Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

...amugy nem ide tartoziik, de ma vettem át a D240x500G met...naggyon happy vagyok....és egy adapterrel rá lehet rakni a BF20 oszlopát és akkor van egy maró-esztergálo cuccom......amit valszeg soha nem fogok semmire használni :))))

bmejdz9nu

A motor... hát szénkeféket megette... de közeleg a vég? nem tudom...
Az ok, hogy kicserélem egy asszinkronra és frekiváltóra (az örök lesz :) de mekkorára?
A 370W-os és az 550W-os fér el a mostani DC motor helyén ami hivatalosan 850W most...
Gyengébb lesz? Nem tudom... A Tachos szabályzás egyenlőre ugrik... nem lesz...
De a DC motorral csak akkor van gond ha nagy maró kis fordulaton megy... tehát a vezérlés nagyon nagy áramot ad a DC motornak... Sajnos mértem... nincs limit... akár 10A is...

Előbb vagy utóbb mindenkép csere lesz... Mert ez a DC motor jó de nem 100%...
Ha valaki meg tudná mondani, hogy egy pl. 550W-os 3f motor mit fog kb. produkálni...?
Szerintem jobb lesz, de ez csak érzés... Mert az asszinkronál a ferki van szabályozva korrekt módon szemben a DC motor... meg kapja az áramot, elég szabálytalanul...
A hűtés sem megoldott a DC motornál... semmi ventilátor...? ezt sem értem... míg az asszinkron motorban komoly hűtő ventilátor van... Technikai csoda a DC motor?

ncxe0hdha

Hallihó Péter!
Nehéz ügy...valószínű, hogy a legnagyobb gondot a motor mérete okozza majd...
Továbbá nem véletlen van szénkefés motor....nyomaték stb.  
A ventilátor...képzeld el, hogy mondjuk az apró fémport besziná... a motorod...hát nem kellene ledes világítás a műhelyedben!
Nem vagyok képben...a motor tengelyén van a maró?
Van egy szupi Danfoss 1.1KW-os moci melyből fortúnát gondoltam...alapban 3560-ant pörög de frekiváltóval simán megy 200-Hz-én...kis fordulaton is nagy nyomatékkal.....Sajnos három fázis....az átmérője igen kicsi..kb.: 150-milkó!
Motoros nagyon szinpatizált vele...akkor nem adtam... de ha bajban vagy szívesen segítek....küldök videót.....
Hallihó

bmejdz9nu

Szerintem 400-500W-nak elégnek kellene lennie...
Áttetel van... alapban 1/2... második fokozat 1/4... ezt sem értem... mi a fenének tettek bele 6000rpm-es DC-motort... a 3000-es max. (H) fordulathoz....
De tényleg ritka a 150mm-es 1Kw.os moci...

ncxe0hdha

A fordúlat sem kutya....
Péter!
Nem elég a 400-500W-os szinkron moci....
A szénkefés motorodnak hihetetlen nagy nyomatéka van a szinkron illetve aszinkrom mocihoz képest.........

4mjnxdwuu

Hali,
"alapban 3560-ant pörög de frekiváltóval simán megy 200-Hz-én..."
Ez a moci hány pólusú???? (mert nekem 1,68 jön ki, de olyat még nem láttam, de szerintem senki...)
Bocsi...

4mjnxdwuu

ncxe0hdha

Hallihó Trapista!
Mint tudod, ma Öszödi nap van.....
Helyesbitek 50Hz=2840, 60Hz=3450
és 200Hz= (Sopronban vásárolt lézeres mérővel!)
12.000-fordulat
Üdv.: Árpi

bmejdz9nu

Nem kell megijedni... a BF20 DC motorja úgy néz ki bírja... csak a kiesztergáló fejet nem bírja ... Túl nagy terhelés neki... főleg ha 100mm-est kell csinálni, 100mm hosszban... megállás nélkül... :)

000000000

Hogyan hasznalod?  

Ua. a kiesztergalo fej elvileg. Ha az angolt hasznalod.

bmejdz9nu

hát hogyan lehet? középről kifelé... megálít...kb.3mm kiteker... odébb tesz...80mm-ernél odalt tesz bele...

000000000

Parameterekre gondoltam. Hogyan adsz neki elotolast, mekkora fordulatszam.

3mm-es fogasvetel szerintem hatalmas! Fordulatszamot a leheto legnagyobbra (persze tengelyvonalbol kitolt fejnel figyelj oda), elotolashoz meg homloklapon levo kereket hasznald. Egesz finoman.  
Profi gepeken persze gepi elotolas van, itt nincs. ((:
Kivetlenel a forgast leallitod, allo helyzetben tekered ki Z-ben a furatbol.

bmejdz9nu

tudom... tudom... de a nagytekerőt kellettt használnom mert még mindíg furogatnák... :)
Elég nagy volt... kicsikkel nincs gond...

000000000

Nem tudom mit csinaltal pontosan. De miert nem nagyoltad ki furogepen?
Kesz atmeron belul megfurkalod, kiutod. Tudod mirol van szo. Ilyen kiesett tarcsakat vettel parat. A nagy alu korongokrol beszelek. Ali kellett forgacsolni a kesz furathoz. Marha 370mm-es lyuk furatnak minosul. ((:

Apropo, "cnc gephez szerk. anyagok" c. topikban utolso kerdesemet olvastad? Boltolhatnank. Nem akarok teljes tablat rendelni. Most nem fogyna el...

bmejdz9nu

nézd meg a 4.tengely rajzát... 90mm-es luk 80mm-es anyagba 71mm mélyen süllyesztve, tehát nem átmenő a csapágy tartás miatt...  
...egybe kelett, hogy nagyon pontos legyen...
Alu engem is érdekel... minden mennyiségben... sajnos sok a tanulópénz... azaz a "pici darabka"...  
aluöntéssel is kellene foglalkoznom mert olyan mennyiség van már :)