Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Akkor mit számoltok Gyuri?

Szalai György

Én most ezt.
tömeg (kg)   11,0
Fajhő (kJ/kgC)   0,89
Olvadáspont (C fok)   700
Olvadáshő (kJ/kg)   398
Szükséges hőteljesitmény (kJ)   11231
Szükséges hőteljesitmény (kWó)   3,12
Fűtő teljesitmény (kW)   4,00
Szükséges idő (óra)   0,781
Szükséges idő (perc)   47

43pbwjg8s

Tehát csak az olvasztásig foglalkoztok most még a dologgal. Ha minden jól megy az öntő haverral összefutunk rövidesen. Megkérdezem, hogy milyen követelmények szükségesek a megfelelő olvadékhoz ha érdekel. Persze az ő cége csak alut önt. Igy csak ebben tudok érdeklődni biztosra.

Szalai György

Szerintem ide minden alumíniumolvasztással kapcsolatos infó befér. Engem tutti érdekel.
Rögzítsd az adatokat, hadd tudjuk mi Hobbyisták, hogy mi újság az iparban, ami után kullogunk.

43pbwjg8s

Mindenképpen.  
Rám is rámfér az infó.
Persze ha addig nem rúgnak ki innen.

000000000

Fémtégely helyett porcelán tégely nem jó?

Szalai György

http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=168687378" TARGET=_fnew>Ha porcelán nem is, de bizonyos kerámiák igen.

000000000

Kedves elméleti fémöntögetők! :)

Ahogy jól sejtitek, az ohmikus elektromos fűtéssel nem lehet csodát csinálni. Az egész egy ördögi kör. Én már építettem 2 év alatt 3 kemencét, kanthal huzal, túlzásba vitt hőszigetelés, vékony téglázat, oldalajtós kivitel, és még sok mást kipróbálva, de nem kifizetődő az olvasztás...
Összegezve azt tudom mondani, hogy még mindig előnyösebb a lehető legnagyobb teljesítménnyel fűteni, mivel így kevesebb ideig kell fűteni, mint alacsonyabb teljesítménnyel. A veszteségek pedig arányosan növekednek a hőmérsékletkülönbséggel. Ha a teljesítmény nem elég nagy, akkor még az olvadáspont alatt beáll a termikus egyensúly, és örökkévalóságig hevítve se olvad meg semmi sem. Ugyan akkor a hirtelen bekapcsolt hatalmas hősokk a téglákat és a kemence vázát sem kíméli, egy ismerősnek készített 4.5kW-os 3 fázisú 35 literes kemence, melyet speciális műgyanta alapú anyagok gyors hevítésére és hőn tartására használt kerek 1 évig (kb. 80 felfűtés), és melyben soha nem ment a hőmérséklet 510°C fölé, szétporladt. Szó szerint a szögvas váz elszenesedett, a kőzetgyapotból por lett, a samott-téglák elrepedeztek, bedűltek, egyedül a hőelem és a szabályzó maradt meg belőle. (Viszont, /az ő véleménye szerint/ jobban járt így is ezzel, mint egy gyárival különböző okok miatt).

A vermikulit lapokat már beszereztem Bódin keresztül, de ezeket a majdani indukciós kemencémre tartogatom. Tisztában vagyok vele, hogy ha tényleg csak olvasztásra kell a készülék, akkor gázzal érdemes fűteni, én is ezt tanácsolnám mindenkinek. Illetve a kellő óvatosságot, körültekintést és a szakértelem hiányából adódó meglepetések elkerülését...

