? Egy pár jó barát, 1 liter szilvapálinka (nálunk ezt használjuk spenót helyett), sor és a gép magától a helyére megy...
 ... igaz most vakargatom a fejem, mert jovohéten hozom Szobrász barátunktól és ott  le kell engedni vagy 15 lépcsofokon...[#fejvakaras][#lama][#csodalk]

000000000

Péter, olvastam, hogy a BF20-adnak már kihal a motorja. Mennyi idő alatt sikerült ezt összehozni? Cserén kívül semmi más nem működik? Gondolkoztam egy ilyen megvételén, de ha barkácsban is csak ennyit bír, ez ijesztő kicsit.

bmejdz9nu

Ha meg tudnád oldani az internetes élő adást amikor a marógép a helyére megy! Nagyon "élveznénk" [#vigyor3] Sőt közbe SkyPe-n - ha kihangosítanád - drukkolnánk és okoskodnánk! (Konferenciahivás mód :)
De ha nem lehetséges ez, akkor egy utólagos videóval is beérnénk....  [#nyes] (köbe gondolj egy BF20-ra...)

000000000

[#hehe]     " Ismered az az érzést amikor el tervezed, hogy ma mit csinálsz és helyette "gépcsinálás" lesz... Na akkor az én agyam kikészül... " [#papakacsint]

bmejdz9nu

Nyugodtan vedd meg... csak én vagyok szatír... már ok... megette a szénkeféket és leégett a bevezető huzalja.
Tartalék szénke mindíg legyen otthon! Én egy Metabo hasonlóból faragom most! Ha nagy a terhelés - pedíg a gép bírja - akkor eszi...
(nagy terhelés = 100-as betétes síkmaró, 100-asra állítva a kiesztergáló fej... , több órás folyamat:)

De egyszer kicserélem asszinkronra... ugyanez a gond az esztergával is... abban is ugyanaz a motor de ott csak 160mm-es anyag esztergálásánál van gond... (síktárcsával)

000000000

... kíváncsi vagy, milyet repul egy 700kg-os gép 3m magasból? Megpróbálom, de félo, hogy a tobbieknek nem fog tetszeni, hogy kínlódanak, én meg játszom a kameramanust...

bmejdz9nu

Már profi vagyok... csinálok egy automata szénkefe cserélőt...
Vagy pihentetem közbe... és fórumozok... mint most is... (az eszterga pihen)... :)