Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Encoder használata

Indította gaben, 2024 április 09, 16:29

Előző téma - Következő téma

svejk

Akkor az az "accumulate error" nyilván mégis a linearitási hiba. És ha csak tényleg 20 arcsec akkor elmenne hobby-ban :)  

Egy másikkal normál encoderrel fizikailag összekötve, - igaz egy nagyságrenddel kisebb felbontásúm van csak - esetleg lehetne ellenőrzést végezni házilag, de a nálam levő 1 kimenetűvel nem lenne egyszerű a mérés, mivel garantálni kellene a szigorúan monoton egyirányú forgatást.
Guglizva sem találtam elérhető A/B kimenetűt, de valószínűleg megfizetni sem tudnám :)

csg67

""az "accumulate error" nyilván mégis a linearitási hiba""
Ennél azért meggyőzőbb leírás tudna csak arra ösztönözni, hogy a rendszer pontosságának elfogadjam a közölt értéket.
Amennyiben a jeladó hibamentesen csatlakozik a mérendő tengelyhez (nehéz feladat), a tárcsán található osztás abszolút pontos (persze ez sem az), és a jeladó legnagyobb beépítési méretét (36mm) vesszük annak az átmérőnek ahol a leolvasandó jelek vannak (ami szintén képtelenség), akkor 1,748 mikron[!] excentricitás eredményez 20 szögmásodperces szöghibát, azaz a jeladó csapágyazása legfeljebb ekkora játékkal illeszkedhet. Ezek ismeretében szeretnék egy olyan sort is látni a műszaki specifikációban, hogy mennyi a rendszer pontossága (ilyen és ilyen beépítési követelmények teljesülése esetén, ilyen és ilyen kuplungot használva, ilyen és ilyen ellenőrzési lehetőséggel)...

Félreértés ne essék, nem ezt a terméket akarom kritizálni, vagy egy másikról bebizonyítani, hogy az mennyivel jobb, csupán rávilágítottam, hogy a felbontás (impulzusszám) nem feltétlenül a pontossággal arányos jellemzője a jeladóknak (ahogy ezt a #937-ben is felvezettem).

A hobbi szint pontossági elvárásaiba sem kívánok belebonyolódni, de azt mindenképpen fontos megérteni (még hobbi szinten is), hogy egy rendszer mérési pontossága miből tevődik össze.

svejk

Én tökéletesen értelek, elismerem a felsorolt hiányosságokat és az érveidet is, azt is tudjuk hogy szakmabeli vagy, tehát vitatkozni sem szeretnék.
Nekem szintén nem áll érdekemben védeni, inkább a kíváncsiság vezetett eddig is ez ügyben.

Nem véletlen kerestem a minap a  
"The measurement, instrumentation, and sensors handbook" könyvet, abban a 200-203. oldalon is írnak a mérési elvről, sőt még irányárak is vannak egyes gyártók ilyen jellegű encoderjeiről.
(a Canon hasonló K1-ese 2700$ de van ott 225 ezres felbontású is cirka 14000$-os irányárral)
Ráadásul ugye a sin/cos kimenetűekhez van még interpolátor egység is mely ezt az eleve őrült felbontást még meg 10-20-szorozza. Na most itt hogy is beszélhetnénk csapágyazásakról és egyebekről, felfogni nem tudom:(

csg67

Árakra eddig nem keresgéltem, de a közölt árszinteken már elvárható a 10-20 szögmásodperces rendszerpontosság, szóval akár lehetséges körasztalt is mérni vele. :) Bár hiányolom az egyértelmű megadását a specifikációban.

A szinuszos jelek feldolgozásáról (interpolálás, aláosztás) egy kis pontosítás; a több 100-szoros is elterjedt az ipari gyakorlatban, méréshez pedig 4096, illetve 16384-szeres aláosztás is létezik (http://www.heidenhain.hu/fileadmin/pdb/media/img/598_160-23.pdf" TARGET=_fnew>például itt).

svejk

Köszönöm a pontosítást!
Hmm.. bizony a Heidenhain élenjáró ebben a méréstechnikában ez vitathatatlan.

Ha már itt vagy :)
"Segítség béna vagyok" topic #9502-re nincs esetleg ötleted ???

svejk

Ígérem többet nem hozom szóba, http://www.canon.com/optoelectro/1_Laser_Rotary/1-F.html" TARGET=_fnew>itt egy link a Canon honlapjáról ott szerepel az előbb az ára miatt szóba hozott K-1-is.
De valóban semmi konkrétum vagy részletes adatlap nincs róla.

csg67

Ami kissé megingat, az a két fázis közötti 10°-os hiba, mert akkor mit is lehet interpolálni abból a két jelből? Szögadókban a szinuszos jelek "pontossága" 1-1.5% között szokott lenni más gyártóknál. Ígérem, én sem elemzem tovább ezt a jeladót. :)

svejk

http://www.qsprecision.com/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/dt.pdf" TARGET=_fnew>SONY DT512P   találkozott már vele valaki?
Csatlakozó bekötése, adatátvitel protokollja?
Esetleg http://www.sonysms.com/LITERATURE/LT11A.pdf" TARGET=_fnew>hozzávaló LT11A kijelzője valakinek?

ANTAL GÁBOR

szia! látom foglalkozol a dologgal(dolgommal) Valami ilyet keresek.  A többség (az üveglécesek) kétfázisú jelet produkálnak . Netán a látókörödbe került egy?

Farkas Ádám

http://cgi.ebay.com/SONY-LT11A-201B-Display-DT12P-DT512P-Probe-/200453501534?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eabf5b25e" TARGET=_fnew>Itt van egy jó drágán
én egy ezredes mérőórát alakítanék át, vagy miért nem jó a kétfázisú (üvegléces)? Milyen projekthez kell?

svejk

Antal Gábornak éppen az A/B kimenetű kellene, kis méretben.
Sajnos a gyáriak - ritka kivételtől eltekintve - ma már valamilyen soros protokollal kommunikálnak a feldolgozó egységgel.

Én is első körben azt ajánlottam neki hogy szereljen egy könnyű filmtárcsás encodert a mechanikus órába a mutató helyére.

Farkas Ádám

Ilyenek vannak:
A jobbszélső régi Mitutoyonak esetleg lehet még A-B jele, belemérek ha érdekes... (ja ha valakinek van PC szoftvere kábelbekötéssel, az küldhetne nekem:)
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/DSC03997.JPG" border=0>

svejk

Árazd be őket nekem magánban...

ANTAL GÁBOR

szia Ádám! pár mondat a projektről: Egy vastagfalú 324 es csövet fúrunk 620 hosszban az esztergámon ( készült hozzá egy spéci linetta) ( állóbáb) de a báb beállításához a furat kúpolódását ismerni kell. Ehhez átalakítottam egy intót, de nagyon macerás lámpával belebújni a csőbe és az órát nézni. Az óra helyére kellene egy olyan eszköz amit kint is láthatnék. Van gyári DRO m : egy kisméretű üvegléces eszköz is szóbajöhetne. A neten vannak japán linear gauge- k de az áruk miatt csak álom. Egy RS kimenetű óra is jól jönne.  
Tervezem hogy az esztergályos topikba majd beteszem a bábot mert nagyon jól sikerült.

Farkas Ádám

Miért nem elég egy akár milyen digitális óra? Az üvegléces mechanikáról kb 5-6 drót megy a kijelző panelra, ezt a kijelzőpanelt, vagyis az óra elektronikát kellene csak kivezetni, és azt nézni kívül.