Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

tekes

OFF

Ilyesmit barkácsolni nem lehet?
A fórum témájába vágó hobbi marógépekbe elvileg lehet "fogorvosi" köszörűket tenni, azzal meg kellő türelemmel kemény anyagokat is meg lehet munkálni, kimondottan ilyen pici méretben.
Vagy valamit félreértek?
(Én csak vésőt akarok élezni, ha majd végre beüzemelem a gépemet.)

ON

gaben

Köszi, de nem huzalszikrával akarom ezt megcsináltatni, mert az horror.
Hátha beesik valaki, aki mondjuk köszörülni tudna egy ilyet.
Egyelőre ötletelés megy, hogy ne kelljen megvenni szintén horror pénzért a gyárit USA-ból.
De valszeg sehogy sem lenne olcsóbb.

svejk

A huzalszikra ekkora méretben nem drága, de az élek nem lesznek élesek.
Egyébként melyik(ek) a dolgozó élek és a konkáv sarokban mekkora rádiusz engedett meg?

ab

Hát, akkor legyen úgy... (:
A másik megoldás, hogy ellendarab készül és tömbözve van. Itt már zúghatnak a hobbi gépek. Faragva a grafitot, esetleg vörösrezet.

A kialakított vágóél éles.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

Robsy1

Mi annak a műszaki indoka, hogy sima tömörkeményfém, forrasztott lapkás vidia, vagy akár még gyorsacél is nem lenne akár még jobb is a sárgaréz esztergáláshoz.[#conf]
Ezekből ingyen olyan szerszámot köszörülsz, amit akarsz.

Ez a lapka örület téged is tönkretett, olyan ez a téma is, mint a "csicsavilág", elveszi a gondolkodást az emberektől, butító hatású, ha kell, ha nem lapkázzunk, jó lesz az.:)

Csuhás

Esetleg valamilyen menetlapkát átköszörülhetsz. De sárgarézhez tökéletes a hss kés, mire elkopik addigra a keményfémnek már ötször lepattan a hegye.

szabo janko

Annak idején úgy tanítottak hogy az esztergályos szakma a késköszörülésnél kezdődik. Rézhez minek a keményfém?

gaben

Jó lehet a vídia vagy akár a gyorsacél kés is, nem mondtam, hogy az ne felelne meg.
De mivel nincs szerszámköszörűm illetve egyéb ilyen eszközöm, ezért kértem itt segítséget, mert én ezt nem tudom megcsinálni.
Bátran ötleteljetek, valszeg sokkal előbb eljutunk a megoldásig, mintha csak én agyalnék ezen.

köszi és üdv, Gábor [#wave]

gaben

Először is nem vagyok esztergályos, esztergám sincs, se köszörűm és a gyári lapkából indultunk ki, ami valamilyen keményfém.

Egyébként a szerszám azon a két kis beköszörült élen dolgozik, aminek élletörő, sorjátlanító feladata van.
Rádiusz ide nem kell, mivel egy rézcsö külső/belső élét töri csak le.

JZoli

Azt nem írtad le, hogy mekkora feszültségre és áramra lenne szükséged max esetben. Hogy pontosan tudjunk tanácsot adni erre szükség lenne. A képeden 5 Amperes van, kell ez az áram?

tekes

Erre lehet, hogy olcsóbb lenne csinálni egy alkalmas befogót egy törött menetfúróhoz. Azon rengeteg ilyen kis "élpár" van.

bundyland

Szerintem a CTEK töltők ezt alapból tudják, én egész télre rajta hagyom és közben van pár áramszünet.

sarktibsi

Lehetne azt is ,hogy az első késtartóba befogsz egy 45-fokos kést (lehet véltólapkás is) majd a hátsó késtartóba is befogsz egy 45-fokos kést fejjel lefele , aztán csak ráhúzod a hosszánt.

sarktibsi

Nálam 3-esztergakés , a folyamat végén mindegyik forgácsol.

lari

Szia!

Tudnál esetleg linkelni, hogy milyet használsz?