Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy sima encoder-ből lehet kézikereket készíteni?

Kell még hozzá valami kütyü, vagy elég az encoder?

000000000

...MACH alá természetesen...:-)

svejk

A Mach3 helyből lekezeli csak legyen elég LPT bemeneted.

svejk

Van egy régi-régi bevált hardveres dekódoló még GAL-ra. Annyi hogy külső órajelet igényel.
De a HEDS optikák kapcsán (adatlapok) is sok alapkapcsolást lehet találni.
Mindnek közös jellemzője, hogy Lath-ekből van felépítve, a zavarszűrés.
Valahol egy 1-2 éve már linlkeltem róluk, szerintem ebbe a topicba.

svejk

Csak úgy találomra: http://www.avagotech.com/docs/AV02-0096EN" TARGET=_fnew>a digitális szűrs elve a 13. oldalon majd minden encoderfeldolgozó ezt az elvet használja.
Persze van Pl. a Varsányi féle LSxxxx IC-k ott csak egyszerű RC tagok vannak, de az is jól bevált.

bvadkrcds

Köszi!
Megnézem. Ha lenne esetleg egy linked…  

bvadkrcds

Én is az LSxxxx sorozatban találtam megoldást…  

bvadkrcds

Varsának vannak ilyen encoderhez való IC-i?  

x4rhew5r3

Ha külső számlálót akarsz használni, akkor ok. De ha a NuMicro számlálóját akarod bevetni, azt meg kell nézni, hogy az órajel mellett a DIR is kihozható-e port egy pinjére.

bvadkrcds

Valószínű, hogy külső számláló lesz a megoldás. Kevés információm van az ARM-el kapcsolatban.  

bvadkrcds

PIC-hez találtam egy csomó megoldást… ASM kódot is… mondjuk elég furán nézne ki a dolog, ha PIC végezné a számlálást és az ARM a motor vezérlést…    

svejk

Neki mindene van :))
A talin is árulta szerintem...LS7184  
A/B incrementből csinál Step/dir-t.

svejk

Bocsi, mit is tervezel Te most?  

bvadkrcds

Szia Svejk!
Van egy új proci, a (Nuvoton  Cortex M0). Sneci vezérlői közé töltöttem fel képet róla. Egy videó is volt, amin kiszúrtad, hogy a kondi fel volt fújódva. Egy motorvezérlő készül… szervó, léptecs vezérlő… ami képes PC nélkül is üzemelni. Egy BF20-ason akarom kipróbálni, hogy ne kelljen kézzel tekergetni…  Nem CNC-sítés. De be lehessen állítani, lépéstávolságokat, amit automatikusan megcsinál. Minek a PC, ha gyorsan meg akarsz csinálni valamit. Van egy ötletem a kopott orsó szoftveres kiküszöbölésére is. Ha túl sok akadályba ütközöm a procival kapcsolatban, akkor megcsinálom sima PIC-el, ahhoz van egy csomó segítség. Sok mindenről nem tudom, hogy működik, csak sejtem, ezért más megoldások születhetnek, mint a mérnökök gondolnák . Röviden ennyi lenne.  

svejk

Aha, értem...
Ilyen PC nélküli mozgásvezérlőt step-dir kimenettel a Klavio KFT is árul.