Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

RogerCo

A DeskProto-t ismeri valaki mélyrehatóbban?
Lehet-e olyat csinálni, hogy nagyolok 6mm-es ujjmaróval, simítok 2mm-es ujjmaróval (idáig megy) És a nagyon finom aprólékos részleteket pedig egy pl 0.8mm-es maróval tegye? (vagy egy gravír tűvel) DE CSAK azt amit "ujjonan" be kell járnia? Nem szeretném az egész munkadarabom egy 0.8mm-es maróval teszem azt 0.26mm-es lépéssel ujra simítani.
Értetően írtam körül a problémámat ?[#confused]

bznc93pf5

kicsit korábban felraktam a linket , ott részletesen bemutatja az egész menetet  

én régebben használtam egy párszor kb 1-2 hónapja és ha jó a beállításod akkor azt úgy fogja kimarni ahogy szeretnéd de fontos hogy előtte készíts és kalibráld be a szerszámokat is és utána úgy fogja kimarni ahogy szeretnéd, először dúrváz azután simít és végül finomít, ha ezeket sorban egymásután állítod be és úgy mented akkor csak ott fog marni ahol kimarad az anyag

RogerCo

Megnéztem a tutorial-okat de az én problémámra nem találtam megoldást.
Ezekben is csak a nagyolás, simítás, és a végén a kontúr igazítás volt :(

xkbv3nx0d

elvileg az aspire-ben sincs erre direkt funkció csak nagyolás és simítás de ha a simításban szerszámcsere kell az szívás...

viszont a konkrét feladat dönti el, hogy miért kell egy 3.ik szerszám, vegyünk pl egy modelt, ami van egy dombor felirat, lenagyolod, lesimítod de szeretnéd hogy mondjuk körbe legyen a felirat marva kontúrosra gravírtűvel vagy éppen valami minta kell rá... ezt pedig külön legenerált marópályával tudod megcsinálni, annyi, hogy mikor generálod a pályát be kell ixelni, hogy "project toolpath onto 3d model" és akkor a vectoros munkát reávetíti a 3d felületére.... ezzel a módszerrel kisebb felületekbe is bele lehet nyúlni utólag akár egy körvonal vagy egy pocket pályával....

RogerCo

Miért lenne "szívás" a szerszám csere ? [#confused]
Akkor vegyük a konkrét példámat.
Van egy gépjármű modellem, egy az egyes modell.
Ezt a DeskProtoban lekicsinyítem akkorára, hogy megtudjam marni.
De a 2mm-es újmaróval is eltart sokáig símító folyamat, és lesznek benn olyan részek, amit azzal nem is tud megcsinálni. Ezért gondoltam, hogy nem-e lehetne-e nem a 0.8mm-essel csinálni a simítást, hanem azt egy köztes pályán megcsinálni. Gondolok itt ilyen részletekre, mint hézag, a kasztni és az ajtó között, keréktárcsa apró részletei, stb...
Így már körvonalazódik a problémám ?
Tehát a nagyolás és símírás után a programnak még tudnia kellene mely részeken maradt feles anyag, amihez az eddigi "vastag" szerszámokkal nem fért hozzá.
Túl sokat várok eltőle?[#wow1]

xkbv3nx0d

azért szívás mert nem tudja:) általában ezek 2 lépés, pedig nekem is sokszor kellene egy 3. de én csak ezt a megoldást találtam rá, hogy külön kézzel megadom neki egy külön marópályán a területet mondjuk egy pocket gravírtű sorlépés és menjen át rajta rasterezve, persze toolpath project onto model opcióval és nekem úgy működik....

RogerCo

Ez "project toolpath onto 3d model" hol van eldugva?
vagy ez csak a 6.-osban van?

D.Laci

RhinoCam VisualMill tudja!
Igaz csak 3 tengely esetén. Valley re-mechaning.
Ha forgatóval nagyolod ki akkor uttána kézzel kel a modelt elforgatni és úgy elkészi a szerszámpályát, a forgatót pedig megfelelő szögbe állitani.

xkbv3nx0d

ez vectric aspire

RogerCo

[#wow1][#wave] akkor kereshetem a Deskproto-ban ...

000000000

Sziasztok, új vagyok és tájékozatlan. Linuxon mm3d-vel készült *.md2-ből vagy *.dxf-ből milyen programmal lehet g-kódot csinálni?

v2vhwz32z

Elnézéseteket kérem ha már lerágott csont a kérdés...
Vetric termékekkel kapcsolatban kérdem elsősorban de kíváncsi vagyok az ArtCamre is. Nagyolási műveletről lenne szó.

Arra lennék kíváncsi, hogy megadható-e vajon olyan paraméter maráskor, hogy amikor először belehasít az anyagba, akkor azt mekkora előtolással tegye?
Mert ugye amikor már stepoverrel odébb teszi a szerszámot, akkor már jóval nagyobb lehet az előtolás mint az első becsapódáskor.. (más az eltávolítandó keresztmetszet).

Azt nem tudom megcsinálni, hogy alacsony előtolást adok meg, utána kézzel meg növelem a Mach-ban, mert (Z szintű megmunkálást választva!) több szintű teraszos megmunkálást csinál.  
Így minden újabb szint (terasz) kezdésekor le kellene venni, majd utána újra fel a feedrate-et.

Mit gondoltok a kérdésről?

s5f8tmfv3

A szerszám adatainak megadásakor a Feedrate (előtolás) értéke alatt megadhatod a Pluge rate (befúrás) sebességét is. Ha ezt alacsony értékre veszed akkor lassan befúr majd az előtolás értékével mozog oldalra. Ennek többlépcsős megmunkálásnál is működnie kellene.

RogerCo

A DeskProto, alapból így megy bele az anyagba.
A géphez beállított legkisebb Feedrate-el megy bele kicsit ferdén az anyagba a teljes mélység feléig, majd onnan vissza felé a második fele mélységet is megteszi ferdén, majd még mindíg lassan az első méy kapavágást csökkentett sebességgel teszi, innentől a beállított feedrate a sebesség.

v2vhwz32z

A "Plunge rate" ha jól gondolom inkább csak függőleges mozgás. És itt nem azzal van a baj.

Pocket marás, így nem kívülről megy bele az anyagba, hanem felülről.
Ha mondjuk egy 6-os maróval beszaladsz az anyagba mondjuk 2mm mélyen, akkor milliméterenként előrehaladva 12mm2 anyagot kell leválasztani. Ha már csak oldalra mozog a szerszám, mondjuk 2mm stepoverrel, akkor csak 4mm2 anyagot kell leválasztani, mehetne sokkal nagyobb előtolással. Remélem  érthető volt a probléma eddig is, de próbáltam a példával még jobban illusztálni.