Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Bocs!
Akkor vissza az egész.

000000000

Írhattam volna egy lézeres, globális helymeghatározóhoz kapcsolt csodamasinát is. De attól tartok, nincs mindenkinek otthon ilyesmi, mert nem vett rész a negyven centi magas kilátó negyvenmillióért című projektben.
Volt ennek egy négykezes átirata is cnc-re.

Próbáltam az átlag felhasználó lehetőségeit figyelembe venni.

4um5b65d

Gyerekek, itt olyan precizitással kell megcsinálni azt a kúpot, hogy nem lehet a "bedugom a tokmány furaton keresztül" módszert alkalmazni. Ebbe utána még egy 300 mm-es rúd lesz beütve és még annak is futnia kell mocskosul.

Sasi módszere beválhat, de van egy feltétele: Mivel a főorsóról "levett" kúp és az esztergáláskori kúp nem azonos hossz szán állás mellett következik be , így a hossz szánnak nagyon tökéletesnek kell lennie tokmány közeli helyzetben.
Ha tévedünk a kúposság tekintetében 0,02mm az a majdani 300 mm kilógású rúdon már jelentős ütést fog produkálni.

sasi

Kedves névtelen, próbálgató fórumtársam!
Meglep rosszindulatú támadó hangnemed, miközben nem is téged szólítottalak meg.
A szakmaiságot illetően, esztergálni egy minimális felszereltség nélkül nem lehet, csak nézegetni, és közben másokat sértegetni, főként, ha azok segítő szándékkal szólnak a témához.  
Az említett szögtapintós (orosz) mérőórát a Vaterán 2500 Ft-ért vettem, postával együtt, (csak hogy képben légy).
A fotón meghosszabbított tapintóval kúpmérés közben látható.
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/sz_meroora.jpg" border=0>
  Csökkent tisztelettel sasi.

sanyi84

A főorsó belső kúp méréséhez kell egy ellenőrzőtüske, 500 mm hosszú, a főorsóhoz közeli rész legyen A a távolabbi B A nál az ütés 0.025 mm B nél 0.04 mm. A mérőtüskét 4x helyezzük be a főorsóba, kivételkor 90 fokot fordítunk majd visszahelyezzük. A 4 mérés eredményét átlagoljuk és kész. Ez a Forgácsolás Technológiai Táblázatokban (1971) van leírva. Ez a módszer elviekben a helyes módszer. Azóta semmi nem változott.

sanyi84

Persze ez nem neked szólt :).

sasi

A síktárcsám kúposan csatlakozik a főorsóba, de eredetileg nem volt meg a tengelye, melyet a leírt módszerrel, 55 HRc keménységű anyagból készítettem. A kúp tökéletes lett, a felülete tükrös, köszönhetően az orosz CBN betétes késnek.

KoLa

Én többször is ajánlottam már azt a módszert ( ha nincs mérőrudatok ) hogy mielőtt szétszeditek a gépet a felújításhoz fogjatok be a tokmányba pl. egy 300 hosszú 30-as köracélt és esztergáljatok a végére és a tövére egy századra egyforma átmérőjű részt, ez aztán irányt fog mutatni a szegnyereg pályának vagy a hosszánnak vagy amit éppen be akarunk állítani!
Ha csk ellenőrizni akarjuk a gépünket akkor meg bármikor kivitelezhető, esetleg több ponton is el lehet készíteni a pontos átmérőket!

KoLa

Én az EU 175 főorsókúpját mérőórával és cncvezérléssel mértem meg! írtam egy kis programot a mérőórás letapogatáshoz aztán addig finomítottam amíg az óra 0.01mm pontossággal haladt végig a kúp felületén, aztán ezt elmentettem simító fogás paraméteriként!
Már 6db tokmányom van cserélhetően a kúpra illesztve és jól futnak csere után is!

000000000

Hasonlóan sértő stílusodra reagáltam.
Egyébként a többiben igazad van.

000000000

Nem vagyok biztos benne, de talán mielőtt szétszedjük az esztergát felújításra, nem kellene magán az esztergán legyártani egy tüskét. Mondjuk az említett 500 mm hosszban?
A konkrét esetben ugyan már eső után köpönyeg.
Úgy általában kérdezem.

000000000

Sziasztok,adok-vesszekben tegnap deguss forumtárs EAN-padhoz kereset csökkentő kupot és nem mérőtűskét.Természetesen egy m.tüske elkészitése pontoságot kiván.

4um5b65d

500 hosszban egy kicsit már problémás.
Amit KoLa említett az a legegyszerűbb megoldás.
A lényege az , hogy támasztás nélkül meg tudd csinálni.
Ha támasztod akkor viszont egy minél kisebb központfúróval kell belefúrnod, hogy ne rángassa el az anyag végét, de ekkor már ki kell, hogy legyen lógatva az az 500 mm-nyi hossz.
A kicsi központfúró igényelné a nagy fordulatot, de ezt a kilógatott hossz nem viselné el kilengés nélkül.
22-es csapdája.
Nagyon óvatosan meg lehet próbálni 500 hosszal és központfúrással, de csak hengerelt anyaggal és előzőleg megbontott kéreggel.

000000000

Az eredeti javaslatom egy közönséges 4 -ről 3-ra morse hüvelyre vonatkozott.
Nem gondoltam, hogy méregetni kell vele.
Ha mérésről van szó, nem lenne jobb egy darabból megcsinálni az egész tüskét?
Úgy vélem, hogy minél több darabból van, annál nagyobb a hibalehetőség.
No meg, kézenfekvőnek látszik egy átmérő 50, vagy átmérő 60-re egyenest egy 4-es morse kúp.
Értem, amit a megtámasztásról írsz. Gyártáskor biztosan csak így lehet.
Nem képzelhető el, hogy a kész tüskét tizedes fogásokkal esztergálgatni megtámasztás nélkül, amikor készen van a gép? Szerintem, sok mindent elárulhatna a főorsóról. És a főorsó és a szán viszonyáról?
Lehet, hogy az 500 tényleg meredek. De esetleg átmérő 50-60 300 hosszon megtámasztás nélkül?

4um5b65d

300 hosszon meg lehet csinálni támasztás nélkül. Nemrég épp erről ment KoLa és a "többiek" közt a vita. Akkor hamarjában ki is lett próbálva egy 30-as anyaggal, igazolván KoLa állítását.