Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Alkatrészek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele

Indította gaben, 2024 április 09, 16:47

Előző téma - Következő téma

bvadkrcds

Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Hol kapok ilyen köszörűkorongot? Van olyan, aminek van valami befogószára? Vagy ezt flex-hez használják? Budapesten ismerek valami jó céget, ahol sok féle van?  
http://www.nitech.hu/products/4305/pict_small/kupos_fazekmasolata.jpg" border=0>

svejk

svejk

Hopsz, bocsi, nekik nincs is Pesti üzletük :(
Telefonon beszélj velük, mert úgy látom a honlapjuk sem valami sokatmondó.

279nwbpsa

A Komár Kft-nél próbáld.Kozma utcában találod.
Postáznak is.

svejk

Egy ismerős gépet épít.
Amit lehet lézerrel acélból kivágat.

12 mm vastag lemezből szinte mindent
anyagminőség: S235
anyag ár: 185 Ft+áfa/kg
vágás: 360 Ft+áfa/m
20 mm alatti furatok nem vágásnak minősülnek, ott másodperc alapon megy az ár, 12mm-es vastagságnál átmérő 8 mm az alsó határ.

Nagyon durva kalkulációval 90 kg anyagot a vágással megússza 26 ezer+áfából
Az árakat elnézve lehet csatlakozom hozzá :)

kérdés:
Ez az S235 alkalmas gépváz céljára?
megmunkálhatóság, vetemedési hajlam?
hegesztés elvileg nem lesz
(nem véletlen kérdeztem a múltkor az illesztőszegeket)

Úgy látom egyre többen rákapnak e remek lehetőségekre, biztos vannak már tapasztalatok.

ANTAL GÁBOR

Biztos elkerülte a figyelmedet de amikor nálam jártatok mutattam neked ilyen technológiával gyártott acélszerkezetet.Én évek óta használom (az is igaz hogy Szlovákiába hordom mert ott még olcsóbb).Hajnalban rajzolok, e mailen megy a dwg file 9 kor egy kis konzultáció telefonon másnap reggel átveszem.Egy merőleges lemezkapcsolatnál vágatok két ablakot az alaplemezbe a másik lemeznél pedig két (az alaplemez vastagságával megegyező méretű fül készül.(mérés nélküli pozicionálás) . Ha kell a lemezbe egy 12 es lyuk akkor 12.2 re vágatom (és még mindig át tudtam dugni a 12 es illesztett szárú csavart). 1/2 collos lánckereket nem a boltban veszem hanem két 4 mm es lemezből lézerrel készitem. majd szegescselem és 0.5 -0.5 mm t a fogaknál feloldalazok. . stb.  Az S 235 általános szerkezeti acél Kb a régi A37 es . Nagyon hoszzú daraboknál lehet egy kis vetemedés . de nekem még nem okozozott gondot.

svejk

Egy ilyen 12 mm vastag  S 235-nek milyen vastagsági tűrése lehet.  
A vágási pontosság mekkora?
Ezt elfelejtettem megkérdezni a barátomtól.

ANTAL GÁBOR

A vastagsági türést nem tudom (szerintem a gyártótól függ de holnap megmérek egy pár lézerezett 12 es lemezt. A vágást természetesen offsettolják tehát külső kontúrnál a résmérettel nagyobbat vágnak. belsőnél fordítva.Én a példában azért írtam 12.2 mm es lyukat mert ha +-0.2 mm a vágási pontosság akkor is befér a csavar.Szerintem ennél valójában pontosabb. ( de 12 es lemeznél már lehet kis alávágás úgyhogy értelmezni kellene hogy hol mérünk (felül vagy aul)

svejk

Kérdezhetek még?
Vaskereskedésben lehet kapni 30x50 mm-es laposacélt ST 37 minőségben (kb.3000+áfa/m). Ezt felmaratva netán köszörültetve gondoltuk a lin. vezető sínje alá.
Ha megmunkálás után fúrom ki 60 mm-enként a felfogató zsákfuratokat nem dobja el magát?
Ez is melegen hengerelt(húzott?) anyag ugye?

Ilyen félkész, kívül megmunkált anyagokat nem lehet valahol kapni?
Vagy ilyenek csak edzettben kaphatóak,  ami az otthoni  megmunkálást teszi lehetetlenné?

ANTAL GÁBOR

Sajnos elgörbülhet (kissebb a veszély ha azonos átmérőjú és átmenő a furat) . Azt hiszem fúrás , kemencében való fesztelenítés és marás lenne e legjobb,de akkor is vigyázni kell mert ha egy görbe darabot lehúzunk az asztalra és megmunkáljuk akkor ha leveszzük a látszólag sik kész darabot akkor az visszagörbűl .
Nemhiába öntötték és pihentették 10 évig az esztergaágyakat

svejk

j3rx6bsjd

Ne melegen hengereltet,hanem hidegen húzott anyagot keress,kicsit drágább,de ha megfelel a mérete akkor csak furkálnod kell,meg méretre marni a hosszát.

kmajer

Szerinted melyik anyag felületébe kerül több feszültség
annak gyártása során?
Melyik görbül kevésbé ha megbontod azt?

j3rx6bsjd

A húzottban több feszültség van,de szerintem ha jól van megválasztva az anyag vastagsága és a zsákfuratok mélysége sűrűsége,esetleg nem ragaszkodunk a zsákfurathoz akkor van esély arra,hogy a felület megmunkálása nélkül viszonylag egyenes,használható darab készüljön.
Egyébként Antal Gábornak van igaza,de eléggé megdrágítja a gyártást,szerintem kell egy ésszerű kompromisszumot kötni.Egyébként egy tökéletes egyenes darabot szívás elkészíteni ha a hossz és vastagság arány egy bizonyos mértéket meghalad.