Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

L. Imre

lala56

VighLajos

L. Imre

Muszáj aluból készíteni? Ha nincs nagy fordulatszám, lehetne nyomtatni is. Nekem volt pár évvel ezelőtt egy Stratasys Dimension 3D printerem, és nyomtattam HTD3M profilú szíjtárcsákat tökéletes illeszkedéssel! A mostani 3D hobby printerekkel is meg kellene próbálni, néhány kísérlet után sikerülhet.

L. Imre

Most lőttem:

https://lh5.googleusercontent.com/-s2tEZ1mjA38/Uv0RciUJWuI/AAAAAAAAAN0/HZE3k6acQFE/s800/HTD3M56.jpeg" border=0>

3D nyomtatott szíjtárcsa, profil: HTD3M, fogszám: 56

sufnituning

Szia! miért pont 47 a fogszám?
http://www.ggk-gulyas.hu/bordaskerek/ggkBordasT25.pdf" TARGET=_fnew>T2,5 bordáskerék

A 48 fogas ha jó, ketté lehet szedni, mert ahogy látom Neked 4mm szélesség kell

sufnituning

sunraw

Innen tudok neked intézni, de csak a megadott fogszámút:
http://www.beltingonline.com/timing-pulleys-bars-272/t2-5-pulleys-279/" TARGET=_fnew>LINK

Talán 48 fogú nekem is van itthon.

xit3medzv

Gondolom pozicionálás miatt érdekes ez a fogszám. Ezt írják az általad linkelt magyar oldalon :
" Beépítés után guiding teszt kb. 20%-os javulást mutat". Találtam a neten erről a készülékről belső fotókat, valóban elég gyászos a fogaskerékpár kinézete. Kérdés, ha a T2.5 modullal rendelkező szíj ekkora javulást produkált, lehet érdemes lenne pontosabb rendszert használni, esetleg szóba jöhet egy olyan megoldás, hogy a szíjhajtás helyett a nagy fogaskerék kerül cserére egy játékmentes rugós feszítésű darabra. A kérdés, hogy mit jelent a "guiding teszt"?
Írtam mailt. Fogas tárcsát tudok készíteni és a feszített fogas kerék is megoldható.

VighLajos

Köszönöm mindenkinek a válaszait.
Nagy fordulatszám nincs, a távcső deklinációs tengelye 24 óra (23ó56p4s) alatt fordul körbe.
http://www.termeszetvilaga.hu/tv9711/csillag.html" TARGET=_fnew>Hogy miért? Itt egy leírás.
Ha ettől eltér, akkor a nagyítástól és az eltéréstől függően a beállított objektum kimászik a látómezőből, illetve hosszúidejű fotózáskor csíkot húz.
Lehet, hogy a 48 foggal sem menne bele nagy hiba, de úgy vagyok vele, ha már egyszer szétszedem, akkor odavalót raknék bele.

VighLajos

Ja, igen, a pozicionálás miatt is: a kézivezérlőjében közel 42ezer objektum van. Léptetőmotoros hajtású a mechanika, semmiféle enkóder nincs benne, ha nem stimmel valami, akkor "túltolja".

svejk

Ezt úgy értsem, hogy egyszer beállítod referenciára a távcsövet- mint nálunk a CNC-ben a home pozicióra- aztán csak egy gombnyomás a kezelőn és a távcső beáll a keresett bolygó/csillag, akármire?

VighLajos

Így van!
Három csillagot felajánl a kézivezérlő. Meg kell keresni, a látómező közepére be kell állítani, majd enter. Jöhet a második csillag, enter, majd a harmadik, és enter.
Előtte a földrajzi koordinátákat és a pontos időt is be kell állítani, valamint azt a közel 45 fokban álló tengelyt (rektaszcenziós, röviden rektatengely) a Sarkcsillagra kell irányítani. Ekkor ez a tengely párhuzamos a Föld tengelyével. Ebben a tengelyben van egy újjnyi vastag, kb. 15 cm hosszú távcső.
Hasonlít a forgatható parabolaantenna felszereléséhez.
Ha minden OK, akkor a kézivezérlő adatbázisából kiválasztott objektumra rááll a mechanika.
Kivételek is vannak: ha rosszul van kiegyensúlyozva a távcső, akkor a motor nem bírja forgatni. Vagy ha a távcső beleakad valamibe. Ilyenkor borzalmas hangon elkezd süvölteni a mechanika, és az észlelő amatőrcsillagász borzalmas csúnya dolgokat mond.
Lehet kezdeni elölről a beállítást.
Fixen telepített mechanika esetén a pólusraállás elmarad, a többit mechanikától függően végig kell csinálni.
Röviden ennyi.

icmatyi

Sziasztok!

Keresek  
1/8"-os (3.175mm-es) és  
1/4"-os (6.35mm-es) tűgörgőket  
0.5"-os (12-13mm) hosszban.
Néhány csapágyboltban érdeklődtem, de sajnos csak metrikusat tudtak volna adni.
Szerintetek honnan tudnék venni?
Köszönöm a segítséget előre is!