Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Mihez párhuzamosítsam a szegnyereg-talpat a főorsón, hacsak nem egy befogva hagyott megesztergált köracélhoz? Ehhez meg úgyis előbb a szánt kell visszatenni, és esztergálni egy vasat. Jól gondolom?

bicme92us

Ez arra jó, hogy Magyaroszág legjobb technikai fórmán a világ egyik

bicme92us

Folyt. köv.:(fórumán) a világ egyik legjobb keresője megtalálja, ezáltal a kereső előkelő helyre teszi.

skwby94ub

Legcélravezetőbb egy edzett-köszörült Morse -kúpos mérőtüske lenne, amit a főorsó kúpba helyezve könnyen el tudnád végezni a szükséges méréseket. Kölcsön kellene kérni valamelyik műszaki iskolától- ahol nyilván van.

D.Laci

Könyörgöm akszuk fel!!!
Már áztatom a kötelet....

KoLa

Igen erről volt szó régebben,de "ifjúi hévvel" elfeledkeztél róla,hogy mi a fontossági sorrend! mert csak a tusírozást láttad magad előtt mint megtanulandó célt!
Pedig az csak egy eszköz, a pontossági felújításhoz [#nezze][#smile]

000000000

[#nyes][#nyes][#nyes]

KoLa

Régi ismerős? Kedvesen szólítottad[#eljen][#eplus2]

000000000

A mérőrúd jó dolog lenne, de egy kis homály fedi még az EAN1000-res főorsó kúposságát. A furat kúpos ugyan, de nem tudom beazonosítani milyen kúposságú. A tokmány felőli végén 40.0-ás átmérőjű, a másik végén kb. 37. Mivel csak 4-es és kisebb Morse kúpjaim vannak itthon, nincs mit belepróbálni. Sasi oldaláról az 5-ös Morse kúp nagyobbik átmérője 44.4 a kisebbik 37.5, mindez 136-os hosszon. Számolásom, és egy papírsablonos mérés is igazolja, hogy a fenti méretek szerinti 5-ös Morse kúp még csak a feléig se menne be a furatba. Hogy is van ez? Meglehet, hogy tévesek http://www.sasovits.hu/cnc/eszterga/fogasok/kup.htm" TARGET=_fnew>Sasovits úr weboldalán feltüntetett adatok?
A gépkönyv "4-MSZ5038/5"-öt említ, ami 5-ös Morse kúpra enged következtetni, de a szabványról nem tudok többet.

Le tudná esetleg mérni valaki 5-ös Morse a fenti méretekre vonatkozóan? (Esetleg nincs valakinek eladó tüskéje, feltéve ha a méretei jók?)

000000000

Szem előtt tartom az elhangzottakat (Febr. 15), csak "szegény ember vízzel főz", mit tehetek mérőtüske nélkül.

"Az estergagép hántolása a szegnyereg pályával kezdődik , mivel a két vége még jó a főorsóhoz.
Ezeket a felületeket festi meg a hídnak nevezett etalon - ahol festéknyom van ott kell hántolni mindaddig amíg végig nem festi az egészet , minden felületet külön külön.
Ha már jónak látszik akkor szétszereljük a szegnyerget és a talpat hozzá tusírozzuk az ágyazathoz úgy hogy az ágyazatot festékezzük!
Ha ez is jó akkor a főorsókúpba helyezett etalonnal ellenőrizzük a szegnyereg pálya párhuzamosságát úgy hogy a szegnyereg talpra mérőórát fogatunk és a főorsó etalont tapogatjuk le vele , ha pár századon belül van akkor az már jó.Ilyenkor még meg kell nézni az ágyazat csavarodását is amit az egyenlőtlen hántolás okozhat - gépészeti vízmértékkel.
Ha minden ok akkor jöhet a hosszán prizma - de ezt már lépésről lépésre ellenőrizhetjük a szegnyeregtalpra fogatott mérőórával!
Ha ezt is jónak találjuk akkor ráhántoljuk a hosszánt stb stb stb"

gorbi

ha az EAN 170/1000-es gépről beszélünk, akkor csúcstartó csökkentő hüvely jár bele a főorsóba, ami kívül 40-es metrikus kúp belül 3-as morse, teljes hossz 70 mm

gorbi

Ennek a metrikus kupnak a kúpossága 1:20 azaz 20 mm-en 1 mm.De ha van valakinek régi EAN esztergája, hátha van hozzá csökkentő hüvelye, az leméretezhetné nekem sajnos nincs, de majd egyszer én is faragok egyet.

000000000

Köszönöm a feledtébb hasznos információt, így már értem miért nem jutottam dűlőre a Morse kúppal.
Gondolom nehéz ilyet felhajtani. (Ha nekiállsz készíteni egyet magadnak, csinálj légy szíves kettőt, az anyagiakat elrendezzük. 3-as morse csúcsom van ugyan is...)

000000000

Sziasztok!
Eszterga átfestéséhez milyen festéket javasolnátok? Van valami speciális követelmény? Olajállóság vagy ilyesmi? Valamint ecsettel (hengerrel) vagy festékszóróval érdemes nekiállni?
nilsmasterson

Rabb Ferenc

Zöldet. Legalábbis nekem ez a szín tetszik. De félretéve a hülyeséget javaslon a kétkomponensű poliuretán festékeket. Hengerelhető, jól takar, több rétegben is használható, olaj, vegyszer és kopásálló. Kell ennél jobb? Ilyen pl a http://www.budalakkinnova.hu/" TARGET=_fnew>REZAKRIL 2K.