Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Szalai György

Na, ezt mire megfejtettem…
BoBo = Két hajtott tengely elől és két hajtott tengely hátul.

svejk

Csak hogy mozgassátok a szürkeállományt:)
Egyébként M44 a hivatalos neve.
De ez nem idevaló téma már...

000000000

Sziasztok!
Elkezdtem rendbe tenni a korábban már belinklet EAN 170/1000-es esztergámat.
A szánszekrénynél tartok, levettem a fedelét. Látok belül egy csomó fogaskereket és kis vékony réz csöveket, melyek a tengelyvégekhez vezetnek. Gondolom ez a központi olajozás, rá is van írva a szánszekrényre. Na szóval, ennek a működése érdekelne. Mi nyomja az olajat? Van valahol a szánszekrényben egy mechanikus dugattyús szivattyú? Ha igen, mi hajtja? Mennyi olajat és hol kell betölteni? EAN 340 leírásom van, ez azt mondja, hogy 2 hetente szintet ellenőrizni és utántölteni kell. De én sehol sem találok betöltő nyílást.
Előre is köszi!
nilsmasterson

svejk

Eredetileg a hosszirányú kézitekerő működtette.
általában ki van belőle dobva és csak zsírzás van.
Legalább is amit én láttam használt gépet ilyet egyben sem volt már benne.

000000000

Üdvözletem az Uraknak!

Hamarosan töltök még fel képeket az én "etalon"-omról. Amit előre bocsájtok, hogy nem 1300mm mint az ágy, hanem csak szűk 1000, ezért nem látni a szegnyereg oldalon festéket.

Amit már megcsináltam, az a szegnyeregpálya. (elülsű horizontális felület és a hátsó egyenlő szárú prizmavezeték 2 oldala). Illetve amiről képet töltöttem fel, a szán prizmavezetékének első fele. A hátsó felén most dolgozom, a hátulsó horizontálisnak pedig még nem kezdtem neki.

A tervem, hogy a szegnyeregtalpat hozzáhántolom az ágyhoz, és erre a mérőórát rátéve ellenőrzöm (már amennyire lehet), hogy mennyire futnak együtt a szán vezetékei a szegnyereggel.
Ez után tervezem hozzáhántolni az ágyhoz a szánt, majd a keresztszánt meg a többit, és az én elképzelésem szerint csak ez után próbaesztergálok, nézem a kúpolást, és ha kell, állítom hozzá a főorsóházat.  
Nem jól gondolom?

Egyébként marha nehéz fotózni a néha szabad szemmel is alig látható festékezést, mert vagy a neontól csillog, vagy a fényképező vakuja nyomja el, ezért is szerkesztek bele a képekbe.

000000000

Valószínű ebből is már ki lett operálva, mert tök száraz belül. Ha benne lenne az olajozó szerkezet, azt gondolom látni lehetne.
Tehát azt mondod, hogy elég megzsírozni néha?

x4rhew5r3

Ha valakinek lenne a Mazak Quickturn10-esről gépkönyve, amiben az x és z golyósorsó csapágyainak cseréjéhez használható infó van, az sokat segítene. Ha emilben jönne a segítség, akkor kérlek jelezz itt a fórumon is, mert az emil egy-két helyről mostanában nem szokott megérkezni.

KoLa

Szia! mielőtt azt mondod hogy kész a szegnyereg ágyazata, azelőtt kell a talpat ráilleszteni és a FŐORSÓHOZ párhuzamosítani mérőórával, a régebben leírt módszerek valamelyikével!De még nem vagy elkésve vele úgy látom .

000000000

000000000

szió body rosezech vagyok.

000000000

Honnan a picsából tévedtél ide???

gsbwxanch