Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Ti aztán jól megrágjátok a szíjakat!
A minap kellett cserélni egy Mitsubishi targoncában vezérműszíjat, levetteük, mondom ezt "fillérekből" megússzuk, mert ez olyan profil mint a HTD szíjnak. Viszont a szíjtárcsája úgy néz ki mint a 3620-ban bemutatott profil. Meglepődtem. Persze nem kaptunk hozzá semmilyen elérhető szíjat, mert collos osztású és HTD profilú. Úgyhogy maradt 17e-ért a gyári alkatrész. Viszont ha már a kezemben volt kipróbáltam, nem kotyogott a szíj a látszólag nem hozzá való szíjtárcsán.

000000000

Sziasztok, milyen gépeken, milyen megmunkálásra  használjátok a fogasszíjas meghejtást?

xit3medzv

https://sdp-si.com/eStore/Catalog# -ról dxf-ben letöltve a T5 p25 nekem nem így néz ki, hanem így:
http://kepfeltoltes.hu/130820/t5_25_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

kuv5p7226

Ezt valami skiccen (Móricka rajzon :-) ) rajzold már le kérlek, mert nem vagyok benne biztos, hogy pontosan értem.

Sz.József

Ha jól veszem ki, akkor ez az omega3-as szíj és pont így "passzol" nekem is...
Erre mondtam, az omega nem való erre a kerékre. (szerintem)
 http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/HTD3M-1-2/Motion/3m-1-k.jpg" border=0>

Ha jól látom ez meg HTD3-as szíj. (?). Itt szerintem segítene egy kis átmérő csökkentés...
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/HTD3M-1-2/Motion/3m-2-2.jpg" border=0>

motion

Nem nem. A két szíj ugyan az. Meg a kerék is. Csak más szögből fotózva.
A szíjat majd a melóhelyen mikroszkóp alól fogom tudni lefotózni, mert egyébként nem vehető észre még az a kicsi különbség sem.
Az átmérő csökkentésről is linkeltem képet.
Az a kerék teljesen kuka, mert spanolni sem lehet.
Nézd meg a #3584-ben.

Endrep, érdekes, mert nekem azt töltötte le, amit belinkeltem. És letöltöttem egy nagyobb fogszámút is és az is ez a profil...
Már generáltam egy szerszámpályát egy HTD-3M 20 és 40 fogú tárcsáról. Már nem módosítom. Mindjárt kimarom egy vékony lemezbe.

Sz. József, a rajzokat Endrep által megadott helyről töltöttem le. Az sdp-si.com katakógusából.

xit3medzv

Sz.József

Ok, akkor rosszul gondoltam...
Azt hittem két különböző szíj.

A két szíjról készült képet kíváncsian várom.
Köszi.

svejk

Feltúrtam a ládafiát, sajnos nem találtam benne egy Omega szíjat sem, úgy látszik már valaki kimazsolázta. :(
Így nem tudok már érvelni.

svejk

Egyébként még egyszer felhívom a figyelmeteket arra amit írtam a  #3565-ben:

"- Más esetben felraktam az eredeti hibájával.
Megfeszítve nem érzékeltem kottyanást, vagy legalábbis nem nagyobbat mint amit a használt többszázados golyósorsó produkált egyébként is. "

Látom elengedtétek a fületek mellett...

Nézzünk egy példát, mondjuk T5 18/40 -es áttétel.
A kis kerekekre eddig nekem mindig passzolt a szíj, azt nem vesézem.
Nézzük, a 40-es kerék fejköre átm.60 mm körül van, tételezzük fel, hogy a szíj 0,3mm-t kotyog.
Ez cirka 0,6 fok hiba.
Ha 5 mm emelkedésű golyósorsón van a tárcsa akkor ez 0,0083 mm lineáris hibát okoz.
Ennél majdnem biztos, hogy a golyósanya is többet kottyan.
Tudom-tudom a hibák összeadódnak és ha létezik pontos tárcsa akkor azt használjuk, de azért nem olyan vészes ez.
Mint írtam a kotyogós tárcsával sem vettem észre számottevő hibát a kész gépezeten.
Az is sokat számít, hogy egy 60 mm-es tárcsán kellően megfeszítve már szinte fog nélkül is szinkron hajtás maradna a hobby gépek gyorsulásai mellett.

Sz.József

Ok, nem probléma. Majd kiforja magát ez a téma, mindenkinél egyénileg :)
Minden esetre Motion spec összehasonlító képeire még kíváncsi leszek/vagyok.

svejk

Feltételezvén, hogy a Te, sőt most már Motion révén a Ti problémátok megoldódik, azért előkerestem az én régebben készített képeimet.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/T5/" TARGET=_fnew>A képeken egy gyári és egy nálunk kapható T5-ös kerék, illetve azok szíjkapcsolata látható.
Ez volt az az eset amikor kis fejköresztergálással javult a probléma, de könnyen át lehet esni a ló túloldalára.

svejk

Egyébként a szíjat és a két kereket Te választottad ki katalógusból, vagy kértél két kereket és hozzávaló szíjat, aztán ezt kaptad?

Sz.József

Hát igen. Szemmel látható, a 44-es ebben a formában, hogy finoman fogalmazzak "nem szimpatikus". :)
Viszont az "igazított" 43-as az több mint elég, különösen akkor ha a #3653-ban leírtakat is
hozzá tesszük, ami a kivetített hibára vonatkozott.

svejk

Félreérted.
A 43 fogszámú egy gyári bontott kerék,nincs hozzányúlva!
A 44-es meg a vacak, ebből lett később leesztergálva 2 tized, akkor kissé javult.