Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Eddig még nem melegedett a kis fojtó. Egyébbként egy gyári 10A-os 150uH.
A házi gyártású kondiról lemondtál? Nem éri meg vele kínlódni?

000000000

Félek, hogy igen, kocka alakú fémházas olajpapír kondenzátorok.
Ilyen lenne szerintem ideális tank kondenzátorként http://www.wima.com/EN/snubberfkp.htm" TARGET=_fnew>WIMA FKP.

A saját készítésű kondiról egyenlőre lemondtam. Okai:
- Nem tudtam hostaphan fóliát szerezni, ami az elmélet szerint kiváló hf tulajdonságokkal bír, és epsilon_r-je is 3 fölötti.  
- A légkondenzátor eszméletlen méretű és precízségű kéne hogy legyen, 2 század mm elektródatávolságnál 4.57m^2!!! Ez 225db 100*100-as rézlemez közte 2 század mm távolsággal.

Sajnos a soproni méh-ből nem lehet kihozni semmit, nagyon szigorúak.
Ad szakirodalom: Pont pénteken vittem vissza az egyik ilyen könyvet, de majd intézkedem!

frob

deguss: köszönöm a kioktatást, majd igyekszem

000000000

Ma délután megjött a két új Fet: IRFP 4668,200V, 130A,520W,0.009mOhm.
Egy M10-es anyát hevítek 100kHz-en.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.05.16/DSCF3020.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.05.16/DSCF3018.jpg" border=0>

000000000

000000000

Nem semmi, gratulálok az elért teljesítményhez!
Jó izmos IGBT-ket válaszottál, ezt is a Lomexben vetted? Nem olcsók, de hát ezen nem szabad spórolni...

Látom a végére már a tekercs is eléggé felizzott, lekötötted a hűtést?  

(Próbáltál már hegesztőszemüveg mögül kamerázni?)

svejk

Bodi, Te a tekercset nem hűtöd???
Rézcsőből szokták csinálni és víz kering benne...
A skin hatás miatt a belseje úgy sem sokat vezetne...

svejk

Még egy dolog furdalja az oldalam...
Neked biztos van otthon fogyaszásmérőd, akár egy leselejtezett villanyóra.
Megmérhetnéd a kedvemért ugyan hány kW (kWh) megy el mondjuk egy ilyen 10-es anya felhevítésere.
Beleértve minden alkatelemet, mérve a hegesztő trafó bemenetén.

000000000

Elnézted,ez  Fettel megy,az IGBT-ék még a fiókban vannak.
Holnap kipróbálom heggesztő szemüveggel.
Hogy halad a projekted?

000000000

A fojtót licnis huzalból csinálom Svejk magjára, ezt tanácsolnám Neked is Bódi barátom.[#nyes]

Ezt nem birtam megallni röhöges nelül!

Elnezest az Off miatt.

000000000

Van olyan tekercsem is, rövid időre jó a 10-es rézdrót is.5x10-es MBCu-ból vágtam ki, ez volt otthon.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.05.13/DSCF3014.jpg" border=0>

000000000

Szalai György

Esetleg a mikrohullámú sütők nagyfeszültségű kondenzátora, vagy a katódsugárcsöves TV sorvégfok impulzus kondijából pár darab, alkalmas lehet a feladatra?

000000000

Valóban elnéztem, elnézést. Én IGBT-kkel fogom próbálni, ha sikerül mindent beszerezni a kapcsoláshoz.  
Tank kondenzátorként meg fogok próbálni mikrosütő kondit Szalai úr tanácsára, végül is azok is fémházas olajpapír kondenzátorok. A TV sorkimenőkből túl sok kéne az szükséges kapacitáshoz.

A fojtó elkészítését én is Svejk magjára készülök megpróbálni. Sándor mik a tapasztalataid ezzel kapcsolatban?

Bódi komám, mivel itt kérdezted, itt válaszolnék:
Jelenleg egy pincehelyiség felújításán dolgozom, már nagyon időszerűvé vált. Lassan már a festésre kerül a sor, így 1 héten belül készen is lesz (kis finommechanikai szerelőműhelynek készül). Utána lesz időm a kapcsolás megépítésére és az esztergámat is be tudom fejezni. Sajnos a hétköznapok az egyetem mellett nem tesznek sok szabadidőt lehetővé.
Ahogy haladok a dolgokkal, fényképezek én is!
Minden jót! Dani