Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

svejk

A Greatz-el az 50 Hz-et irányítja ...
Tápfesz a hegesztőtrafóról..

frob

aha.. jó is az, csak meg kellene nézni mi jön ki a greatzból és hogy hogy zár vissza, speciel ahol én használtam s trafó után volt az 50A greatz... ahol alapvetően 20A nál sosem folyt több áram és még is 1-2 havonta elszáltak.. kiderült a bazi rossz hálózat és a fázishasítás a túloldalon annak ellenére hoy nullátmenetnél volt csinálva ( nem volt kondi a greatz után) záró irányban meglökte a greatz ot és az túlmelegedett és megnyekkent...

000000000

Ez egy önrezgő oszcillátor kapcsolás.

000000000

Egy hagyományos hegesztő trafóról jön a fesz. Az biztos, hogy a hálózati fesz nem olyan, mint régen,tele van felharmónikusokkal hála a sok elektronikus kütyünek.

000000000

frob

az lehet, de a fetnek nagoyn meredeken kell adni a jelet különben képes leforrasztani magát :)

000000000

A #1654-es kapcsolásra van valami ötleted?

frob

ötlet az lenne.. csak meg kellene rajzolni.. kellene egy ütemadó a megfelelő frekire, majd arra a fetmegható ami sarkosítja a jelet amennyire csak lehet és utána a fet(ek) mert ahogy említette volt valaki mehetnek párhuzamosan nyugodtan, de majd kotorászok hátha találok valami egyszerű kapcsolást a dologra

000000000

Egy ilyen?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.05.16/induk.gif" border=0>

000000000

Vagy?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2010.05.16/2009-12-16_152436_Ind_Heat_Rev_1.02.gif" border=0>

frob

no igen ezek már sokkal jobbak, a második működőbbenek, az elsőben tul képpen a 200-500W os lámpi a védelem.
Ránézésre mindkettőnek működnie kellene :)

frob

most nézem mit irtam :)  
szóval az második egy működőbb változatnak néz ki..

000000000

A linkelt oldal nagyon jó! Köszönöm, hogy beszúrtad, pont ilyenen dolgozom én is.  
Arra azért figyeljetek, hogy az 1.2kW "Roy" amit bemutat (és árul) 120V-os hálózatra van tervezve!!! Illetve a #1677-ben beállított 10kW-os szabályozható kivitel is, de nekem akkor is az előző szimpatikusabb.

Még a tank kondenzátorokra várok, nehéz eldönteni... Kaptam egy ajánlatot olajpapír kondenzátorokra (10uF 400V 500Ft/1uF), de félek, hogy ezek nem olyan jók, mint a WIMA FKS-ek.
A fojtót licnis huzalból csinálom Svejk magjára, ezt tanácsolnám Neked is Bódi barátom. Üzem után nézd meg nem meleg-e túlságosan az a pici sárga fojtócska azzal a sok vékonyka menettel... :)

frob: Előbb olvasd el mit írsz, utána küldd el, akkor nem kell utólag magyarázkodni! Nem az én reszortom, de elég szedett-vedett a stílusod.

svejk

Kiscsikó koromban ehhez hasonló, igen erőteljes igénybevételre csak a jó öreg kocka fémházas papir-olaj-kondik váltak be. (50uF/160V)
Azok bírták melegedés nélkül, igaz ott nem volt nagy freki csak folyamtos intenzív töltés-kisütés.
MÉH telepeken szoktam látni rengeteg fázisjavító kondit. Lehet olyanokat akarnak eladni neked horror áron?

svejk

Én sívesen olvasnék valami irodalmat a tekercsek hossz-átmérő arányairól egy adott melgítendő tárgy esetén.
Vagy ezt csak úgy érezni kell? egyszerűen nem lehet ezeket csak úgy cserélgetni, bizonyára van egy kompromisszum.