Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

svejk

Akkor leszögezhetjük hogy a mezei 3M és az Optibelt Omega 3M-je kompatibilisek egymással kerék szempontjából.

PSoft

Érdekes átalakuláson megy át az a 15-ös teflonlemez.
Mire kész a munkadarab,....poliamid lesz belőle.:))
[#vigyor2][#kuss]

svejk

Szép munka!
De a teflont szerintem hamar kinyírja a szíj, az alu kerekeket is eszi.

Bár a képeket nézve én nem teflonnak nézem az alapanyagot, bár tudom van belőle sok féle.

Sz.József

Köszi a képeket, infókat, tapasztalatokat...
Nincs más hátra mint előre. Saját készítésű kerék vagy megbízható beszerzési forrás.
A képeket elnézve az első megoldás a legmegbízhatóbb. Lehet, a legolcsóbb is. Egyébként gratula.
Az a része viszont nem bizalom gerjesztő, hogy egy letöltött CAD-ot még felül kell "vizsgálni"...(?)
Az alapanyagot meg eldöntik az előttem szólók... [#smile]

KoLa

". A kicsi kínai tutira ugyan azzal a szerszámmal csinálja az összes kereket."
Hát persze! ez nem fogaskerék! a szíj adott!csak számolni kell!

svejk

Nem fogaskerék de gondolj bele hogy kis fogszámnál ugyan úgy alá kell vágni a kereket.
Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy 3, vagy négy fogprofil létezik a fogszámtól függően.

ANTAL GÁBOR

Minthogy engem is érdekel a dolog hát felmentem a jelzett honlapra. Én nem találtam HTDM3 as 40 fogú kereket . A közelében lévő 36 os osztóköre 8 századdal kisebb mint az elméleti. Rákerestem a 24 es fogúra is ott meg a CAD rajzon nálam nem ábrázolják az osztókört. Autocad  dxf es verzióban kérdeztem  
 Szerintem az érdeklődők nagyon örülnének ha megosztanád velünk a profilszerkesztési tapasztalataidat  ( én preferálnám a dwg vagy dxf es formátumot és nem baj ha valami régebbi verzió mert az újak úgy is nyitják...)
 Én a kerekeid anyagánál vagy poliamidra vagy HD PE re tippelnék ( és POM ot használnék )  

motion

Igen, teljesen kompatibilisek, de ezt mondtam már a múlt héten is. Azzal a móricka rajzzal nem kell foglalkozni...
Az meg, hogy teflon vagy valami egyéb poli-izé, az nekem oly annyira tökmindegy. Hogy meddig fog menni, majd kiderül. Legfeljebb 1-2-3havonta kanyarítok belőle egy cseregarnitúrát. :-) Vagy keresek valami kopásállóbb anyagot. Pl. POM-ot, amit Antal Gábor is javasol. Csak mint írtam is most ez volt itthon...
Gábor, ott van az összes fogszámú kerék amit a kereskedelemben is lehet kapni, csak sztem valahogy elsiklottál felette. 6A23M040DF0606 ez a száma a 40 fogúnak. Este felrakom a szerkesztett kerekek rajzait is...én sima dxf-ben mentettem, de sztem nincsen jelentősége.

vadember

Itt vannak CAD rajzok, aki érdekelt benne átnézheti. Nem tudom jobbak-e mint az sdp-si oldalon lévők. Hatalmas gyűjtemény, szinte minden megtalálható amire az embernek gépelemekben szüksége lehet.
http://tracepartsonline.net/(S(0oipbq45krhyqgrnpouq1qqy))/partdetails.aspx?PartFamilyID=69-09112010-079761&PartID=69-09112010-079761&sk_Reference=&Class=TRACE&ClsID=/ROOT/C21/C2" TARGET=_fnew>Tracepertsonline

vadember

Valamiért nem ott nyílik meg ahol akartam. Az elérési útvonal:Általános felhasználású mechanikus rendszerek és alkatrészek-> Rugalmas hajtások és áttételek->Szíjhajtások és alkotóelemeik

ANTAL GÁBOR

Még egyszer rákerestem de most sincs CAD rajom a 40 fogúról. 38 után 44 következik )  A cikkszám alapján pár pdf et találok de profilrajzot nem .  Küldd már el nekem ( akár magánban is )a direkt linket !

ANTAL GÁBOR

Nézegetem a cad rajzot és a rendelkezésemre álló (ULMER) katalógust. Van egy ötletem a (gyári)tárcsák ellenőrzésére. ( nem nagy durranás )  Az osztókör ugye alapból számolható Do= (z*t)/Pi . A fejkör a katalógusom szerint (  fogszámtól függetlenül a 10-76 os tartományban )0.76 mm el kisebb .  Ha ismerném a fogárok burkolókörének az átmérőjét ( amit a cad rajzon 1.727nek mérek a példának felhozott 36 os fogszámnál ) akkor két köszörült csappal ( d= 1.727) ellenőrizhető a tárcsa . ( átmegy a fény vagy nem ,jó e a fogárok legmélyebb pontja és természetesen a fejkör is egyszerűen megmérhető ) Persze a metodika feltételezi a páros fogszámot.  
 Egy kérdés maradt nyitott : mekkora a fogárok burkolókörének az átmérője a fogszám függvényében?  Ha igaz akkor a kis kinai ( román, szerb ?)  itt spórol azzal hogy mindegyik tárcsát  egyforma maróval marja  
Minthogy az már ismert hogy min 3 lefejtő maró kell a korrekt maráshoz legalább 3 fajta burkolókör átmérő lenne a szabványos. ( Persze ha valaki egyedileg csinál tárcsát akkor nincsen akadálya minden fogszámhoz hozzárendelni a burkolókör átmérőt  
 Várom a téma iránt érdeklődők és főleg motion válaszát  

Szalai György

Bár ki árulja, a kerekek meg kéne hogy feleljenek a ISO 5294:2012, a szíjak pedig a ISO 5296 tűrés előírásainak.
Jó volna ismerni ezek tartalmát.

jani300

"A homlokfogaskerekek gyártására alkalmas lefejtő eljárások közös jellemzője, hogy a fogprofilt egy vele kapcsolódó, szerszámként kialakított gépelem (fogasléc, fogaskerék) segítségével hozza létre. A szerszámon a szokásos módon élek, homlok és hátfelületek vannak kialakítva. A fogprofil ún. burkolóvágással jön létre úgy, hogy a szerszám alternálva vagy forogva, vc forgácsolósebességgel, véséssel, marással vagy köszörüléssel választja le a fogácsot, miközben a munkadarab és a szerszám legördül egymáson (1. ábra). Előnye ennek az eljárásnak a profilozó fogazáshoz képest az, hogy csak modulonként van szükség új szerszámra."
Ne vegye senki kötekedésnek , de a szíjkerekek lefejtésére ez nem érvényes ?