Fusion 360

Indította gaben, 2024 április 09, 16:50

Előző téma - Következő téma

99cwyhfhj

"Letölt egy F3Z fájlt, amit egyébként nem nyit meg a program "

Na eddig jutottam el én.
Most feltöltöttem és tényleg minden megvan! Hatalmas Király vagy! Köszi.

p75e6i8vg

gaben

Ma megleptem magam egy használt Lenovo T420s-el, mivel az örökölt Dell Latitude D510-es laptopom már csak netezni jó.

Pöpec kis masina, van rá 6 hónap garancia és a Fusion is úgy hasít rajta, mint a szél.
Szóval most már semmi akadálya annak, hogy jobban beleássam magam a CAD-CAM világába.

Jó rajzolgatást mindenkinek! [#wave]

8gwpaca0r

Nem lesz esetleg ennek a programnak Magyar változata?

p75e6i8vg

Nem tartom valószínűnek, míg nálunknál nagyobb piacok nyelvei is hiányoznak belőle :)

krnj79r9n

Az Fusion 360-hoz szánt UCCNC post processzorban találtam két hibát.
A "chip breaking" fúróciklusnál, ha várakozást adsz meg a furat alján, gondok lesznek, mert a G4 várakoztatás parancs után a post proci a "P" paraméter helyett "X"-et ír a G-kódba és bizony a furat alján a várás helyett elindul a szerszám X irányban. Garantált a szerszám törés.
Én megúsztam, mer eltörtem előtte. :-)
A szerszám nem fúró volt, hanem egy Multi V-bit, palást marásra, letörésre, központozásra is alkalmas szerszám, de még sem fúró, kicsit jobban toltam a kelleténél.
A második próbánál már óvatosabb voltam és nem mentem mélyre, de ekkor még nem tudtam a problémáról és nem kicsit meglepődtem, amikor a furat aljára érve, elindult oldalra X irányba. :-)

A problémáról pontosabban elég ha csak a "Dwelling Period" nem nulla. Ekkor nem fúró ciklussal oldja meg a befúrást és a visszaemeléseket, hanem kibontja és rendesen G-kóddal leírja a fel le mozgásokat. Függetlenül attól, hogy felette bepipáltad-e, vagy sem a "Dwell Before Retract" jelölőt a G4 parancs "X" paraméterrel bekerül a kódba, tehát elindul oldalra.

A másik hiba szintén a G4 parancs után beírt értékben van, mert a várakozást milliszekundumban kell megadni, de másodpercben kerül bele, ezért várhatod, hogy várjon, annyira rövid idő, hogy észre sem veszed. Azt hittem először, hogy nem értelmezi az UCCNC a G4-et.

Ezeket én javítottam, itt a hibás függvény az 547 sortól.

function onDwell(seconds) {
  if (seconds > 99999.999) {
    warning(localize("Dwelling time is out of range."));
  }
  seconds = clamp(0.001, seconds, 99999.999);
  writeBlock(gFormat.format(4), "X" + secFormat.format(seconds));
}

Az "X"-et átírtam "P"-re és mivel nem vagyok nagy programozó egyszerű paraszti logikával a "seconds" változót egy új sorban megszoroztam 1000-el.
seconds = seconds*1000;

Így már jó lett, de gondolom a Balázséknak kellene javítani és feltenni újra a letöltésekhez.

xw705sph

Magyarul irva a varhato fejlemenyek.

krnj79r9n

Köszi, válaszoltam rá.

gaben

Sziasztok,

elkezdtem rajzolni a Fusion-ban és nem találom az objektum forgatását.
Lehet egyáltalán forgatni egy kész vázlatot?

Illetve az sem világos, hogy miképpen lehet szimulációra bírni a progit.

Pár sorban leírná valaki a lépéseket?
Aztán majd gyakorlom, hogy rögzüljön.

köszi, gaben [#wave]

p75e6i8vg

Már hogy akarod forgatni az objektumot? :)

Ha csak a nézőpontot akkor shift+egésr középső gomb alapból, vagy a jobb fent levő kockát megfogod egérrel és azt forgatod.
Ha egy sketch-t vagy body-t, akkor azt (vagy a kijelölteket) a Move paranccsal (M billentyű) mozgatd és forgatod.

A szimuláció nem két sor, innen nézz meg egy párat, este majd tudok bővebben írni.

gaben

Szia Jani,

csináltam egy menetes orsót és függőlegesen áll, tehát a Z tengellyel párhuzamos. Na-mármost, ha behívom a Cam modult kiválasztom az esztergát, kiválasztom a menetkést, próbálnám szimulálni, de ahhoz el kéne forgatnom 90°-al, hogy jól álljon a késhez képest.
De köszi, a Move paranccsal sikerült. [#worship]

jöhet a többi feladat [#wave]

p75e6i8vg

Ez is egy megoldás, de én jobban szeretem a CAM-ban a koordinátarendszert beforgatni. ;)

Ha olyan alkatrészed van amit több befogásból, több oldalról meg kell munkálni akkor talán nincs is más lehetőség...

gaben

De mégsem jó, mert nincs egy-vonalban a menetkéssel. Remélem, hogy csak emiatt nem tudok toolpath-t generálni.

Mégiscsak jobban jártam volna ha fölveszem a fehérvári bemutatódat videóra. [#awink]
Ott olyan egyszerűnek és magától értetődőnek látszott minden.

ui: kezdem elölről, most a megfelelő koordináta rendszerben

gaben

Na kérem, sikerült is és még a toolpath-t is legenerálta nekem.
Most már csak az UCCNC-be kellene kipróbálni, de ahhoz kell egy hozzávaló postprocesszor gondolom.