Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ez kivételesen zöld proletár

000000000

Ma sikerült összerakni a proletárt, cseréltem az orsóházban 3 csapágyat, de valamit nem értek. Ha visszafelé forgatom, viszonylag halk hangja van, de ha előre forgatom, akkor sírós hangja van. Mondjuk a csapágytörés előtt is megvolt ez a hangja. Csapágy nem lehet, mert az összeset kivettem, és ami rossz volt kicseréltem, esetleg a foghézag adhat ilyen hangot? vagy ne foglalkozzak vele?[#conf][#csodalk]

KoLa

Nem ismerem szétszedve a proletárt de, van ott olyan fogaskerék amit fordítva is vissza tudsz tenni?tehát egy tök szimetrikus amit az összekopással ellentétesen tettél vissza?

279nwbpsa

Nem tartom valószínűnek,hogy totál el lehet csendesíteni,ha csak nem komplett fogaskerék párokat cserélsz benne.
Pl. a mienkénél egy közlő fogaskerék fel lett perselyezve,mert a kopás miatt ronda hangja volt.
A javítás után sokat változott előnyére,viszont a kopott fogakkal már nem lehetett mit kezdeni.

000000000

Fordítva nem lehet betenni egyiket sem, én is kopásra gondolok.

000000000

Nem baj, ha sír, csak menjen.

000000000

Uraim, nincs senkinek egy eladó csökkentő kúpja EAN-hoz? Elől 40-es és 1:20-hoz kúpos.

4um5b65d

Most jutott eszembe...
A Vaterán keresd meg "apupupa"-t, nála láttam már elég sok géphez ezt-azt-amazt.
Hátha beugrik neki valami a dologról.

000000000

Már átnéztem az ürgét, ismerem én is. Egyébként most küldtem pont ezzel kapcsolatban egy e-mail Számodra, illetve írtam az adok-veszekbe.

000000000

Sziasztok!
Szerintetek érdemes teflon adalékot betenni az orsóházba? hoz valami javulást?

000000000

Esetleg, esztergálni egyet?

4um5b65d

Na de hogyan esztergálsz, mikor nincs kúp kalibered ?
Az nem megoldás, hogy befogod a tokmányba az anyagot, majd megesztergálod majd kiveszed az anyagot, leveszed a tokmányt, belepróbálod a főorsóba, majd megint felrakod a tokmányt, befogod az anyagot , esztergálsz rajta egy kicsit, majd kezdődik megint elölről a dolog.

000000000

Abból indultam ki, hogy hátha sikerül kölcsön kérni valami „etalont”, amibe belepróbálhatja.
Ez csak feltevés volt.
Gondoltam, ez egy hobbi oldal.

Tovább gondolva a dolgot.
Nem tudom fejből a méreteket, ezért csak saccolok.
Veszek egy „darab vasat”, ami kiadja a szükséges átmérőt és a szükségesnél kb. 25 százalékkal hosszabb.
Két végébe csúcsfészek furat.
A kúp tokmányba kinagyolva.
A kúp ráhagyással két csúcs között „simítva”. Mert ugye a kúp akár 2 milkóval nagyobb átmérőben is kúp.
Nem biztos, hogy le kell venni a tokmányt ahhoz, hogy belepróbáljuk a kúpot a főorsóba. Ezt nem tudom, mert nincs EAN-om. Ha nem lehet, akkor tévedtem.
Szóval. Tusír, vagy valami és próba. Az eredmény láttán újra két csúcs közé és korrigál. Utána újra próba.
Honnan veszem a főorsó felőli csúcsot?
Hát egy vasdarab a tokmányba fogva és akár szabadkézzel (két szán) egy akármilyen kúp rá. És mehet is a móka.
Ma ugye vasárnap van és nincsen se bolt, se semmi. Ettől, ha ma kellene nekem egy ilyen „szűkítő”, hát nem biztos, hogy kétségbe esnék.
Hogy kókányolás?
Nem olyan egyértelmű, hogy mi a kókányolás.
A végeredmény a fontos. És szerintem, lehetne így is pontos kúpot csinálni.
Végül is, Te vagy az esztergályos!
Működhetne az ötletem?

Na igen.
Megvan a főorsóba menő kúpom.
Innen a dolog egyszerű.
Tokmány le, a felesleget leszúr. Fúrás és mehet a belső kúp.

000000000

Hello.nem szeretnék beleszolni de a kolléga most hántolja az ágyat,igy ő nem tudja magának megcsinálni.A tokmányt nem kell levenni abban az esetben ha a furata nagyobb a kup nagyátmérőjétől.  

sasi

Nem egészen értem a főorsó kúppal kapcsolatos dilemmát, de az is lehet, hogy nem olvastam eléggé vissza…
Főorsó kúp mérése: késtartóba szögtapintós mérőóra, vagy egyetemes mérőóra készletből szögtapintó feltétel mérőóra. Érintő a kúp elején, kéziszán teker, mérőóra, szánmozgás leolvas, számol, titok feltárul…
A kúp esztergálásához kéziszánt beállít órával, és esztergál…