Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

svejk

Már én sem tudom mi volt a bajom vele :(
Mindenesetre nálunk még csapágyakból lehet kapni olyat ami nem lötyög de központosan van köszörülve...

4um5b65d

Na igen, csak ennél radiális csapágy elrendezést kell megvalósítani, de axiális erőhatás éri és ráadásul mindkét irányban éri az axiális erő, nem úgy mint egy ferde hatásvonalúnál.
Ha mindennek tökéletesen futnia kellene akkor a meneteket is köszörülni kellene edzés után. Az pedig jócskán megnyomná az árát.
Szóval én inkább a lötyögőset választanám.
Végül is egy axiális csapágy is lötyög radiális irányban és még axiálisan is ha nincs megterhelve.

svejk

No és mi a helyzet a nem csapágyas, egy anyagból levő anyával?
Bár elvileg köszörülhetnék de nem hiszem hogy beleférne a 2000 Ft-os kisker árba.
Egyébként igazából nem sokat szoroz ez a kb. 45 fokos kúp a végén, sokkal inkább a 8 fokos hosszú kúp vezeti meg.
Mondom ezt tapasztalatból is, mivel az első ilyen befogómat én magam farigcsáltam és anyát nem is kellett csinálnom, mert találtam egy ilyen menetű hollandit, gyakorlatilag a külső kúp nélkül szépen szorított.

4um5b65d

Valószínűleg sok eltérést nem fogsz tapasztalni, ha csak a patron homloklapjára fexik fel a hollandi belső homloklapja, vagy esetleg a hollandi kúp nélküli furata fexik fel a patron kúpjára.
De az is biztos, hogy elhúzza a szerszámodat ha valami nem derékszögű.  
Ha felfűzöl egy tökéletesen futó menetes szárra egy 50mm hosszú perselyt és két oldalról anyával rögzíted a perselyt akkor érdekes dolgot lehet tapasztalni. Ha nem tökéletes az anyának a menete és a homloklapja közt a derékszögűség akkor meggörbül a menetes szár. Az indikátor óra "kiakad" annyit kezd kalimpálni.
Ugyanez a jelenség létrejön a patronnál is. Lehet hogy maga a patron tökéletesen fut, de a hollandi hibája pár század mm ütést belevisz a rendszerbe, amit a patron hibájának fogsz gondolni.
Szerintem az "egybeanyagos" hollandival szerelt patronbefogóknál nem is lehet elérni a tökéletes körfutást.
Ha mégis, az csak a véletlen műve. :)

svejk

Természetesen vannak, kell is legyenek különbségek, a működésükből adódóan.
A mezei ER-re pár század körfutást adnak, aztán van az ERC ami pontosabb. Amit én bütyköltem az is 3 századon belül szaladt egy 6-os szárral a patrontól 15 mm-re, lehet véletlen...
De nézzük az alapfelállást amiből most kiindultál.
Azt írtad azért "lötyög" hogy beálljon...
Nos, ha lötyög, ha nem akkor sem tud beálló lenni, ha a golyópályák nem futnak a menettel akkor ugyanúgy félrehúzzák a belső csapágyazott kúpos részt, mintha csak egy anyag lenne.
"Hát nem? Há de.." :)

svejk

Ha pedig a golyópályák köszörülése precízen fut a menettel és a belsőrész kúpos palástjával, akkor nem kell hogy lógjon a belső rész.
Mint van is ilyen csapágyas patronokra példa, én is kapok egy ilyet a találkozón majd az egyik fórumtársunktól.

Mert a találkozókon szoktunk ám csak úgy adni-kapni mindenféle finomságot, de Te ezt sosem fogod megérezni, hiszen nem akarsz eljönni egyre sem :(((

4um5b65d

Ejjjjj , a szkeptikus favágóját....
Hát nem ellopta a kopirájtos dumámat ?!? [#vigyor1]

Lehet, hogy igazad van, de hogy fogjuk ezt eldönteni?
Onnan is meg lehetne közelíteni a dolgot, hogy ez a golyós vacak alapvetően egy ipari használatra kitalált dolog.
Ha a "komoly-ipar" valamit bonyolultabban és drágábban old meg mint a hobbi-ipar annak kell, hogy legyen valami kézzel fogható előnye.
Persze ebben az esetben ez lehet hogy csak a kisebb húzóerő - nagyobb szorítóerő párosban testesül meg.
Ha lenne valakinek mindkettő hollandiból és hajlandó lenne kivesézni a különbségeket akkor rögtön többet tudnánk.

4um5b65d

Hallottad már a legendát Mátyás királyról, mikor álruhában körbejárt a nép közt ?
[#crazya]

svejk

svejk

De amíg  álruhában volt, addig még jó szót sem kapott csak 25-öt a fenekére.
Nehogy így járj :))

4um5b65d

Őőőőő, erre a részre már nem emlékeztem...  
A 3,14csába... :)

D.Laci

Úraim !! Hollander!  Használjuk helyesen a nevét. :)

4um5b65d

Uraim !! Nem Úraim! Használjuk helyesen a szót....
[#crazya][#nevetes1]

svejk

Örülj hogy nem azt mondom hogy űranya. :)

4um5b65d

Basszki Laci, én nem találok idegen nyelven hollander kifejezést ami ezt az alkatrészt takarná.
Az Angol Magyar fordító egyszerűen hollandi-nak fordítja.
Honnan ered a szó ? Már múltkor is feszegettem. Ha holland találmány a cucc akkor nevezhetjük hollandinak is Magyarul.
De ha az eredetije úgy hangzik, hogy : "hole and er" akkor "lyuk és" valami lenne az eredeti.