Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Béni

De igen. Csak előbb az alap legyen kiforrottabb.
Eszterga C tengelyes is tervben van.

Béni

Hallottam olyanról, aki látott már manuálisan írt programokat használót. [#kacsint]
Néha hasznos a nagyon "kicentizett" helyeken látni, hogy még mennyi van hátra ...

x4rhew5r3

Mondjuk relatívban van a lista, és megy a Z a tokmány felé. Mennyit is megy még, mit írtam a programban? De jó lenne tudni mennyit megy még! Még meddig megy!! Oh basszus, ez belement a tokmányba:):)

x4rhew5r3

Bocs, lassan írtam:)

Béni

Ha a relatívval a növekményesre gondolsz, akkor aki olyan programot ír, az meg is érdemli.  :)
Felület elhagyására, "csipegető" fúróciklushoz szoktam csak használni, másra életveszélyes.

(Mellesleg vannak gépek, amelyeket csak növekményesen lehet programozni ...)

KoLa

Béni,Sneci! most látom hogy ez a mach3 topic!itt tényleg szüksége van a DTG-re a profiknak!

KoLa

Ha egy hobbigép lépést veszt! semmi nem jelzi vissza csak a dtg, ha van rá idő!
Mert egyébként a szerszámpálya mutatja a hibákat ha előtte megnézzük!  
Esztergánál, a betöltött programmal és szerszámmal, megkeresem a tokmányt és már látom is hogy jól fogtam-e be az előgyártmányt,az első db-hoz!( LinuxCnc-vel ez nagyon korrekt mint tudjuk!)

svejk

No végre beüzemeltem a saját gépemhez egy MPG kereket.

Első pillanatban csak néztem mint a moziban, hogy hogy is kell ezt kezelni.
persze most sem értem, ezért vagyok itt az írásommal.

Itt van ez a gyönyörű felület amit a TAB-al lehet előhívni. (nekem Béni jóvoltából mindig látszik a képernyőn)

Mi az atyaúristen ez a sok funkció??

Szerencsére rémlett valami írás  Polgárdi Balázs tollából, ezen topic  
http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1114881570&order=reverse&index=11&azonosito=hobbycnc" TARGET=_fnew>#10367-ben található.
Így már van valami sejtésem.

Próbálgatom itt élőben is de nem nagyon értem a logikáját.  
- Nem érzem a különbséget a Velocity Only és a  step/velocity közt
- a Single step-et egyáltalán nem értem, hogy az mire jó, mi a gyakorlati haszna, nálam néha lép, néha nem.
- Azt sem értem mikor mire van hatása a gomb közepén levő %-os értéknek.
- Az MPG feedrate, még csak-csak, de annak hatását meg csak a MiltiStep módban érzékelem.

Így elsőre az MPG-hez azon a kis kezelőképernyőn vagy 7-8 gomb tartozik, kissé ijesztő.

Valaki, aki már gyakorlott felhasználó, adhatna instrukciókat, mikor melyik üzemmódot célszerű, hasznos használni és egyáltalán kell ennyi üzemmód?

svejk

Vajon milyen gyakorlati haszna lehet a MultiStep módban annak, hogy ha hirtelen eltekerem mondjuk az MPG-t balra félfordulattal majd visszafelé negyeddel, akkor hűen leköveti az MPG kerék mozgását?

Számomra az lenne logikus, hogy ha eltekertem fél fordulattal, de rájövök hogy sok lesz akkor visszatekerem, de az én irányváltásomnál váltson már ő is irányt és mindig az utolsó MPG poziciót igyekezzen beállítani.  
Az irány parancsnak mindig elsődlegesnek kell lennie.

Értem én hogy a gép nem tud akkora sebességgel mozogni mint amivel én eltekerem a kereket, épp ezért vegye figyelembe mindig az utolsó pozíciót.  
A katonaságnál is mindig az utolsó parancs az érvényes. :)  

svejk

A Config/encoder/MPG fülnél miért a kisebb Velocity értéknél megy gyorsabban a gép?

000000000

És az értekeket nem is tudod átírni, csak MPG tekerészéssel állítani, szerintem nagyon vacakul csinálták meg. :(

kmajer

Mondjuk, ha biliárdozni akarsz vele..
egyébként ez így normális, mármint, hogy leköveti.

svejk

Ezt ki fogom próbálni, valami ipari masinán.
de ha nem jó semmire akkor miért normális?

svejk

Melyiket is nem lehet átírni?
nekem mindet sikerült :))

svejk

De tényleg így van, mint minden mással, hogy kicsit beleássa magát az ember és már nem is olyan szép.
Persze mint mondtam nálam az is nagy baj, hogy semmi gyakorlatom, így csak a saját fejem után képzelek el hasznos-haszontalan funkciókat.
No de ezért vagytok a fórumtársaim, hogy helyre tegyétek eltévedt eszméimet. :)