Szalai György

Kíváncsian várom az indukciós kísérleteket.

robroy007

ma végre elkészült a kohóm, bár még kipróbálásra várni kell de már ez is előrelépés

így néz ki a belső szerkezete
külső kálcium szilikát aztán kerámia paplan
http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/femontes/belso.jpg" border=0>

ilyen lett kikenve kvarc liszt vízüveg keverékével (remélem nem lesz belőle gond, hogy kvarc liszt szerintem max csak üveg lesz a belseje)persze kapott még egy két centis samott tégla bélést is, így már azért erősen elgondolkodtam rajta, hogy mi fog beférni amibe még lehet egy kis mennyiséget is olvasztani majd

http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/femontes/kikenve.jpg" border=0>

ez pedig a tüzelő nyílás, a belseje még üres majd elkészül bele a diffúzor cső és a gáz szelep valamikor a héten

http://cnctar.hobbycnc.hu/robroy007/femontes/beomlo.jpg" border=0>

azért nem bírtam magammal és a kis kézi pb lámpával megpróbáltam begyújtani de olyan kicsi a teljesítménye, hogy csak hangja lett a kicsikének

Szedlay Pál

Szia!
Én nem tudom Te miből építetted a kemencéket, de amit én építettem 1,5Kw-os és 2 literes.  
Naponta fűtöm fel 1500C fokra már három éve és a kutya baja, pedig ezt a hőmérsékletet 45 perc alatt eléri. Ugyan azt nem szereti ha 1000 foknál kinyitom, és ott nyitva is marad, ilyenkor hajszálrepedések keletkeznek a bevonaton. A kalória kft-nél vásárolt kályhám 10 éves minden nap 1050C fok és nincs rajta repedés.
A gondosan megválasztott anyag a technológiákhoz nem nélkülözhetető és nagyon drága azt is tudom.

000000000

Annyit tudok és láttam is (a barátom elektromos kemencéket gyárt, amik évekig üzemelnek), hogy egyáltalán nem használ vízüveget, mert 700 fok felett nem alkalmazható. Amerikából rendeli a hőszigetelő anyagokat és a ragasztókat.
Három kategóriát használ: 800 fok alattiakat, 1300 fok alattiakat és 1800 fok alattiakat (ez utóbbi ára már horrorisztikus.
Amiket itt látok felhasználni ezek mind a 800 fok alatt használatosak.
A lángálló anyagok ugyan ezen hő fok kategóriákban kb. plusz 3 szoros felár.

000000000

Az elmúlt pár napban alaposan körüljártam a témát és én is a gázos megoldás mellett döntöttem. Igaz, hogy az elektromos volt a cél, azonban rájöttem nem csak a meló sok vele, de a hatásfokkal is gondjaim adódhatnak. (erre Ti adtátok meg a választ, köszönöm!!!) Igaz nem akartam nagy olvasztót készíteni, de azt hiszem már késő.  
A kérdés már csak az, hogy mekkora legyen a tégely űrtartalma? Illetve ha jól emlékszem azt tanácsoltátok korábban, hogy inkább hosszúkás legyen, mint széles. Erősítsetek meg ebben!
A második kérdés, (ami igazából a harmadik:) ), hogy a gázégő kialakítása hogyan történjen?
Arra, gondoltam, hogy fogok, egy colos csövet kicsit megesztergálom a palástját, majd az egyik végét úgy 20-40mm hosszan befenekelem, ebbe fúrok egy lyukat a fúvókának. A fúvókát még nem tudom, hogy csinálom meg, lehet ilyet venni? Elvileg 20-as kell (0,2 mm átmérő). Aztán a colos cső palástjába készítek körbe 4x4 lyukat,  amelyek 4 mm-es ugrásokkal követik egymást egészen 20 mm -ig. Ezt egy külső csővel lehetne elzárni, illetve nyitni, a keverék képzéshez. És ez az egység kerülne beépítésre az olvasztóban kialakított "égőhelyre".  
Szerintetek, ez jó lehet, vagy növeljem a colos csövet 5/4-re, vagy nagyobbra?
Bízom benne, hogy érthető voltam.

robroy007

szerintem ne fenekeld le csak tedd bele a fúvókát Bodinak a cső palástjába van befúrva és működik a cső szabad végére meg lehet még ventilátort tenni

ha kellően jól sikerül akkor venti nélkül is alkalmas lehet munkára fontos, hogy a kohó felé bővüljön a cső ami a légáramlás kialakulásában játszik fontos szerepet

000000000

Vagyis kúpos legyen, vagy elég, ha a végén van egy nagyobb cső ráhegesztve?