Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Persze én választottam.
HTD3M-es kereket és értelem szerűen hozzá való 3M-es szíjat.
Fogalmam sem volt, hogy omega szíjat fogok kapni.
Egy biztos, ha ezt előre tudom, akkor kikötöttem volna, hogy omega 3M-et nem kérek.
Még akkor sem ha elméletileg jónak kellene lennie.  
Engem egyenlőre ennek tisztázására csak két dologgal lehet meggyőzni:
1- Motion spec összehasonlító képei
2- Beszerzek egy NEM omega 3-as szíjat és rápróbálva a kerékre, meggyőződöm saját magam. :)

Sz.József

Igen, egy kicsit akkor bekavartam de a javítás után akkor a 44-es is "gyári" lett. :)

svejk

Talán a 2. pont lenne a leggyorsabb legmegbízhatóbb megoldás,  már akartam ajánlani, csak féltem hogy megsértődsz. :)
Sőt akartam is küldeni, de ha hiszed ha nem abban a fél ládában még 3M-es szíjat sem találtam. :((
Még mielőtt az a vád ér hogy nincs is ilyen ládám. :) :

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/sz%edjak.jpg" border=0>

Ha jól rémlik akkor az omega profil az Optibelt szabadalma és csak ők is gyártják.
rajta van a nevük a szíjadon?

svejk

svejk

Egyébként tetszik a pixeles "mérésed"... :)
Csak ha a #3621 két képét is megméred így pixelesen akkor rájössz, hogy az első képen 3mm = kb. másfél x 1,2 mm-el. :))
Ezért írtam hogy móricka ábrák.

svejk

Sajnos közel sem... :(
Hogy a trapéz passzoljon annyit le kellett esztergálni, hogy már hátul kibuggyosodott, így az ment a kukába mint Motionnak.
A -2 tized ért valami hasznosat.

Sz.József

A kép teljesen meggyőző. :)

Igen, íme a felirat és az is látszódik, mi az ami nem tetszik.
De szerintem ilyen feliratot nem nehéz a szíjra festeni...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/HTD3M-1-2/HTD3M%20004.jpg" border=0>

Motion azt mondta van neki mind a két fajta 3M-ese.
Ettől függetlenül, lehet "meglovagolom" a 2-es elképzelést is.

Sz.József

Ige, de #3625-ben a Endrepes szabványból próbáltam kiindulni.
Ott a fogtő szélességnek dupla pixelnek kellene lennie (kb.) a fogtő hézaghoz képest.

Sz.József

Vagyi a pixel aránynak 64/32-nek kellene lennie...(per sacc)

000000000

a trapéz nem evolvens görbe? vagy azzá kopik?  
visszatérve: jó gondolatok vetődnek fel, de nem füstevés? #3653-ban írtad mennyi a hatása. Van egy edge printerem, 3 m hosszon mindig eltalálja a pixeleket 1200 DPI-vel (T3)

Sz.József

Igen ez a pixeles mérés valóban nem rossz, főleg ha még szerepelne a képen tolómérő skálája is...

Szia Matricás!
Igazságod van, bizonyára füstevésnek tűnik. Viszont olvastam már itt "komolyabb" füst evést is. :)
Csak egyszerűen nem jó látvány ami a képeken látszódik, mikor tudja az ember, hogy annak nem úgy kellene kinéznie.

000000000

... najó, ok... (legalább megnéztem néhány fogasszíjas hajtásomat..   :)

Sz.József

motion

Én nem siklottam el felette csak nem foglalkoztam vele, mert nálam szíjhajtás van. Nem 4-5mm elmozdulás van egy motor fordulatra, hanem 36mm.
És ez a kotty is inkább több, mint 0.3mm.
A sima marógépemen 4-es orsók vannak, ott nincs is ilyen hibám. Simán elvész, még ha rosszak is a nagy kerekek. :-)
De a szíjhajtásnál a 0.5mm kottyanás a nagy kereken nálam már 0.25mm hibát eredményez. Ez viszont már jelentős... nem sz@rrágás...

Sz.József, Van egy olyan szíjam, amin nincsen az a homorú "légelvezető" és nincsen a szíjra ráírva, hogy Optibelt Omega. Én ebből gondolom, hogy nem az.  

Egyébként kimartam egy HTD-3M  20 és egy 40 fogú kerék profilját az sdp-si.com katalógusából letöltött CAD rajz alapján.
Nagy keréknél ha (amit Endrep is írt) megbuheráljuk a fogárkot, akkor valószínűleg jó lesz az eredmény.
A 20 fognál már stikli van a rajzban, mert az alacsony fogszám (a kis körátmérő) miatt már kissé változnia kellene a fog kinézetének. A kínai 20 fogú volt a jobb.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Motion/HTD-3M/saj%e1t/" TARGET=_fnew>Itt vannak a képek. 1.4mm-es maróval martam ki.

hostya

Ha a #3624 linkjében szereplő trapéz profilú lefejtő maróval készítik Pfauter eljárással, akkor bizony a fogprofil oldala, az evolvensgörbe egy szakasza lesz.
Hasonlóan a fogaskerekek fogprofiljához.
Az eredetileg (tárcsamaróval)trapézra készített szíjtárcsafogazat a használat során valóban evolvenssé kopik a használat során..
De ha eleve evolvens a fog kialakítás, akkor kevésbé kopik, ill. jobban illeszkedik.
A szíj profil viszont trapéz.