Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Teljesen igazad van, adott esetben a helyesírás minősíti az embert és a helytelen írásból akár hátránya is lehet.
Én itt a Fórumon erre nem figyelek és különösebben nem is zavar, ha rosszul írnak valamit, a tartalom az itt sokkal fontosabb szerintem. Az elütésekre meg kár is szót pazarolni.

000000000

Szerintem rosszul tetted. Ez megalázó dolog volt. A helyesírási szabályok be nem tartása legyen a legkisebb gondunk az életben. Az, hogy ly vagy j csak és kizárólag megegyezés kérdése, vagy talán van valami egetverően fontos ok arra, hogy melyiket fogadjuk el helyesnek? Egyébként is mit vártok egy átlagembertől, amikor a médiában is helytelenül használnak szavakat. Pl. az esőt esső-nek he gegesztőt meg heggesztőnek:)

000000000

Ha gondoljátok vonuljunk át a csevegőbe, ez tényleg nem az a topic. A válaszom ott lessz.

j99i206if

Attól függ mire akarod használni. Nekem E1N van és jobbára kisméretű dolgokat készítek ezért tökéletesen megfelel nekem.

besirkyjh

Bár E400 párti vagyok igazad lehet abban hogy döntsön a felhasználás . Nagyonsokat számit a gép állapota is . Egy E400 javitása ( koránál fogva elöfordulhat ) nagyobb felkészültséget igényel . Mind a két általam ismert tipusnak vannak elönyei és hátrányai is . Ha adhatok egy tanácsot és CNC alkatrészek gyártására akarod használni válaszd az E1N-est nemfogsz csalodni benne .Árban is kicsit olcsobb mint egy ugyan olyan állapotu E400 .Döntsön a gép állapota és csak olyan gépet vásárolj amit ki is tudsz probálni és a mérések is igazolják a pontosságát és állapotát .
Egy E1N-es 400 000 körül nagyon sok tartozékot és jo állapotot kell hogy takarjon .
Ne kapkodd el !!

3m9kaxws5

Köszönöm a tanácsokat nem kapkodom el tavaszig ráérek . Igen talán az E 400 valóban kicsit nagy nekem . Üdv mindenkinek !

zczzn9622

Szerintem mérlegeld a választásnál hogy mire szeretnéd hasznáni pl: az E400 ütése 0.02mm lehet gépkönyv szerint míg az e2n (talán az e1n is)0.01mm-en belül van ha jól tudom,  mennyi helyed van azért az e400-at nehéz mozgatni min 2 béka kell hozzá (ha nem teliágyas).stb. Az EAN 1000-ről nem sokat tudok nem volt még dolgon vele az biztos hogy alkatrész van mindháromhoz. Én személyszerint az E1n-t javasolom ha nem csinálsz 750mm nél hosszabb anyagot tökéletes, bár 400e ért még egy e2n vagy talán egy e3nis kapható bár az e2n és e3n szerkezetileg szinte ugyanaz.

000000000

A pontosság valóban fontos, de egy 30 éves gépnél nem várható el hogy az új állapot szerinti pontosságot hozza. Lehet, pl. hogy az E400 gyárilag 0,02-t ütött, míg a kisebb gépek ennek a felét, de hogy most melyik mennyit üt, azt sokkal inkább az határozza meg, hogy mennyi üzemóra van benne.és mire használták, hogyan gondozták. Ez csak próba esztergálás és műszeres vizsgálat tudja eldönteni, amire általában nincs mód vásárlás előtt, de ha megoldható, feltétlen élj e lehetőséggel.  
Egyébként az E400 a kategóriájában szerintem könnyű gépnek számit, az 1000-es csócstávú változat csak 1500Kg és a helyigénye is kicsi ehhez a mérethez képest. Ha viszont a műhelyedben a hely kritikus (általában ez szokott lenni a gond) akkor egy könnyen mozgatható kicsi gép előnyösebb. Én augusztus óta keresek gépet, az első terv szerint E1N-t akartam, de nem találtam megfelelő állapotút olyan áron amennyit nekem megér. A 400 nagyon sok egy e1n-ért, ehhez gáyri új állapotónak kellene lennie minden tartozákkal. Ennyiért vannak nagyon jól felszerelt e2n ek és e3n-ek is. Az E400-as is egy jól megkonstruált  gép, a maga idejében világszínvonalon is jónak számított, a mai napig is sok helyütt használják a termelésben, ahol a pontosság, a megbízhatóság és a könnyű kezelhetőség fontos.

000000000

Nem tudom, hogy kinél van Csiki E400-as gépkönyve, de ha már beszkennelte szeretném én is elkérni, vagy egy példányt kérnék az elektronikus változatból. Fáradozását előre is köszönöm!

hostya

Köszönöm, akkor beszerzek egy hasonlót valamelyik bontóból.

hostya

Nekem van egy beszkennelt gépkönyvem az E400-M tipusúról. Ez még a régebbi tipus, aminek a főorsó-csapágya elől siklócsapágy.
Tömörítve kb 5,5Mb  .rar

besirkyjh

Hostya  
Mivel ezek a motorok egyen feszültséggel müködnek ( jelen esetben 12V Dc ) a NET-en millo modszer van a fordulatuk szabályzására .
Keress egy olyat ami nagyon jo állapotban van és csinálj neki egy fordulat szabályzot .Ennyi
Ugysem tudod max fordulaton használni ( nagyon erössen locsol )a potméter amivel szabályzod látja el a csap szerepét .

Üdv

hostya

Köszönöm.
Ez jó ötlet. Gondolom nem is az lenne a baj, hogy nagyon "locsol", hiszen az a kiömlő keresztmetszet függvénye, hanem inkább a motor élettartamára lesz jótékony hatással.

zczzn9622

Hát igen a 30 de talán már 40 éves gépől ha elvárjuk a gyári pontosságot a munka során mindenképp pontossági javítani kell, és ahogy látom sokaknak a műhelyméret a kritikus pont.Egyébként nekem is megvan az E400 gépkönye,sikerült megvenni a kiszemelt gépet?

4um5b65d

Az ablakmosó motorból készült emulzió szivattyúnál nem kell fordulatszámot szabályozni. Maga a szivattyú rész pont ugyanazon elv szerint szívja fel a folyadékot mint az ipari emulzió szivattyúk. Ennél a típusnál nincs olyan gond, hogy a szivattyú után ha elzárod a csapot akkor bármi baja is lenne neki. A működési elv a garancia rá. Egyszóval, ha a motor egyéb dolog miatt nem megy tönkre akkor egy egyszerű golyós csappal lehet szabályozni a folyadék mennyiséget.