Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Teaway

Esetleg ott tudnak segíteni, ahol ilyent használnák, hátha van nekik. Pl. http://www.hengerfej-szerviz.hu/" TARGET=_fnew>itt.
Vmint a szokásos gépkönyves oldalon is találsz, de ők pénzt kérnek cserébe...

nvnshmpmn

Szia!
Köszönöm a segítséget!  
Időközben felkerestem egy gépkönyvekkel foglalkozó oldalt, Nekik volt, megküldték a könyvet.  

ygzhw8kag

Csak hogy tudd nem a kínaiak koppntanak  hanem ha az Optimum vesz tőlük 1000db ot akkor ráírják hogy optimum.
Ha a Bernardo akkor bernardo lesz csak kékben.
Nekem Bernardo KF25D Variom van ,tök ugyan az mint a BF20 az Optimumtól.

r6tect4u9

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne:

Mekkora hülyeséget követnék el, ha egy einhell bt-bd701 típusú állványos fúrót egyszerűbb marásokra fognék be (értsd: 13mm-es ujjmaróval aluban marnék)?

A fúró adatai:
http://www.einhell.com/com_en/shop/4862/4891/4913/4916/bench-drill-bt-bd-701.html

robroy007

a méretet azt már most szerintem felejtsd el, hogy "pontosan" tudod tartani bármilyen irányba is
az előtolásokat se egyszerű megoldani kézzel

és az orsót is lehet hamar hazavágnád

kuv5p7226

Teljesen. Általában a fúrógépek nincsenek oldalirányú erők felvételére méretezve. Egy ilyen kínai kohószökevény (az Einhell minden cucca az) pedig semmilyenre.

jani300

Szerintem a kezdetekkor a legtöbbünknek megfordult a fejében ez az ötlet , és hamar el is felejtődött . Hasonló gépet én is vettem és egész jól működik . Csak az zavar mostanában , ha visszafele húzom a fúrót ,kicsúszik a fúróorsó is :(

Sz.József

Ha a kíváncsiságod (és a tapasztalat szerzés vágya) legyőzné az előttem szólók véleményét,
akkor mindenféleképpen szerezzél be egy "patronos" befogót az MK2-es kúpba... (ha jól láttam a linken MK2-es).
Ugyan is a fúrótokmányokat szintén nem az oldal irányú terhelésekre találták ki...
Ja, és a 13mm-es marót azt még kísérletre sem ajánlom...
Kísérletre max. 5mm-t ajánlok, de először csak műanyagba és a főorsó hüvelyét feltétlenül rögzítsed marás körben.
Jó kísérletezést...

r6tect4u9

Köszönöm a gyors válaszokat!

robroy:az előtolást egy kereszttengelyes satuval oldanám meg.

vomberg:hát igen az einhell igazából ügyes marketinget végez, lehet áldozhatnának egykicsit a minőség javítására is.

jani: :D

Sz.Józsi:még nem vettem meg a gépet, de akkor nem is fogom.

Mégegyszer köszi mindenkinek!

kuv5p7226

Mindegy, hogy mivel oldod meg az előtolást ha egyszer már a gép sen alkalmas a feladatar, a kereszttengelyes satu annyiból rosszabb, hogy még belevisz kotytanást. Na most ha túl nagy a lötyögés, akkor előbb-utóbb a szerszám is megakad és törik.

Sz.József

Ha marásra akartad használni (pláne 13mm és aluba), akkor jól döntöttél... :)

Virbo

Ez anno nekem is megfordult a fejemben. Azzal a különbséggel, hogy egy kisebb fúrógépen.
Meg is vettem a keresztsatut, összeraktam a gépet.

Az első ami feltűnt, hogy az oszlop gyengesége miatt több mm-nyit tud hajolni az egész felépítmény az alaphoz rögzített satuhoz képest... :)
A másik a satu orbitális pontatlansága. Ezt mondjuk ki lehet játszadozni, de nagy szívás.
A harmadik az orsó kotyogása, de ezt le lehet rögzíteni, szóval nem annyira probléma.

Én nemes egyszerűséggel a tokmányba fogtam be a marószárakat, nagy fordulaton, kis fogásmélységgel és előtolással "lehet" vele szórakozni, ha épp vasárnap délután kell hirtelen valami...
A felület minősége szerintem egészen jó, bár "síkmaráskor" ha fogást váltasz oldalirányba, akkor kb tizedes különbség is van a marópályák között a síkban(remélem érted) :).
Az egész gép rezonál és hangos, de mint mondtam azért játszadozni lehet. Összességében a satu árát megérte, fúrót meg amúgy is venni kellett...

Ja és csak-néha-néha használom így, meg megvan már a marógép is (mondjuk be kéne még üzemelni...).

r6tect4u9

Virbo: Nekem is kb. így indult, innen is jött a fellángolás, viszont most már odáig jutottam személyes fejlődésem során, hogy kérdezzek :D

Köszi neked is!

Vetesi75

A szinte tisztán oldalirányú erőket az Morse-kúp sem szereti. Kell neki a tengely irányú erő is, hogy a helyén maradjon. Ezt biztosíthatná  behúzószár, de a kis fúrógépeken rendszerint tömör a főorsó, tehát szóba sem jöhet. Fúrótokmánnyal ugyan ez a helyzet - Morse-kúpra csatlakozik ("B") és előbb-utóbb elszáll, ha oldalra feszegetik...

Sz.József

Igazad van...
Csak már nem akartam "bonyolítani" a behúzószárral is... [#wink]
Így is meggyőzőek voltak a vélemények..., hiszen elállt a vételtől.