Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

SquirrelTech

Röviden összefoglalva kb.: adódhatnak problémák a motor indításnál. De ha 110V-os, akkor szerintem 110V-on is kell pörögnie. Csak úgy gyorsabban. :)

4um5b65d

Ha tökéletesen jó a motor akkor is adódhat hiba az indításnál?

SquirrelTech

Indulásnál az elektromos kütyük áramfelvétele nagyobb ez tény.
Amit viszont kétlek, hogy egy próba során (vagyis nem tartós, nem ismétlődő esemény és ha fenn is áll a veszélye) kár keletkezzék a motorban.
Persze történhet másképp is...

HJózsi

Sorry, a tengeren túliak DC 110V-osak, a mieink DC230V 400W 5000RPM. Most fotóztam le amit az enyémből szereltem ki, egyenlőre nincsenek használatban (vezérlő + motor + EMI szűrő) :
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Minieszterga%20motor_02.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Minieszterga%20motor_03.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Minieszterga%20motor_08.JPG" border=0>

cpmxzt4vy

T. Fórumtagok,
Az előző hozzászólásban lévő képekhez hasonló vezérlő elektronika van az én gépemben is. Sajnos meghibásodott, de ahogyan olvasom a topikot nem csak én jártam igy.  

A hibajelenség: megindítja a motort, majd szinte azonnal feltételezem letilt az elektronika, a szerinte túl nagy áramfelvétel miatt.
A passziv és aktiv elekrtonikai alkatrészeket ellenőriztem, a hibásakat cseréltem, de ez nem vezetett eredményre. Nagyon alacsony fordulaton és nyomatékon hajalandó forgatni a motort pár másodpercig. A szabályozó fet-k erősen melegednek.
Önmagában kommersz alkatrészekből áll a szabáylózó elektronika, az alkatrészek pótlása filléres tétel lenne.

Szívesen fogadnám nálam tapasztaltaltabbak segítségét a következő témákban:
- kapcsolási rajza ennek a szabályozónak
- másik megbízhatóbban működő elektronika kapcsolási rajza
- szerviz elérhetősége ahol ilyennel foglalkoznak

Köszönet

8uup9xs82

Sziasztok,

Puszta kivancsisagbol mikor megvettem az ERBA-t, utanamaszkaltam a vezerles kerdesnek is.
Az altalam mar tobbszor emlitett LMS kiadott egy hibakeresesi, ellenorzesi utmutatot direkt a mini esztergak motorvezerlesehez.

http://littlemachineshop.com/Reference/DriveTroubleshooting.pdf" TARGET=_fnew>IME a PDF\

Udv: D

KBalázs

Az én ERBA C300 kisesztergám fordított hajtásnál, (erre nincs jobb szavam, nem vagyok szakmabeli) eleve lassabban megy mint elôre. (30-40%) Ez normális jelenség, másnál is így van?  Megvétel óta ilyen.  
Megvételkor, mivel nem értettem hozzá, nem tökig váltottam vele hátul a sebváltóját, jót recsegett többször is nagyobb fordulatoknál (üresben ugye), alacsony f.nál meg jónak látszott, persze hamar rájöttem hogy mi a gond, remélem ez a baki késôbb nem fog visszaköszönni.

3k74cecek

Javítok ilyen elektronikákat. Ha érdekel írj magánba.

3k74cecek

Igen ilyen az elektronikája. Hogy miért azt ne kérdezd. Ha kell át lehet alakítani, hogy ne ilyen legyen.

s7manbs8

Az un. "tudatlanok" védelmében elmondanám, hogy elég sok mindent differenciál és integrálszámítás nélkül is meg lehet oldani, pl. mikor feldobok egy labdát, tudom, hogy minimum 10 mp alatt leesik, és ez már bizonyos dolgok kizárásához elegendő, sőt nagyon sokszor ez visz előbbre. Persze van amit így nem lehet megcsinálni, de az hagy maradjon meg a "szakembereknek".

A porcelánboltba simán besétálhat pl. egy kissé lefogyott és jó szemű elefánt is, ha látja hogy éppen elfér a polcok közt.

Hajrá...

8uup9xs82

Erre szoktak mondani az en forumomon sokan, hogy Noe barkajat amatorok epitettek, a Titanicot meg profik:)

4um5b65d

Attól nem kell tartanod.... :)

s7manbs8

A múltkor én is csináltam egy jó nagy szakmaiatlanságot, mert esztergával fúrkáltam, oszlopos fúrógép helyett, mert annak bedöglött a motorja, így már hogy a szomszédot megkíméljem a háborgatásomtól, magam csináltam meg a munkát. Arra azért vigyáztam, hogy inkább a fúró törjön, vagy az orsómotor álljon meg, jó nagy erőkarral kitámasztva erőlködtem a géppel szemben, meg is lett amit akartam, és a szomszédnak se fogyasztottam a drága 380V-os hálózatát, meg a drága idejét.

s7manbs8

Még szerencse, hogy akkoriban nem volt sok vas, mert azok is lehet abból építették volna és ugyanarra a sorsra jutott volna. Látjátok a repülők is milyen szépen lehullanak, valami mindig elromlik, vagy olyan szerencsétlen kombinációban állnak össze, amit sose lehet előre látni.

4um5b65d

Akkor te nem láttál még bedöglött elektromos húsdarátlót. Le a motor.....darálót fel az esztergára aztán ment bele a "coca" a darálóba....
Estére csak kész lett a kolbász... :))))