Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

svejk

Ha megnézed a #3603-ban Endrep által linkelt szabványokat, láthatod a 10. oldalon hogy a HTD3 kerék 4 féle maróval készül fogszámtól függően.
Hasonlóan a fogaskerekekhez.

Amit írsz még mindig elképzelhető,lehet, hogy szerszámspórolásból a legkisebbel gyártják a nagyobb tárcsákat is, ez ugye jobban alá van marva -ezt alátámasztja az a tapasztalat, hogy a kis kerekek pontosabbak, általában a nagyobbakkal van a gond.

De ellentmond neki, hogy 2 nappal később mitől tudtak a polcról pontosabbat küldeni?

svejk

" Gondolom Kínában is lefejtik a kerekeket "

Nem tudom hogy gyártják, de a felülete a lefejtő maráshoz képest igen vacak, mintha remegne a munkadarabjuk, vagy lógna a főorsójuk. :(

Sz.József

Első körben meg vagyok győződve, hogy a P.beltes omega3-as szíj nem passzol a kerekemhez.
Mert ha ilyen szíjat kaptam volna, tuti illeszkedne a kerekemhez:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/HTD3M-1-2/HTD3M-rajz2f.jpg" border=0>

Én nem vagyok annyira ellátva szíjakkal és kerekekkel ez tény  :) [#integet2]
De nem is akarom, hogy halomba álljon nálam a sok sz@r kerék és szíj, csak egyetlen jó párosítást szeretnék beszerezni...

Valaki régebben említette, hogy bizonyos műszaki "nyűgön" (problémán) azért nehéz közös nevezőre jutni, mert mindenkinek más az igénye/szemponja.
Most pl. az én vesszőparipám a 3M-es méret, ezért nem is bánom, hogy nincsen több méret kezem ügyében.

PSoft

jani300

A 3617-ben linkeltem egy gates szíj pdf et .
Ott nem egész ilyen a szíj profilja . Azóta gondolom hogy mégse a szíjjal lesz a probléma .
Úgy tűnik nem méretarányos ez a móricka ábra .

jani300

Sz.József

Sz.József

Igen, a móricka ábra az már csak móricka ábra marad, ez tény és való.
Viszont a lefényképezett omega3-as szíjamnak köze sincsen a szabványba megadott dimenziókhoz az biztos...

ANTAL GÁBOR

Van egy ötletem : a neten kellene rendelni Kínából tárcsát . Csak nem jut oda román vagy szerb kerék ? Mert az lehet hogy :
 " szerszámspórolásból a legkisebbel gyártják a nagyobb tárcsákat is," ( Svejk )
  Ráadásul egyszer kellett egy 60 fogú tárcsa és két hetet vártam rá mert a román raktárból hozták át.  Lehet hogy ott ( is )  készül ?

jani300

motion

Érdekes gondolat.
Ami most nekem a gépen van fent, érzésre u. akkorát kottyan, pl. a 16 fogú mint a 48.
Viszont van egy szétbarmolt 20 fogú kerekem, aminek lepattintottam az oldallemezét.
Így néz ki szíjjal együtt:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Motion/HTD-3M/1.PNG" border=0>
Ez most vagy egy jó minőségű kerék vagy a kis fogszám miatt passzol ilyen szépen a szíj.
De a kereket elnézve ugyan olyan fogaskeréknek néz ki, mint pl. a 48 fogú. Mondhatni teljesen ugyan az a fogkialakítás:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Motion/HTD-3M/2.PNG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Motion/HTD-3M/" TARGET=_fnew>Itt vannak a nagyobb képek.

jani300

Egyébként abban is ellent mondást látok hogy azért is van az omega3 -as szíj hogy ne szoruljon a szíj és a kerék közé a levegő . Ha valóban rosszak az inkább lánckerékhez hasonló fogazású kerekek , akkor a trapéz mintájú fogazás alá úgyse tud szorulni levegő .

Sz.József

Én ilyen CAD rajzot találtam a HTD3M-hez:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/HTD3M-1-2/HTD3M-dwg.jpg" border=0>
Te honnan töltötted le a CAD rajzot?
[#fejvakaras]

jani300

Hát ezek után tuti igazatok van , el van barosszintva az a 48 fogú kerék . :(

xit3medzv

Szívesen!
Elérhető mind, ha pont az a file hibás, amit töltöttél, próbáld egy nagyobbal, nem minden méretet generál le rendesen. HTD3M-nél csökkenteni kell a negatív profilt, vagyis az ívet közelíteni a középponthoz (~0.2mm), mert a szíj kitart. Szabványban ellenőrizve a fájlt, nem hibás, de gyakorlatban mégis. T5-nél szintén érdemes ezt meglépni, hiszen kontúrban a negatív sarkot nem tudod marni, annyival kell alámarnod, hogy a szíj sarka "levegőben" legyen, így átlátsz majd a szíj alatt, de nem gond a csúcs fog ülni és tuti nem kotyog. T5 pl. azért jó, mert könnyen beszerezhető hozzá Optibelt Alpha acélszálas poliuretán szíj, nekem szimpatikusabb, mint a neoprém szíjak. Viszont a HTD5M meg azért jobb, mert nincs negatív sarok a profilban, így teljes kontaktra (+/-) kialakítható profil marással is, nagyobb nyomatékoknál ez fontos.