Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

000000000

Akkor is érdemes meg csinálni a kódjavítást, ha sorozatgyártást csinálsz, mert az első sornál a több élű marót két oldalt fogja az anyag. Ez, pedig erőltető, és idő előtti kopásokat okoz.  
Az előtolási sebességet és fordulatot is befolyásolja. Mert máshol mehetne nagyobb sebességgel és fordulaton. Az, pedig idő, és energia.  

000000000

Egyébként, mintha, találkoztam volna program leírásban, valamelyik programban, a bemerülési sor, állítási lehetőségről.
Lehet, érdemes lenne utána nézni.  

bznc93pf5

lehet hogy nem vagyok lassú csak az a 2400km lenne kevesebb!

bznc93pf5

nálam ez a gond nem szokott előfordulni, én többnyire MDF lapot marok 5-7mm fogásmélységgel 2700-6300mm/min előtolással attól függ milyen felületet szeretnék és hogy mennyire éles a cserélhető lapka.

000000000

000000000

Rakhatnál, vagy küldhetnél képeket az általad használt szerszámokról.  

bznc93pf5

semmi extra, többnyire internetes beszerzés, Német, Angol, Francia, Usa, ha épp nincs más akkor Kínai (eddig még nem volt gondom Kínai késsel)
jelenleg nincs kép de majd csinálok

v2vhwz32z

Ha már ennyit rágódtunk a problémámon, illusztrálnám egy képpel.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Cncvikto/epul_a_gepem/20120802/nagyolasrol%20foto.JPG" border=0>

(Gondolom rossz technikai paraméterek miatt szőrös annyira a felület.)

Szóval amikor éppen kezdi a következő, egy fogással mélyebb szintet a maró, akkor nagyobb a terhelés, mint amikor oldalazva szélesíti azt.
Erről a problémáról, illetve a marás optimalizálásáról beszéltünk lentebb.
Igazad van Danibá, egy izmosabb motornál is előjöhet a kérdés, ha nagyobb mennyiségben kell ugyanazt gyártani, megérheti foglalkozni a kérdéssel.

v2vhwz32z

Elvileg ennek a http://cnctar.hobbycnc.hu/Cncvikto/epul_a_gepem/20120802/sasfej_simitva.JPG" TARGET=_fnew>sasfejnek a nagyolását látjuk lentebb.

000000000

Jó, hogy beraktad a képet.  
Én, pl. inkább a raszter marást ajánlanám. Minden más, kevésbé gépkímélő. Az veszi legkevésbé igénybe a gépet.  
Ezt a stratégiát csak, bizonyos alakzatoknál célszerű használni.

v2vhwz32z

Végülis ez is rasztermarás X szerint, de több fogásból. A Z szerint azonos mélységű részeket csinálja meg egy fogásból.
Ok, legközelebb kipróbálom azt is, köszi!

000000000

Bocs, de ez, nem raszter marás. Hanem ofszet.  
A raszter marásnál az X megy jobbra, balra. Az Y csak lépeget soronként.  
Vagy az Y megy előre, hátra. És az X lépeget. Ezek a legkíméletesebb módok.  

Valaki, terjesztette a ferde (45 fokos) marást, ami raszterszerű, de nem az.  
Legalábbis bizonyos szempontból. Ami pl. a hátránya, ez is duplán veszi igénybe a gépet.  
Az ofszet, pedig majdnem 3 szor, jobban, mint a raszter.  
Ugyan ennél az anyagnál a szőrösödés is lényegesen kisebb lenne raszterbe. Persze, annak egy része, mástól is van, jelen esetbe is.  
A raszter maráskor, tudod a fa szálirányát forgatni. Ofszet be teljesen mindegy, hogy van az ilyen fa, mindenhogy szőrösödik nagyon.  
Nem akarlak kioktatni, se, téged se mást. Csak elmondom a tapasztalatomat, amit lehet, hogy érdemes figyelembe venni, kipróbálni. Raszter marásnak a kód sora is nagyságrendekkel kevesebb. Ezért, belenyúlni is sokkal egyszerűbb.  
Máshol, azt mondanák, ezek szakmai titkok.  
Javaslom, a régi mondást: „Hiszem, ha látom.”
Próbáld ki, és lásd.  

Az előzőekre visszatérve:  
Éppen, ma is, (csütörtökön) csináltam egy bonyolult marást. AC -vel tervezve a pályát.  
Eredetibe több mint 10 percig ment a gép. Mivel sorozat marásról van szó. Kézibe, belepiszkáltam a kódba. Töröltem belőle, hozzá írtam, átírtam stb. Most, ugyanazt a munkadarabot 2 perc 37 másodperc alatt készíti el.  

besirkyjh

Szia  

Azt azért vegyétek figyelembe hogy a nagyolás nem csak a maromotorodat de a fát is  igénybe veszi .Legyen az raszter vagy offszet ugy is hasitani fog belöle elöbb utobb .Nincs tartása az anyagnak !
Ilyen szempontbol jobb ötletnek tartom a gravirozást ( akár 12mm mélyen is ) .Készültek már itt nagyobb reliefek is gyorsabban és lassabban , kisebb és nagyobb teljesitményü motorokkal .Az biztos hogy jo szerszám kel hozzá és jol megválasztott forgácsolási paraméterek .

besirkyjh

Szia Danibá  

A rasztermarást is körbe marja ofszetten ,minden fogásmélység végén ( jol emlékszem ? ) .

sanka74

Sziasztok! Én a reliefeket egy fogásból szoktam marni gravír tűvel, 0,1-0,07 mm-es lépésekkel, 18000 1/min maró orsó fordulatnál, 1,8-2,2 m/min előtolással, rostokra merőlegesen!! csináltam így 10-11 mm mély reliefeket is már.Rostirányban sokkal jobban felhúzza a szálakat.És mindig raszterba marok, mégpedig nálam a y tengelyt mozgatom, az x tengely csak lépeget, így veszem igénybe legkevésbé a gépet. Az x tengely a keresztgerendás.