Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Ja értem .Elvileg igy jonak kel lenni .LPT kábel hossza ?

Akkor csak figyelmeztetett hogy ki a fönök a jövöben :)

Lehet Danibának lesz igaza !

lari

Lpt kábel hossza kb 2 m és az is árnyékolt.
Bár nem tudom, az LPT-t is csak az egyik oldalon szokás árnyékolni?

s7manbs8

Egy adott összeállításnál van mikor így is jó, úgy is de van pár vezérelv, amivel egy jól megépített jel és erősáramú hálózatnál elérhető az, hogy eléggé zavarmentes legyen.

besirkyjh

Gyári kábelt használok és ott mind két végén be van kötve az árnyékolás .A 2 méter tökéletes .
Nézd meg tényleg a köntakt hibát !  

lari

Ok. köszönöm!

000000000

Az árnyékolást nem a motornál kell földelni hanem a vezérlőnél lehetőleg egy pontban  
Nekem akkor csinált ilyet a vezérlő mikor valami zavart szedett össze az enkóder kábelén.
Szabad tudni hogy milyen vezérlő ez, csak nem a DSSC típus?
Mert annak alap gyermekbetegségi vannak ezen a téren és szert csak úgy elszaladni az egyik irányba.
A megoldás két ellenállás cseréjével orvosolható és az enkódernél be kell iktatni a pozitív és negatív lábaihoz egy 100nF-os kondenzátort.    

2dbfy8y

Ki tud nekem segíteni?
Samo írta #7070 hozzászólásában, hogy létezik egy úgynevezett Axis calibration, ami kiszámolja a motortuninghoz a pontos lépésszámot. Eszterga képernyőn is létezik ilyen? Jó lehet, hogy nem megbízható, csak kiváncsi lennék rá, hogy mit számolna.

lari

Én úgy tudtam, hogy mindegy melyik végén van az árnyékolás összekötve, csak ne mindkét végén legyen a zárt hurok miatt....
A vezérlőim Snecitől vannak.
Másik gépen (eszterga) teljesen jól működnek úgy, hogy a motornál van az árnyékolás a testre kötve....

000000000

Artsoft oldaláról tudsz letölteni scren editort Mach-hoz.
És azzal behívod a Mach turn képernyőjét és ott hozzá adsz egy gombot amihez ezt a szubrutint teszed akkor fog menni elméletileg ez a bemérő akármi.

Sub Main()
 Begin Dialog GroupSample 31,32,120,96,"Axis Selection"
   OKButton 38,75,40,14
   GroupBox 12,8,96,62,"Pick Axis to Calibrate",.GroupBox1
   OptionGroup .OptionGroup1
   OptionButton 20,24,40,8,"X Axis",.OptionButton1
   OptionButton 20,40,40,8,"Y Axis",.OptionButton2
   OptionButton 20,56,40,8,"Z Axis",.OptionButton3
   OptionButton 67,24,40,8,"A Axis",.OptionButton4
   OptionButton 67,40,40,8,"B Axis",.OptionButton5
   OptionButton 67,56,40,8,"C Axis",.OptionButton6
End Dialog

Dim Dlg1 As GroupSample
Button = Dialog (Dlg1)
 If Button = 0 Then
    Exit Sub
 End If   
AxisNum = Dlg1.OptionGroup1

Select Case AxisNum
      Case 0 'HSS
        Axis = "StepsPerAxisX"
        Axis_Letter = "X"
      Case 1 'HSStin
        Axis = "StepsPerAxisY"
   Axis_Letter =" Y"
      Case 2 'Carbide
        Axis = "StepsPerAxisZ"
   Axis_Letter = "Z"
      Case 3 'Carbide
        Axis = "StepsPerAxisA"
   Axis_Letter = "A"
      Case 4 'Carbide
        Axis = "StepsPerAxisB"
   Axis_Letter = "B"
      Case 5 'Carbide
        Axis = "StepsPerAxisC"
   Axis_Letter = "C"
End Select

Com_Move = Question ("How far would you like to Move the " & Axis_Letter & " Axis?")

If COM_Move = 0 Then
  MsgBox "Can't have a Move of Zero, Axis Calc aborted."
  Exit Sub
End If
Code "G0 G91 " & Axis_Letter & Com_Move
 While Ismoving()
 Wend
Code("G90")
Code "G4 P0.5"
Act_Move = Question("How far did the " & Axis_Letter & " Axis move? (Measured Value)")
If Act_Move = 0 Then
  MsgBox "Can't have a Move of Zero, Axis Calc aborted."
  Exit Sub
End If

Old_PPR = GetParam(Axis)

New_PPR = Abs((Com_Move/Act_Move) * Old_PPR)
Response =  MsgBox ( Axis_Letter & " Axis Will be Set to " & New_PPR & " Steps per Unit. Would you like to Accept it??", 4 , "Set Steps Per Unit")  
If Response = 6 Then   ' User chose Yes.
   Call SetParam(Axis, New_PPR)
   MsgBox (Axis_Letter & " Axis Has Been Set")
Else   ' User chose No.
   MsgBox (Axis_Letter & " Axis Has NOT Been Set")
End If

End Sub
Main

PSoft

Még,egyszer se szaladt el semelyik irányba se de,.......melyik is az a két ellenállás?

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/DSSC-ablaktorloszervo/dssc%20k%e9pek/DSSC_01a.jpg" border=0>

000000000

Lehet hogy úgy is működik, de nem szerencsés mert, ilyenkor az árnyékolás nem hogy javít hanem ront a helyzeten.  
Ha logikusan gondolkozol akkor az árnyékolás csak lebeg a vezérlő negatívjához képest és csak a zavart segíti összeszedni.
Sokszor a gép addig működik tökéletesen ameddig a frekvenciaváltós főorsó el nem indul.
Sajnos ezek a készülékek meg okádják magukból a zavarokat és ezért szükséges a hálózati zavarszűrő beiktatása és a liycy kábelezés hozzá.    

000000000

Elnézést hogy összefirkáltam a képed.
De így egyszerűbb volt meg mutatni.  

besirkyjh

Mint vájt fülü tanusithatom hogy tényleg másképp viselkedik a kábel ha nem a megfelelö végét tesszük földre .
Ugy csináltam ( igy tanitották az öregek ) hogy mindig a jelirányában volt a földpont .
Tehát itt : PC - LPT után és vezérlö után van földre kötve ( én igy csinálnán ) .

PSoft

Semmi gond,köszi!

svejk

Az a vezérlő kimondottan az ablaktörlőmotorhoz készült, a HP nyomtató encodere nem tudott kisebb ellenállást meghajtani, a rövid vezetékekhez elég volt így is. Az eredeti felállásban is rajta volt az encoderen a 100nF.
Nem is ajánlható nagyobb motorokhoz, hosszú vezetékeknél pedig jelillesztés kell.