Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

robroy007

el ne kezdjétek megint !!!!!

bvadkrcds

Sziasztok!

BF20 Vario-t szeretnék átalakítani CNCsíteni...  
Úgy gondoltam, hogy az Y-tengelyről levenném a marórészt és építenék neki egy új asztalt. Aluprofilból lenne és THK25-ös kocsik vezetnék meg a mechanikát. Tízes menetemelkedésű golyósorsóval. Kb.: 1000x800-as lenne a munkatér.
Úgy gondolom, ha már egyszer a CNC átalakításhoz amúgy is ki kéne cserélni benne az orsórészt... stb. apróságokat, akkor már lehetne jobb is.
Szeretném a véleményeteket kérni.
Köszi!

bvadkrcds

Még annyit tennék hozzá, hogy az alkatrészek az átépítéshez a találkozóról vannak. Így olcsóbb az átalakítás, mintsem új dolgokat vennék. Olcsóbbak és nagyobb munkateret tesznek lehetővé.

Teaway

1000mm-t áthidalni aluprofil-rendszerrel? És még egy BF20-as fejegységet is cipelne? Hát, nemtudom...

000000000

Üdv mindenkinek! Lennének kérdéseim HJózsefhez. Nem rég vettem egy ZX7045 digitális úthossz mérővel XY gépi előtolással egy marógépet. Látszatra olyan mint a HBM Tud -e valaki erről valamit mondani mert nem hallottam róla semmit. Vagy ugyanaz mint a HBM? Előre is köszönöm a segítséget!

HJózsi

Szervusz Józsi! A neten talált képek alapján nagyon hasonló! Jó lenne látni a tiédet! Linkelj be képet! Ezt súlycsoportot már elég sokan használjuk itt a fórumon és tudtommal mindenki szereti. A 320 kilójával már ad "némi" merevséget, az asztal mérete és mozgástartománya kényelmesebb mint a BF20-nak amin többen kezdtünk, az előtoló motor nagyon hasznos és jó, már nem tudom nélküle elképzelni... Ha ISO30 az orsó befogás, nálad is akkor valóban szinte ugyanaz... Mit szeretnél tudni róla?

HJózsi

Talán kiegészítésképpen érdemes lenne egy pillantást vetned Farkas Ádám gépére a #2001 hozzászólásban.
Ha jól látom kényelmesen megfér egymás mellett két 150-es gépsatu (de min. 125-ös)... persze, hogy a rozé is elférjen, Ádám készített egy előtolást az X-hez, így szabadon kortyolgathat, míg a gép dolgozik... :) A forgács nem hozott anyag Varsányi Pétertől ... :D azt mind a gép csinálta... Ez mindjárt egy további kiegészítő szükségességét veti föl, ez pedig egy jó porszívó ... [#wave]

000000000

nekem ez a gép nagy ugrás eddíg az orosz kis kombinált géppel dolgoztam.

000000000

négyes morze a befogásom.még összekell szednem a tartozékokat patronkészlet stb a minőségéreől szeretnék hallani. Például a hajtómű készitek képet üdvözletem és jó északát.

HJózsi

A hajtóműről az tudna szólni aki sokat használja, Varsányi Péter már cserélt olajat,... Autotec (K.Laci) is nyúzza rendesen... Gabesz átkötötte a motort 230V-ra és frekiváltóval hajtja...
Tudok olyanról aki Metabond GT adalékot öntött az olajba és áradozik róla ...  
Persze a rendeltetése inkább műhely, szerviz gép, nem napi 8 órában szalagszerű sorozatgyártás... persze egy jó darabig úgy is bírná .... Ez némelyik leírásában benne van.  
Mi többen is a mérete mellett az ISO befogás miatt vettük, a Morzénél a szerszámcsere ...háát ... szóval nyűgösebb ...

robroy007

Kedden haza érkezett a kicsike!

http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/marogep/maro.jpg" border=0>

ma sikerült áram alá helyezni is és meg volt az első simogató forgács leválasztás is csak a játék kedvéért

szeretném útmérőzni vagy tolómérővel vagy rendes digit útmérővel
200x400x400 a munkaterület + a gerenda még ad legalább 200 mm-t a munkához

eddig lecseréltem a kikapcsoló gombot, betápkábel kellett hozzá mert az eredetit fixen kötötték és egyszerűen csak levágták róla  

kell majd egy ékszíj csere
rá kell jönni miért nem megy a villám meghajtás remélem csak elektromos kötözgetés lesz a baja (meg kellett volna nézni a biztiket a szekrényben lehet)
folyamatban van a gerenda orsójának cseréje 20x4-es balos trapéz kell bele miért is ne ebből csak úgy nem lehet venni szinte sehol de C15 minőségben lett és az 1 méteres darab még lehet 2x elég lesz a felújításhoz

az orsó szerelése kb 10-15 perc oda vissza plusz a köztes átszerelés ami szintén max 5 perc (bárcsak mindent ilyen gyorsan meg lehetne oldani és nem kellene órákig gubbasztani biz-b@sz csavarok ki pecázásával meg vissz a imádkozásával a helyére)

tartozékok  
dönthető szögasztal  
vésőfej
fúrófej
osztófej
körasztal

kaptam egy iso40-es patronbefogót mellé meg  a satut

ami fog kelleni: egy leszorító készlet mindenképp
kiesztergáló fejet szeretnék  

de mielőtt lekerül majd a mostani raklapról még sokat kell simogatni, hogy szép tiszta legyen

robroy007

ja és a legfontosabb a gyártmány lemaradt!
nem gagyi! occóó kínai
hanem echte kínai amiben  még van agyag
 nem lemezből csinálták!

még olajjal kell feltölteni  hajtóműveket mert az ablakban már nem látszik a szint

át kell azért még nézni sok mindent rajta mire nyugodt leszek a használatában

000000000

itt van a kép a gépről.

http://cnctar.hobbycnc.hu/varga_jozsef/zx.jpg" border=0>

(javítva 1/2 modi)

Teaway

Teljes lesz a cucc, ha lesz rajta Z gépi előtolás is.