Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

Szalai György

http://www.celem.com/index.aspx?id=2771" TARGET=_fnew>Kifigyeltem, hogy csinálják a nagyfiúk.
Tudom, hogy elérhetetlen, de legalább láthatjuk, hogy mire kell törekedni. Érdemes meglesni a Technology és Products menük tartalmát. Az egyik figyelemre méltó látványosság a rezonáns kör rendkívül tömör szerelése.

Rabb Ferenc

Az igazság odaát van! De onnan még senki nem jött vissza, hogy nekünk is elmondja...

Őszintén szólva, még így is kétkedve fogadom ezt a zanzásítást. Dehát nem kell nekem sem mindent értenem. Csak tudod az a bizonyos kanálgörbítés jut ilyenkor az eszembe, amiről azóta már kiderült, hogy nem is egészen úgy műxik.

És hogy jó napod legyen, íme a kért kép [#rinya]

000000000

Sziasztok Urak!

Én valami ilyesmire gondolok, csak kicsit nagyobb kivitelben, megfelelő szigeteléssel:
http://www.youtube.com/watch?v=DBcvf2jIANc&feature=related

Amennyiben ez nem jönne össze, úgy a deguss által épített samottéglás, cekászos (azt hiszem, cekász van beépítve) megoldást választanám. A gondom a méretezés, hogy 1 kg alumínium olvasztásához, mekkora hőteljesítmény kellene és ezt a fenti két megoldásra adaptálni. Mekkora huzal, (átmérő, hossz, fajlagos ellenállás, stb) mekkora fűtőbetét kell? Őszintén szólva nincs sok kedvem kísérletezni, csak egy kicsit.  
Köszi a válaszokat!

Rabb Ferenc

Olvasztandó tömeg: 1kg alumínium
Fajlagos hőkapacitása(lánykori nevén fajhő) 0,89kJ/kgC
Olvadáspont 660 C de illik legaláb 700 C fok fölé hevíteni
Tervezett fűtőteljesítmény (amit még lazán elvisel a hálózat) legyen 2kW
Szükséges hőteljesítmény: 1kg*0,89kJ/kgC*700C=623kJ = 0,173kWó
T=0,173kWó/2kW=0,086 óra= 5,19 perc

Ha 50% hatásfokkal számolsz, akkor kb 10 perc alatt olvad meg 1kg alumínium.

Ha pedig valamit nagyon elszámoltam, szóljatok...

Rabb Ferenc

És még egy apróság! Bojler fűtőbetét nem jó, mert gyorsan elég hűtés nélkül. Keress megfelelő formájú grillsütő, vagy egyéb fűtőtestet. De ne nagyon görbítgesd a megfelelő alakra, mert azt nagyon nem szereti.

Rabb Ferenc

Az http://www.orczy.com/" TARGET=_fnew>ORCZY Elektronikánál találtam csak Neked csak most csak véletlenül http://www.orczy.com/main.php?mode=term_detail&c_oid=5193812&termekar=4490&akcios=0" TARGET=_fnew>görbítgethető 1kW-os grill fűtőbetétet [#wave]

000000000

Hálás köszönet!
Hőtárolós kályha betétje?

000000000

Már csak az a kérdés, hogy hány fokot bír ki a fűtőbetét?!

Szalai György

Ezzel szemben:  © deguss #1032
Csak kivonatosan:   _11kg-ot öntöttem le_Ehhez kellett másfél óra 4kW-al_10cm-es kőzetgyapot szigetelés_ A kemence külső lemeze nem melegedett még 40°C fölé sem!

Ha a #1762 számítást alkalmazom a fenti esetre, akkor annak az olvasztásnak 50% hatásfokkal 57 percig kellett volna tartania. De másfél óráig tartott, vagyis a művelet hatásfoka 30% körül mozgott. A felhasznált villamos energia 70% pedig, alumíniumolvasztás helyett, valami egész más munkát végzett.
Le kell vonni az izzószálas olvasztás hatásfokára vonatkozó tanulságot.

Rabb Ferenc

Egy ismeretlen felépítésű és hőszigetelő képességű rendszer veszteségeit elég nehéz pontosan megmondani. De minél kisebb az egész, annál rövidebb idő kell a felmelegítésre. Így sokkal kisebb a veszteségi hő is. Ha pl a belső hőszigetelő réteg Vermikulit - és itt lehet az is - biztosan sokkal jobb a kohó hatásfoka, mintha egy fél mázsás samottbélést is fel kell melegíteni. (belül 800, kívül 40 fokra)

De ha esetleg elkészül ez a variáció, a gazdája remélem megmondja a frankót.

Különben is, ha a meteorológusok is csak 20%-ot tévednének, sokkal biztosabban tudnánk, milyen idő várható. Nem kellene villannyal fűteni az udvart...

ANTAL GÁBOR

Feri !
Valamiről elfelejtkezhettél. Amikor a szilárd jégből viz lesz (0 C fokos mindkettő ) akkor még a rejtett hőt közölnünk kell. Az alunál is így kell lenni mert a fázisátalakuláshoz is kell energia (szilárdól cseppfolyós lesz)

Rabb Ferenc

A kollektív bölcsesség ismét diadalmaskodott. Gyuri tapasztalati adatokkal cáfolta amit írtam, Te pedig megadtad a magyarázatát. A alumínium olvadáshője 398kJ/kg. És máris 30% alatt van a hatásfok.  

Én meg magam alatt [#confused]

Szalai György

Levezetnéd ezt az új számítást is? Úgy, mint a  #1762-ben.
(Én még mindég 50% körül járok.)

43pbwjg8s

Megkérdezhetném, hogy mennyi dieig érdemes az olvadékot olvadt állapotban tartani a megfelelő öntési minőség érdekében?
Megtette-e valaki hogy vizsgált már hülési görbét az ideális kristályszerkezet kialakulásának a vizsgálatára?

Szalai György

Természetesen megkérdezhetnéd. Ha mégse tennéd, leköteleznél. (Rejtő J. után szabadon.)
Na de tényleg fogalmam sincs. Pedig a keresztapám maszek színesfémöntő volt az óvilágban. A kohót pedig az összes hóbelevancával együtt a géplakatos édesapám készítette neki. Én akkor már nagy kisfiú voltam és az óvodás lányok jobban érdekeltek, ezért elsiklottam a részletek felett. Most próbálom bepótolni az akkor elvesztegetett információt, de hát azt sem tudom, hogy mit nem tudok, és minél okosabb vagyok, annál hülyébbnek érzem magam.
De majd holnap erre is rámegyek. Köszi a kérdést.