Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

Irni nemigen van mit irjak rolla,egy mercedes böl rosszmazo valamilyen motor,lehet a gazpedal tol volt,attetel van benne,kicsit at kelett alakitani mert csak fel fordulatot csinalt eredetileg.
A valtohazat aluminium lemezböl csinaltam hozza,a kupllung resz egy regi telex gepböl lett kioperalva.
TEttem fel parn kepet az elöbbi albumba amin egy hasonlo megoldas latszik,ezekböl meritettem ötletet en is.

6fabbzvm

Köszönöm Józsi! Legalább már nem csak gondolom, hanem tudom is mi az.

Köszi svejk!

Péter!
Ez a kerék dolog a géped alatt, h jött be a használat során? Rajzolgatom az állványt és ez hiányzik csak, h mi legyen az alján... A kerék jó lenne a mozgathatósága miatt.
Arra gondoltam, h teszek rá mondjuk M14-16 menetes szárral "letekerhető" lábakat is, és akkor fixálható lenne, ha a kerék nem lenne elegendő...

robroy007

csak 2-4-6mm-es patronok vannak hozzá sajnos  

és kőből sincs nagy választék csak ami rajta van

6fabbzvm

Megreklamáltam a hiányzó, törött és sérült dolgokat. Elküldtem az összes képet... Ma megjött a válasz.
Az írták, h sajnálják :), elküldték a beszállítónak is a képeket, h küldjön mindenből csere darabot ami problémás. Kíváncsi leszek! Mondjuk az eddigi hozzáállásukkal nem sok esély van, h így is lesz, de megpróbálok optimista maradni. :)) [#wave]

000000000

abetyárját! ez jó lett!Gratulálok.

000000000

Az leírásban szereplő "automatischer Pinolenvorschub" nem a Z-tengelyre, hanem a szerszám "leeresztésre" vonatkozik. Nem tudom mi erre a szakszó magyarul.
Szóval a leírásból én úgy veszem ki, hogy a szerszámbefogó leeresztését tudja gépi előtolásban, bár hogy valóban így van-e ezt erősen kétségbe vonom. Ha már előtolás van rajta, akkor általában a kereszt, vagy talán a hosszirányú megvezetés mentén (X, Y tengely), nem pedig a magasságállításban.
Szerintem az adatlap ezen része inkább az említett tokmány-leeresztő megszorítására vonatkozik, de tényleg nem magyarázható, hogy miért "Vorschu" (=előtolást) ír.

000000000

inkább van Z előtolás a gépeken, mint X,Y.Gondolj bele, ott a hajtómű 2 cm-re mibe telik átadni a hajtást a Z-re?!?!semmibe.Általában a Bridgeport gépeken is van Z finom-előtolás meg a komolyabb oszlopos fúrógépekben, de az X,Y-n csak a drága modelleken van.Nálad a szerszámelőtolás is "Z" előtolás, csak az nem a kézi-kurblival történik, hanem a finom-előtolóval, amit nevezhetünk akár Z2-nek is., de Z az is!!!

Teaway

A szerszámbefogó/főorsó gépi előtolása a Z-hez képest nem csak párhuzamos tud lenni. Pl. amikor jobbra/balra döntik a fejegységet.

0gbwyh99

Lehet az Z-előtolás is . Például menet fúrásra nagyon hasznos cucc lehet .

robroy007

amit láttam gépet sima mezei forgácsoló előtolás volt

gondolj bele a, ha menetet akarsz csinálni akár átmenő esetben is mire megáll a főorsó addigra végigszalad az egész menetfúró a lyukban de lehet még az is kevés lenne hosszban

ilyen esetre találták ki a menetfúró fejeket amit oszlopos fúróban tudsz használni kézi előtolás forgásirányváltással

0gbwyh99

A volt munkahelyemen volt egy nagy oszlopos fúrógép (a nagysága ellenére azért nevezem annak , mert azon nem voltak tekergethető szánok) és azon kilehetett választani a fúrni kívánt menethez való előtolást . Voltak rajta beállítható végállás kapcsolók : ha az alsót elérte a gép akkor magátol visszafelé kezdte tekerni a fejet a következő (felső) mikróig .
Nagyon baba gép volt , jól jönne nekem is egy olyan amit talán érdemes CNC-síteni is . [#smile][#wave]
A pontos működési elvét nem tudom , akkoriban nem érdekelt a dolog , csak mutatta a mester hogy :"Ilyet is tud!" . Persze most már belekukucskálnék , de sajnos már nincsen módom ra ! [#rinya][#sir]

Kristály Árpád

Halihó István!

Ez nem egy kinai fúró marógép volt....mert, nekem van egy ilyen gépem amit CNC-siteni akarok.
Üdv.: Árpi

4um5b65d

Nem kell oda a menetemelkedéshez előtoló rendszer. Egy tök mezei fúrógép is alkalmassá tehető erre amin van megfelelően lassú fordulat. A kézi karral belehúzzuk a menetfúrót majd a végén a mikrokapcsoló megfordítja a forgásirányt és kész. Az előtoló mozgást pedig elvégzí a menetfúró. Az ilyen rendszerben a fúrógép "Z" előtolása csak károkat okozhat, mivel irányváltáskor a mechanikai holtjáték nincs szinkronban a főorsó forgás és a menetemelkedésre állított előtolás között.

000000000

Emlékezetem szerint a gépi előtolás a kiesztergáló készülékhez kell.
Ha jól emlékszem a nevére. Volt valamilyen külföldi neve is, de már elfelejtettem.

svejk

Minden valamirevaló oszlopos fúrógépen van automata előtolás. Jó minőségű furatokat szerszámkímélően csak állandó előtolásal érdemes készíteni.
Általában egy dörzskuplunggal lehet bekapcsolni, mely egybe van építve a kézi előtoló karjával.