Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

000000000

Ezeknél a "gyári" szíjtárcsáknál egyszerűen arról van szó, hogy valószínűleg ugyan azzal a geometriával készül a kisebb is mint a nagyobb fogszámú kerék.
Viszont a szíj profilja az átmérőtől erősen függ.
Nem tartom valószínűnek, hogy a ferdeszeműek minden fogszámhoz más és más geometriát használnak.

xit3medzv

A fogárok feneke nálam egyenesként jelenik. A szíj az árokban felfekszik, így feljebb kerül. HTD profil kimarható 3mm-es maróval módosítás nélkül, ha módosítod, mélyítsd az árkot, kb. 0.2mm-el csökkentetted. A 0.2mm hiba itt, 0.4*PI=1.25mm hiba 360fokra, kb 270fokot fog át a szíj, az 1mm hiba lesz a szíjhosszban, ha nem is kotyog, de megeszi a szíjat hosszú távon a kerék.

ANTAL GÁBOR

Nagyon értékes az a szabvány amit föltettél ( egész nap hasonlókra vadásztam de csak fizetősöket találtam  . Nem rosszindulatból de  belém bújt a kisördög. Mi ezidáig a HTD 3Mes profilt analizáltuk. A szabványban sehol sem találom a D betűt  ( Van H , R , S profil ) Biztosan megegyezik a H a HTD vel ??? Ez azért érdekes mert a Cad rajzok méretei és a szabvány méretei eltérnek Pl egy 30 fogú tárcsánál a cad rajzban a lábkörsugár 0.864 mm és a szabványban( 13. oldal )  0.927 van írva . Szoktak használni másutt is egy D betűt de azt a duplán ( kívül belül ) fogazott szíjaknál . Az triviális  

xit3medzv

0.05mm gyártási szórás miatt lehet, biztonságos felfekvés irányában módosít szinte minden méreten ennyit, nézegettem én is ezt.

xit3medzv

Elvileg megegyezik, a gyártók erre a szabványra hivatkoznak (aztán legyártják sza*ul).

000000000

Sziasztok,
lefejtőmarásnál (vs 3718) modulonként egy marószerszám szükséges, tárcsamaró esetén fogszámtartományonként egy...

ANTAL GÁBOR

Ezek szerint megállapítható, hogy a ( válság miatt ) a lefejtőmarót előállító cég(ek ) fondorlatos módon megpróbálják a pénzt kihúzni a zsebünkből ( a HTD3M tárcsák gyártásához 4 db marót kínálnak ) Már többször megállapítottuk hogy az lehet a baj oka (3734 Karasz András ) hogy Kínában nem cserélgetik a marókat  Persze én ezen nagyon csodálkozom mert ha a gyárban (ahol tízezrével csinálják a tárcsákat) több gép működik akkor miért nem használnak különféle marókat? de akár időben is különválasztható lenne a dolog ( egy hétig egy fajta maró van fönn azután csere)  

http://www.edimodul.hu/hu/fogasszijtarcsa-lefejtomarok/lefejtomarok-htd-tipusu-szinkron-szijtarcsakhoz.html  
 De ezt Jani 300- nak a 3719 ben már linkeltem  

xit3medzv

Sztem. a tárcsák egyszerűen pontatlanok és kész. A 3fajta maró, amit a szabvány előír (10.oldal), leginkább abban tér el, hogy a fog rádiusza változik, mivel a szíj ott veszi fel a tárcsa sokszög formáját, a szög pedig az átmérővel változik, így a rádiusz nem ugyanaz. A modul méret, az osztókör nem változik, így ez ilyen pontatlanságot nem okozhat, ha okozna, akkor minden modulhoz külön marószerszám kellene. A szabvány a HTD3M-re +-0.05 játékot enged, ez 0,1mm kottyanás helyből.

D.Laci

Azt én nem tudom, hogy jó e így vagy sem, csak azt akartam megmutatni, hogy van ez a program ez így számol.
Néhány évvel ezelőtt csináltam egy sérült horonymaróból egy 1es rádiuszú marót és acélból martam 20 fogú kereket, azóta is jól működik, azon sem törtem le az éleket.

xit3medzv

Ok. Bocs, nem akartam okoskodni, a szíj ott kerekített, csak erre akartam a figyelmed felhívni. Én rengeteget szívtam ezzel, mert az alkalmazás, amibe rakom őket úgy működik, hogy a zárt hurkú vezérlés szenzora az áttétel után van beépítve, így a kottyanás belekerül a vezérlésbe. A probléma, hogy ilyenkor gerjedékeny az egész. Sok tárcsát megcsináltam rosszul működőre, mire sikerült olyat, ami nem kottyan és nem szorul, szépen finoman jár. Ehhez minden részletnek a helyén kell lenni, amit a szabvány megad és aztán lehet óvatosan optimalizálni, hogy adott szíjhoz tökéletes legyen.

vjanos

A szabvány a HTD3M-re +-0.05 játékot enged, ez 0,1mm kottyanás helyből

Akkor ezek után érdemes ezt a HTD3M profilt erőltetni? :S
Papiron szigorúbb az AT5 vagy az XL például?

xit3medzv

GT2, GT3 papíron a legszigorúbb (szabványt nem találtam), de tartok tőle, hogy ezt is le lehet gyártani rosszul.

Motoros

Keresek olyan valakit aki tud stencilt azaz pasztamaszkot készíteni lézerrel.
0.15 mm vastag bronz vagy ónozott vaslemezt kellene megmunkálni adott kontúr szerint.
Válasz jöhet magánban. Kösz.