Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezt a fókusz elvonás dolgot valószínű, hogy valami másik program csinálja a gépen, mármint hogy elveszi a fókuszt a Mach3 ablakról.  
Egyik telepítésünknél én is szívtam ezzel, a Wifi adó/vevő ami a gépre volt telepítve, a segédprogramja véletlenszerűen, úgy 10-15 percenként magára vonta a fókuszt, pedig csak ikonban volt jobb oldalt a tálcán és mégis. Az egyetlen megoldás az volt, hogy leszedtük a wifi segédprogramját, mert mindig elvonzotta a fókuszt a Mach3-ról és ilyenkor értelemszerűen nem reagált a hotkey-ekre, jog billentyűkre stb.
Szerintem próbáld meg ellenőrizni, kideríteni, hogy miért megy el a fókusz a Mach3 ablakról, ennek valami oka kell legyen, csak úgy magától nem tud elmenni a fókusz, valami elvonzza azt.

Mach3-nál arra is vigyázz, hogy ha fut a Mach3, akkor még véletlenül se áramtalanítsd közben a PC-t. Például ne lődd ki úgy a PC-t, hogy a Mach még fut.
Ezt a Mach3 nem igazán szereti és ilyenkor gyakran elrontja az .xml beállítás fájlt, krix-kraxokat ír bele ami miatt utána hibás amit visszaolvas, néha annyira eltud ettől romlani a fájl, hogy csak egy fájlcsere egy biztonsági mentésről segít.

000000000

Üdv!

Van egy régi ATT gyártású CNC-m
Makulátlan gyönyörű darab :-)
Eredetileg egy DOS-os szoftver hajtotta.
Gondoltam, átkonfigolom MACH3-ra az eredeti hajtást, a másik két gépemen nagy megelégedéssel használom.

Visszafejtettem a pineket, mindent belőttem a Mach-ban.
Gyönyörűen megy a gép.
A komolyabb teszteknél jöttek a problémák.
Feltűnt, hogy a cnc minden irányváltáskor lépést veszt.
Bármekkora a sebesség, a gyorsulás, mindig hibázik.
De csak irányváltáskor.
Probaképp jog módban 0,0125 mm-t(ez a gép legkisebb felbontása) léptettem jobbra egyet, balra egyet; ide-oda 20 szor.
Minden irányváltáskor 0,025-öt, azaz egy egészlépést csúszott el a tengely , összesen 0,5mm-t a 20-as ciklus alatt!
Ha a tesztet ballal kezdem akkor bara, ha jobbra kezdem akkor jobbra mászik el :-/

Ez a jelenség mindhárom tengelynél azonos módon megfigyelhető!

Próbáltam;

- a step és dir szélesség összes kombinációjával, amit a program megenged,
   - az összes létező kernel sebességgel
   - 3 számítógépen
   - 3 féle párhuzamos kábellel
   - extrém alacsony gyorsítással és sebességekkel
   - sherline 1/2 pulse mód ki-be a port setup-ban

Gyanítom, hogy a mach step, dir jel szélessége / előfuttása nem kompatibilis ezzel a régi vezérlővel.

DOS alatt írt pascal-os progimmal megy rendesen.

De MACH kell :-)

Nagyjából feladtam, de hátha valaki tud valami okosat, mielőtt kicserélném a régi hajtást...

Béni

Próbáld invertált STEP jellel!

ANTAL GÁBOR

Van egy ipari léptetőmotor vezérlőm. Egy ideig direktben használtam a Mach- hal de csináltam hozzá egy jelszélesítőt és step késleltetőt  mert a gyári specifikációk azt követelték . Ma már nem használom mert az Uc100 as megoldotta. ( annál szélesebbek a jelek és a dir váltás és a step kiadása között is több idő van ) Fejből olyan 50us re emlékszem...

000000000

Már próbáltam, akkor meg sem nyikkan...

2dbfy8y

Lehet hülyeséget mondok.
Nézd meg a backlash, vagyis a holtjátékot, nincs e kipipálva véletlen.
Változtatás után újraindítást igényel.
Ez tud nagy szívatást okozni.
Vagy véletlen nincs fék a tengelyeken?

000000000

Igen az UC100-ast már én is nézegettem.
Ha tutin működne, beruháznék rá...
Érdekes a szélesítő/késleltető amit említesz.
Ez gondolom a port és a hajtás közé kerül be.
Van róla kapcsolásod, esetleg eladó? :-)

Jó volna ismernem a hajtásom step-dir igényét, sajnos nincs róla semmi infóm.  

000000000

Erre is gondoltam már, de nincs bekapcsolva.
Nincs fék...

Béni

Akkor meg is találtad a hiba okát.
(Keskeny STEP jel és túl rövid késleltetés a DIR kiadása után.)

ANTAL GÁBOR

Visszatérek rá egy magán levélben .  De az
 Uc 100 az rengeteg dologra gyógyszer . Egy percet sem gondolkodnék a vásárlásán ... ( nálam 3 működik )

juh0557j0

Köszönöm a tippet, szerintem a wifi segédprogram betalált. Itt is van telepítve, de első dolgom lesz kilőni.  A paraméterek megváltozása viszont továbbra is rejtély.  Soha nem áramtalanítottam vagy állítottam le úgy, hogy a Mach futott.  Ennek ellenére tegnap is gyanúsan lassan ment az Y tengely.
Valamiért visszaállt a step per érték egy régebbi beállításra.

000000000

Érdekes ez az egész. Veszek 40-50 ezerért egy Mach-ot. Kiderül, nem jó. Veszek hozzá majdnem ennyiért egy kütyüt, amivel jobbá teszem. Már majdnem száznál tartunk. Mindezt nagy örömmel a "korszerűség, modernség" jegyében.:) Hajrá, ez az igazi út előre.:)

ANTAL GÁBOR

Szerintem ez tisztán kompatibilitási probléma. Nem írtam de a gyári léptetővezérlőmhöz (GMD03) egy szintillesztő is kellet mert 12 V os bemenőjel kellett hozzá . Akkor most a Mach  hibás? A ROBSY Dos os progamod sem tudta volna az LPT portról működtetni . Ezen az alapon ki lehet jelenteni hogy a Robsy a rossz ? ?  Én  másképp gondolnám ...

000000000

Az LPT portból triviálisan csak max 5 V jöhet ki, ez független bármilyen vezérlőprogramtól, op.rendszerektől, így nem is értem, ez hogy jön ide.

A nagy probléma viszont az, hogy a Mach függetlenül az éppen aktuális step frekvenciától néhány mikrosec. széles jeleket ad csak ki, ez egy nagyon súlyos hibája, hiszen jelentősen növeli a lépésvesztés, átviteli problémákat, elég egy határ helyzetben lévő optócsatoló a motorvezérlő bemeneténél.

Ha pedig a Robsy CNC vezérlőt szóba hoztad (nekem nem volt szándékom), az szimmetrikus négyszög jelekkel dolgozik minden frekvencián (ami ráadásul sokkal nagyobb is lehet, mint 100 kHz), ettől olyan stabil és megbízható minden körülmény közepette, minden motor meghajtónál.

000000000

Szia,

Ezt a paraméter megváltozást nem tudom mi okozhatja, ilyet eddig még nem láttam. Mondjuk egy ilyen problémának nincs köze a mozgásvezérlőhöz. A motor tuning beállításokat a Mach3 írja és olvassa önállóan, a mozgásvezérlővel csak közli az értékeket a pluginon keresztül.
Esetleg arra tudok gondolni, hogy nem lett elmentve a beállítás, jobb ötletem nincsen egyelőre.