Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

bvadkrcds

Oké!

Nem lapoztam vissza a fórumban...

Szalai György

Beírom ide, hátha lesz valami.
SSI (szinkron soros) kimenetű abszolút útadók kimenő jeleit kellene megjelenítenem. Nem találok ehhez olcsó eszközt, de még kapcsolást sem. Hogyha esetleg PC paralel porttal összehozható, (optocsatolós leválasztón keresztül) akkor egy program is elég volna.
Segítség kéne.
Azt megtaláltam, hogy a szinkronjel bemenet egy 7mA-rel hajtott optocsatoló, és a soros adat kimenet is egy optocsatolót hajthat meg. De a soros adat feldolgozása, az homály.  

Szinkronjelet adhatnék a bemeneti optocsatolónak valami független négyszög generátorról?
Lehet, hogy akkor az adatkimenetet csak egy soros bemenetű kijelzőre kéne kötnöm (egy illesztő áramkörön keresztül) és működne?
http://pdfdata.datasheetsite.com/pdf1/Agilent/HCMS-3974.pdf" TARGET=_fnew>Talán egy ilyesmire?

000000000

de van rs232 változat is ha az érdekel utmérö kijelzésse monitora!:)

Szalai György

Köszönöm, holnap átnézem a linkeket.

x4rhew5r3

Gondolom nem a "kínai" schieblehre (subler) protokollját keresed, hanem valami ipari útmérőről van szó. Ha bármire rátalálsz ebben a témában, légy szíves tudasd velem is...

SquirrelTech

Nono... Részemről komolyan van az véve. Csak döntés kérdése is, "ilyet v. olyat?"... Nekem speciel ugyanolyan szimpi az is, amit hivatkoztál, mint a DRO350.

bvadkrcds

Sziasztok!
Szeretném tőletek megkérdezni, az encoder pontos működésének a menetét.
A és B jel időbeli eltolódásából lehet a forgásirányát meghatározni… Ezt értem. De az I jel mire jó? A teljes körbefordulást jelzi, vagy referencia jel, hogy volt egy AB-BA átmenet.  
http://processors.wiki.ti.com/images/d/dd/RotaryEncoderWaveforms.jpg" border=0>

http://www.mikesflightdeck.com/rotary_2.gif" border=0>

svejk

Egy körülfordulást érzékel. Kiegészítve a szánon 1 vagy több mechanikus kapcsolóval fel lehet venni a gépi nullpontot, vagy egyéb koordinátát.

bvadkrcds

4um5b65d

Vagy maga az enkóder számlálja belül a köröket és sorosan küldi ki az eredményt.
Emlékszel a böszme enkóderre, az is csinálja.

s7manbs8

Van annak az I-n is így értelme, mivel ha kicsit a mechanikus kapcsoló pontatlan, egy körön belül odamegy az indexig és akkor garantáltan az encoder felbontásával egyező pontosságú beállást lehet végezni.

svejk

Igen, de az már abszolút encoder...

svejk

Valami ilyesmit írtam én is, bár nekem meg a Te írásod zavaros :))

4um5b65d

Igen, de ha számolod az indexet akkor is kapsz egy kvázi abszolútot...
Kérdés, ezt mire tudod használni ?