Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

robroy007

Köszönöm!

csak ne kellett volna annyit hallgatni miatta otthon

ez van amikor az asszony nem érti meg, hogy pénz hoz és nem visz hosszú távon

szeretem tegnap is ment egy kicsit igaz csak fusiba kollégának de, ha végre megjönne az útmérő akkor egész hónapban lenne rá melóm mire elkészítem az új asztalt a cnc-re

yuagaci9g

Koszonom, mar tenleg megoldodott, ahogy irtam...
Bar nekem, hiaba kapcsolom a legkissebb sebessegre, nem fogja elegge a tengelyt,  
csak kulcsal kel ellentartani a patroncserenel.

Ha ismered ezt a gepet, mondhatnal nehany tapasztalati tanacsot,  
Mire kell ugyelni, kenes, gyenge pontok, apro trukkok.  [#csodalk]

tatosa

Sziasztok!
Mondjatok légyszi korekt megoldást a patron kivételére. Én egyszerűen kiütöm egy vörösréz rúd közbeiktatásával, de olyan érzésem van ez nem teljesen szakszerű.

http://kepfeltoltes.hu/100920/patron_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

képre job klikk tulajdonságokból kimásolni a címet és azt egy új lapon be linkelni, ha azt kapod amit látsz akkor ide már jól fog bekerülni
az egyik Modi

bvadkrcds

Szia, Tatosa!

Ebben, Vbodi a szaktekintély. Őt kéne megkérdezni. Én is jártam hasonlóan, csak nálam az egész MK2 kúp beszorult. Én sem akartam ütni, de azt mondták... csak úgy fog kijönni, nyugodtan üthetem. Én is sajnáltam... de ez van. Azóta nem szorult bele.

Sz.József

Üdv!
Egy rendes patronbefogónál a kupaknak kell kihúzni (kimozdítani) a patront a fészekből.
A patronon körbe van egy vállrész amibe bele kell pattintani a kupakot és a kupakot a patronnal együtt kell a helyére tenni.
Láttam már olyat, hogy előbb beteszik a patront a fészekbe és utána tekerik rá a kupakot...
Tehát, előbb bepattint a kupakba a patront és azután betekerni...  
Remélem tudtam segíteni...
Tehát a "dornit" el kell felejteni...

Sz.József

Utóirat...
Kivételnél a kupak meglazít és ha rendesen volt betéve akkor tovább tekerve a kupak kihúzza a patront a fészekből...

Sz.József

Érdekesség...
Volt egy közeli ismerősöm aki a patronbefogó készletet vissza akarta küldeni azzal a megjegyzéssel, hogy selejt, mert a kupakban van egy nem kívánatos "erős sorja", pedig az csak egy "köröm" ami kihúzza a patront a fészekből.
Mondtam neki ne tegye, mert furcsán fognak ránézni. Azóta megbarátkozott a "sorjával"...

4um5b65d

Még egy dologgal kiegészíteném az általad mondottakat.
Nem szabad kivenni a szerszámot a patronból mindaddig míg ki nem húzattuk a patront.
Ellenkező esetben bent maradhat a patron, a hollander meg lecuppanhat róla.

Sz.József

Kössz a kiegészítést...
Teljesen igazad van.

robroy007

ez a módszer elég maró gyilkos tud lenni!

mert fogni a dornit, a kalapácsot és ne essen az asztalra a maró amitől ugye egyből pattan elfelé az éle

nekem is vannak még hasonló problémáim mivel az anyában lévő ív nem tökéletes és hajlamos arra, hogy lazításnál nem simán de le lehet tekerni  

amikor érzem, hogy kicsit szorul (mert a perem épp kapaszkodik húzó irányban a partonhoz) akkor kocogtatom az anyát ha nem sikerül a művelet akkor oldalról kocogtatom a partont és húzom a marót (erre vigyázni kell mert könnyen marót állít az ember a kezébe (Te húzod, amikor megindul meg a saját kezedbe ejted az asztalon a cuccot és a szerszám csak a bőrödbe tud fúródni fékezéskor Én már megtanultam))
vagy a barbár már nálam is magát a marót kell kocogtatni kicsit persze nem a 4-es szármarót és nem 2 kilós kalapáccsal

vagy lapos csavarhúzóval megpiszkálni a szűkölő réseknél a patront (nekem könnyű mert ER40-es patronjaim vannak ahol van rés és hézagméret is)
sajna még nem tudtam megrendelni az új anyát és hozzá egy új kulcsot pedig nagyon kéne már

bmejdz9nu

Jesszus :) Ahogy már írták... úgy kellene... én még ilyet nem is láttam, hogy...

Teaway

Hobby fórumban vagyunk...itt nem baj, ha vmi nem szakszerű...

Teaway

Na, most már láttál! [#hehe]

ebalint

Az sem árt, ha erősen poros munkánál - pl. fa - ellenőrizzük a "kupakcsavarban"  kiképezett akármit, ami lehet az alant írt sorja, de lehet pl. egy horonyban elhelyezett acélrugó.  

Én ennél faragtam rá, mert a horony annyira feltelt, hogy nem működött a rugó.
Egyébként a szerszámot alig bírtam kibányászni...

Kitisztítás óta rendben működik.

e.

4um5b65d

Svejk !

Most kapcsolok csak....
Te annak idején vettél egy csapágyazott patron hollandit, majd nemtetszésedet kifejezve megtapostad, mert hogy lötyög a csapágyazása.
Ha jobban belegondolunk akkor jobb is ha az lötyög, mert ha nem teljesen egytengelyű a csapágyban levő kúp és a menet akkor félrehúzhat szorításkor.
Há nem? Há de... :)