Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vthgizrff

Kétsoprony, cserélhetnénk elérhetőseget. Néha jó lenne összejönni egy kis tapasztalatcserére.

znagy@globonet.hu

ORCA17

Köszönöm a törődést - válaszokat.
Azthiszem, menni fog a dolog.  
A hasított "patron" minden képpen kell(sérülés veszély). Az ad egy megvezetést, a másik a báb megvezetés. Sikerülnie kell. Már csak azért is mert azt mondtátok[#law]
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

KoLa

Sziasztok!
Eltöltöttem egy pár napot hogy a lentebb lévő esztergagépen betudjak állítani 3db késtartót - egy nagyolót a front-ra egy leszúrót a hátsóra és a kettő közé hátrább(+Z irányba)egy fúrót. Bevallom nem sikerült.Úgy próbáltam hogy a gépikoordinátarendszer nullpontját is meg a munkadarab nullpontját is az előgyártmány végéhez állítottam (X0Z0)hogy áttekinthetőbbek legyenek a dro-k változásai.Fél nap múlva azt sem tudtam hogy mi hol van!Belegabajodtam a tooltábla editorba!Mintha állandóan kivont összeadott volna a Mach. Minden próba után változtak az eltolások mintha átmérő és sugár mód problémák lennének - közben nem győztem pipálni a dir low activot hol az egyik hol a másik tengelyen mivel megfordult a motorok forgásiránya kézi üzemmódban. aztán azt vettem észre hogy amelyik szerszámról kiléptem a tooltábla editorból az jól működik legyen az fron vagy hátsó csak el ne lépjek másikra hogy hozzáálítsam - azt hittem hogy ezt egyszerűbb dolog beállítani.Úgy gondoltam hogyha egy szerszámnak megadjuk hogy hol van az ahely ahol "Ő" X0 és Z0 helyzetben van a munkadarabon és melyik oldalon van akkor sima ügy és le tudom programozni a mozgásokat.
Ma délután valahogy rátaláltam fixtures menüre és lőn csoda félóra alatt rendbe volt minden.
A tooltáblában kitöröltem minden szerszámról az eltolásokat csak a front vagy reart hagytam meg .Aztán az anyag végpontra nulláztam minden koordinátarengszert majd oda is álltam - utána beirtam az T01 eltolásait a G54-hez a T02-t a G55-höz a T03-t a G56-hoz (A + és a - előjelekkel volt egy kis gond először mert nem is tudtam melyik motornál hol van a pipa)És lássatok csodát minden kiválóan működik!!!!
A frontból átmérőt esztergált középről fúrt a hátsóból meg leszúrt!A G-kódból kilehet hagyni T01 stb szerszámelnevezést Csak G54 G55 G56 G57 G58 G59 1   G59 2 ...  G59 253. És újraindítás után is működött HA lenulláztam az anyag végére mindent.Hát ez így működik de hát olyan mintha a lobb kezemmel vakarnám a bal fülemet!Valamit még nem jól állítok be - segítsen valaki - Magyarul nem találok leírást , a Mach3Turn-ben meg amikor a lényeg következne azt írják - akit komolyabban érdekel nézze meg a wikin - hát jó majd megnézem!

svejk

Segíteni nem tudok, de Laslie ajánlására azt hiszem alkalmazom a copy/paste-t a hozzászólásodra :)
Köszönjük, szerintem ezen infókat mentse el mindenki!

KoLa

Sziasztok!
A mai délután idáig tartott de megérte!
Amire rájöttem: a Mach3 Turn jól működött tegnap a G54 G55 G56 eltolásokkal de ma mikor elindítottam a front késem elment a "világba" a középső (szintén front beállitású)jól megtalálta a helyét és a hátsó is precízen.Egy kis tuning után arra jöttem rá hogy a Copy G54 from G59.253 on starup(general ligic Config) beállításától függően az újraindítás után az egyik mindíg törlődik míg a másik meg ami a G56-on van megmarad.Többszöri tesztelés után a helyzet a következő (a mai napig bezárva-mert még biztos nem vagyunk a végén)
A G54-t és a G55-t kihagytam a beállításokból-az eltolásokkal átmentem G57-re és G58-ra.Tehát három különálló szerszámnál a front késtartóban lévő szerszám eltolásait a munkadarab 0 pontjától számítva(ami nálam a tokmányból kilógó előgyártmány vége-közepe) negatív előjellel kell beírni a fixture-ba pl a G57-be (X-25 Z-20 - ezek az X eltolások az X0- hoz viszonyítva értendők - tehát NEM átmérőben)
A hátsó késtartó eltolásait pozitív előjellel mind a két irányban (ezt nem értem én sem de valsz attól is függ a Z eltolás előjele hogy a nullponttól milyen irányba található-nálam pozitívat kellett beírni és a nullponttól balra van a tokmány felé.
A középső késtartónál az X eltolá nulla a Z pedig annyi amennyivel hátrább van a fúró vége az anyag végétől pozitív előjellel.
Ha ezeket a beállításokat alkalmazom minden újraindítás után MŰKÖDIK!!!!!!!!!

KoLa

És még egy fontos dolog - a hátsó késtartó dolgait negatív előjellel kell írni a kódban.
Én még a nullát is úgy írtam

KoLa

Most olvasom a leírásban hogy a Mach a G54 G55 kódokat az első és hátsó késtartó megkülönböztetésére használja - Na itt van egy nagy csavar a dologban!!!???

000000000

Sziasztok! Egyszer mar segitettetek a kozelmultban. Most is baj van. Einhell MTB3000... Olyan gyenge az allitolag 400W-os motorom, hogy barmilyen beallitasnal kezzel le tudom fogni a tokmanyanal. Menetet nem is tudok vagni emiatt. Mi lehet a gond? Van valami tapasztalatotok? Udv...

nffab2gnr

Sziasztok! Lehet,hogy már kérdeztem - Hunor721 programozással foglalkozik valaki a fórumon?

4um5b65d

Állitsd el 60 fokban a kéziszánt és mindig azon vegyél fogást a menetnél, így majdnem csak fele forgácsoló erő kell.
A ki-be állásra a menet elején és végén természetesen marad a keresztszánnal.
Egyébként 400 W az nem sok.... csodát nem lehet vele tenni.

000000000

Koszonom a trukkot, de en ugy emlexem, nem volt ennyire gyenge. Modositom a kijelentesemet. Elviekben sem tudok menetet vagni (mar, mert idaig tudtam siman, meroleges keziszannal is), mert az automata elotolast sem viszi uresen, munkadarab es kes nelkul, mert lefullad. Mondom, kezzel le tudom fogni a tokmanyanal fogva. Nem lehet valami elektronikai hiba? Vajon milyen motor lehet benne?

4um5b65d

Akkor tényleg valami hiba van, ha még az oxigén menetet sem lehet vágni....
Ebben nem vagyok kompetens...

4um5b65d

Gondolj azért mechanikus szorulásra is, de ennek van kisebb esélye...

000000000

Aha. Mit gondolsz? Elektronika hiba ugyben hol erdemes feltenni a kerdest, hogy "jobban hasson" olyas valkik elott, akik jobban vagjak ezt? Marmint itt a forumon, de melyik alcim alatt? Vagy itt is jo, hatha walaky belebotlik?

SquirrelTech

Egyáltalán nem biztos, hogy a hiba forrása, de a szénkefék a motorban milyen állapotban vannak?