Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

bvadkrcds

Oké!
Azt árulják, és nem én csináltam.  
[#eplus2]

bvadkrcds

Sziasztok!

Az egerekben lévő elektronikát, nem lehet felhasználni az encoderekhez? Vagy túl lassú?  
Találtam hardveres megoldásokat, de lehet, hogy a PIC-nél maradok... az sem drága 500-800 Ft kb.
http://www.fpga4fun.com/images/MouseInternal.jpg" border=0>

97urdfkpc

Nagyon kicsi a felbontása. Tekerheted mint őrült, vagy nem tudsz elég finoman lépkedni vele.

bvadkrcds

Az opto kapuk helyére kötném az encodert...

svejk

Ezek annyira agyon vannak már integrálva, hogy szinte csak a soros, manapság USB kimeneti porthoz férsz hozzá, ami már eleve lelassítja a további feldolgozást.

bvadkrcds

Csak egy gondolat volt... De nem szemetelek ide. Megcsinálom amit találtam, aztán publokálom...

svejk

Ez az a topic ahol elfér az ilyen, hiszen szervesen kapcsolódó téma.

43pbwjg8s

Életemben először került olyan encoder (sajnos csak egy darab AMT102-es) amit rendesen lehet szerelni.....
A rendesebb fajta encoderek mind ilyenek???  Csak én futottam eddig mindig olyan apró vackokba amire ha csak ránézek letörik róla a tárcsa????

Szóval... Sikerélményem van!!!
Már csak az lenne a jó ha többször is lehetne. :)

lari

Két különböző tipusú forgó encodernek az adatlapjára lenne szükségem.
Egyik: Eichner id.nr. 073853  
Másik: Siemens  6fc9-320-1da
HA valakinek megvan, vagy tudja hol érhető el, kérem tegye közzé!
Köszönöm!

csg67

A SIEMENS jeladón nincs valami ilyesmi is: 6FX2001-2CB02 és IdNr.:368744-33?

lari

Pontosítok
SIEMENS  6FC9-320-1DA
Serial No: 03810
Felbontás: 1024

Ennyi látható rajta....

csg67

Pedig ennek egy Heidenhain jeladót kellene rejtenie (amit persze kizárólag csak a SIEMENS kaphat). TTL jelszint, a felbontás valóban 1024. Gyakorlatilag főorsók (főmotorok) jeladójaként funkcionál.

7ycdrkyx

Sziasztok!

Szereztem egy ősrégi útmérőt. Kb. 30éves….
Adatai:  

Hohner
Dat-no 1185
Type 4000
IMP 1250

Marógépem főórsójánk a fordulatszámát szeretném vissza ellenőrizi.
Ez megoldható ezzel? És persze hogyan oldható meg.

Köszönöm a segítséget.

Szalai György

Nem találok erre a készülékre semmi adatot. Ha útmérő, akkor bajos vele fordulatszámot mérni, mert nem szögelfordulást, hanem egyenes vonalú elmozdulást érzékel. Ha viszont szögelfordulást mér, (nem útmérő hanem szöghelyzet adó) akkor lehetséges.
Ha működik, akkor valószínűleg kaphatsz belőle a fordulatszámmal arányos jelet, majd azt kijeleztetheted egy alkalmas kijelzővel. De ha nem található róla információ, akkor mindent ki kell találni rajta, a csatlakoztatást és az adatátvitel típusát.
Ez után kapsz 1250 impulzust fordulatonként, ami feleslegesen sok és nagyon megnehezíti a kijelzést közvetlenül értékelhető fordulat / perc egységben. Ha valamelyik impulzus kimenetre rákötnél egy frekvenciamérőt, leolvashatnál egy számot, amit szorozva 60-nal és osztva 1250-el meg is kapnád a percenkénti fordulatszám értékét.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/egyeb/pixtronic_fordulatszammero_188114155.html" TARGET=_fnew>Előbb jutnál eredményre egy kész, olcsó fordulatszámmérővel. Ennek elég egy egyszerű optikai, induktív vagy mágneses érzékelő, és meg is van a szép eredmény.
És ennyiért még gondolkodni sem érdemes.

Szalai György

Talán egy 1000-20000 fordulatú marógépre felesleges is a fordulatra pontos kijelzés, bőven elég lenne a tíz, vagy száz fordulat pontos felbontás is.
Ha ilyen „útmérő” helyett egy kicsi, állandó mágneses, kefés modellmotort szerelsz rá, akkor egy rákötött közönséges voltmérővel egyből kijelezheted a fordulatszámot.
(Édesapám sok éve így méri a szélsebességet.)