Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Vectric

Indította gaben, 2024 április 09, 16:51

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Igen, a függőleges mozgás sebessége. Az nem elég ha lassan fúr be majd gyorsan halad oldalra?

v2vhwz32z

Az Artcamben is látok hasonló lehetőséget (Add ramping moves) de még nem próbáltam.
Ott az zavar, hogy bizonyos szögben megy lefelé, majd vissza, de a problémát nem oldja meg teljesen. Marad az a megoldás, hogy egy viszonylag alacsonyabb sebességgel megy az előtolás, vagy pedig ki kell próbálnom majd a Z szintű megmunkálás helyett más stratégiát. Köszi a válaszokat!

s5f8tmfv3

Használhatod az Add ramping moves opciót is, ott megadható hogy milyen meredkséggel, hosszban, stb... kezdjen bele az anyagba. A szerszám egyszerre mozog oldalra és lefelé. Nem tudom többlépcsősnél ez működik-e.

bznc93pf5

nem vagyok olyan nagy tudású mint egy páran itt de nekem az az ötletem hogy ha a pályát külön kellene megrajzolni, a kezdésnél csak kontúrt adnál meg és azt lassú előtolással, azután pedig a másik pályát úgy ahogy szeretnéd ezt a két pályát mentéskor összefűzöd és a gép úgy fogja megcsinálni hogy az első marást lassan marja  és ahogy befejezte kezdi a következőt gyorsabb sebességgel, remélem érthető

v2vhwz32z

Kicsi viszonylag a megmunkálómotor teljesítménye (1-200watt) és a nagyolást próbálnám keményfában kicsit turbósítani. Ha túl nagy az előtolás, csikorog a szerkezet [#confused] gondolom a maró a fában, ha meg kicsi az előtolás, 4 óra a nagyolás (150x210mm munkadarab), utána 12 lesz még így is a simítás.

Én is a lenti kérdésen gondolkodtam, mint RogerCo, hogy kellene egy 3. menet. Először nagyobb, majd kisebb szerszám, végül a gravírtű a részletekhez.

bznc93pf5

a főorsód 200wattos?, ha túl lassú az előtolás megégeti a fát is és a szerszámot is, szerintem a 200watt az nagyon kevés, igaz függ a szerszámtól is és a fogásmélységtől is de akkor is kevés

v2vhwz32z

Gravírozásra tényleg elég lenne ez a teljesítmény, de nagyolásra igen szerény. [#hehe]
Tervbe van véve egy izmosabb motor majd a nagyoláshoz.
Legfeljebb az lehet még itt kérdés, hogy ha a gravírtű dolgozó éle kiadja azt a mélységet (10-12mm) akkor érdemes-e egyáltalán nagyolni?
Úgy gondoltam ezzel mentesíthetem a gravírtűt és a marómotort is a túlzott terheléstől. Ez a kérdés viszont már nem ebbe a topikba való, én is érzem.. ha valaki hozzá akar szólni, kérem más topikba tegye (hanem a semlegesbe vagy a bénába), köszönöm!

bznc93pf5

kipróbáltam amit az előbb írtam és jól működik!
persze fontos tudni hogy nagyoláskor milyen mélyre megy le a szerszám de ha a kész munkadarabon kívül csinálod a kezdő kontúrmarást akkor a mélységmegadás sokkal egyszerűbb és nem fog belemarni a kész munkadarabodba, egyébként jobban belegondolva több megoldás is lehet a problémádra.

bznc93pf5

a 10-12mm garavírtűnek szerintem sok, nagyolni kellene, legalább egy gömbmaróval,  

ha viszont a marást úgy csinálod hogy a kész munkadarabodnak nem hagysz ráhagyást csak pár mm-ert akkor nem kell a kezdő marási sebességet visszavenni mert majdnem úgy mar mintha már egy lépést csinált volna,

másképpen

mivel éppen hogy kicsivel nagyobb a nyers a anyag mérete mint a kész munkadarabé ezért nem bele megy a kés hanem olyan mintha oldalról kezdte volna a marást, ez a legegyszerűbb nem kell a programmal vacakolni  

v2vhwz32z

Nem biztos, hogy egyszerű lenne megcsinálni.
Mivel a nagyolás is több fogásból megy, így gyakorlatilag egy magassági térképet kellene rajzolni.. ahol a vonalak az azonos magasságú pontokat kötnék össze. Ezt egy relief esetében a vektorok offsetelésével lehetne talán megcsinálni.

v2vhwz32z

Gyakorlatilag arról van szó, hogy az 5-ös, vagy 6-os ujjmaróval 600mm/percnél már valami csikorog, amikor 3mm mélyen először "szántja" az akácot.[#vigyor1]
Levettem 360mm/perc környékére. Ekkor jó az első kapavágásnak, de mikor a levegőben szántva oldalazva megy egy stepovernyit már mehetne 1000mm/perc körül az előtolás, sokkal gyorsabban. Egyébként értem az ötletedet, csak hogy ne maradjon sok anyag a gravírtűnek célszerűbb kisebb ujjmaróval nagyolnom és minnél mélyebben azaz több lépcsőben. Akkor viszont több ilyen "koncentrikus" alakzatot kellene kimarni alacsonyabb sebességgel.
Bocsi, hogy fárasztottam a társaságot és köszi hogy ki is próbáltad az ötletedet!!!

bznc93pf5

igen ezeket jól írod, jól gondolod,  
azért írtam a másik variációt hogy ne keljen kínlódni a programírással, inkább vedd kisebbre az anyag ráhagyását, abban az esetben nincs gond a kezdő megmunkálási sebességgel akárhány lépésből is csinálja, ezt érted?
egyébként az akác egy brutál "rossz" anyag, mármint a megmunkálás szempontjából, összevissza megy a szála, és nagyon kemény de ha kész gyönyörű a színe, rajzolata.

v2vhwz32z

Ja, hogy úgy érted, induljak ki vékonyabb anyagból, illetve ne süllyesszem le a modellt nagyon az anyagba!
Majd teszek fel egy fotót mit gyártottam.. nincs nagy ráhagyás, csak gyönge kis marómotor és türelmetlen rabszolgahajcsár gazdája [#buck][#wink][#worship]

bznc93pf5

nem jól érted!

000000000

Ebben az esetben megoldás lehet az, ha a kész kódba beleírsz, ha ismered.  
Gyakran alkalmazom ezt. A kezdő sorokhoz beírod (át javítod)a kisebb „F” értéket, majd az utána lévőhöz az eredetit, vagy amit akarsz.  
Persze, ha egyszintű, akkor csak lehúzom, meg fel.

Nagyon jó, még a „ramping” de az csak a bemerülést segíti, nem az egész sort. Igaz a ramping hosszt meg tudod adni, akár mekkora hosszra.  
Viszont, lassítja a dolgot. Mivel, minden bemerülésnél rampingol.