Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Teaway

"40 db dísz anya"

Hát...nem irigyellek

ra8nsmk6w

Visszacsatolásnak ott van a szemed és a füled. Ezt komolyan mondtam, én ugyan nem használok kézikereket de ha belegondolsz a mach-ból irányithatod akár billentyüzetről is az egész folyamatot. Szoktam is igy esztergálni mert lusta vagyok kis programokat irni. Különben nem nagy kaland erővisszacsatolást csinálni, motoráramot kell mérni és valami mágneses kuplungal fékezni a kézikereket. Ami fontos szerintem, hogy a két v három kézikerék elhelyezése utánozzon egy hagyományos eszterga felépitést

s7manbs8

A billentyű is beragadhat ! Hogy ne mondjam a macska ráugrik a billentyűre, vagy a kutya ?

000000000

szia Béla!a macskát ne is mond már jártam igy!szoval én csak a véleményem mondtam el,mert nem látok benne fantáziát,mikor a gép kezeléséhez adott minden.

svejk

Köszönöm, tehát működhet...
Jól érted a problémát, ha építenék egy CNC esztergát akkor azért néha egy kis fityfirity miatt nem írna G kódot az ember.
Köszönöm...

r7nybt86t

Szerintem meg egy CNC gépre 1kézikerék bőven elég,nemhogy 3.Arra ott a hagyományos gép!Ez meg ugye CNC.De a szemre-fülre az ok!

vthgizrff

Én az ilyen feladatokat MDI módban, mondatonként programozom.  
A gyári gépek kézikereke olyan mintha rovátkákba ugrana be egy rugóval előfeszített golyó.

Robika37

Sztem.késbeméréshez, érintő fogásvételhez jól használható a kézikerék ,de folyamatos forgácsoláshoz nem túl jó.
Gyári gépen tapasztaltam tól gyors forgatáskor ki-ki hagyott és berángatta a szánt a kézitekerő.

svejk

Csak hogy van olyan ember akinek hamarabb lesz CNC-je, még ha hobby is, mint hagyományos :)
Hiába ilyen világot élünk...

svejk

Én is ezt ajánlottam az embernek, és így legalább hamarabb megtanulja a G kódot :)

Ismerem a gyári kézikerekeket, természetesen hasonló lenne a kialakítás.

svejk

Itt csak alkalmi eset lenne, és igazából a kérdés az hogy az erővisszacsatolás hiánya megszokható-e.

akkor ott nagyon nem kóser valami, hiába gyári  :(

svejk

Érdekes, tizen pár hozzászólásból senki nem felelt a kérdésre konkrétan, hogy pl. igen én próbáltam és jól lehet vele dolgozni vagy igen próbáltam de használhatatlan.
Csak "szerintem"-ek jöttek :))

Véleményem nekem is volt csak tapasztalatom nem :))

000000000

szerintem a hozzá szolások azt tűkrőzik,hogy probáld ki,és majd el dőntőd magad,mert ..kinek a pap,kinek a papné..István,a pudig probája az evés.lehet ha kiprobálod imádni fogod,de lehet bevágod a lomosba!:)))

s7manbs8

Én pl. olyat csináltam, hogy egy menetet megy pl.- esztergálásnál, G kód és egy két billetyű nyomásra ezek a kis funkciók működnek, beállítom a hosszat előtolást, stb. Nem kézi kerékkel. Inkáűbb kóddal, a legszükségesebb funkciókat, amik a gyakorlatban előjönnek.

ra8nsmk6w

A "szerintem" bizonyára azért van mert aki teheti 50X is meggonndolja, hogy egy egyszerübb munkadarabot cnc-n csináljon. Ezzel igy vagyok én is mivel a hagyományos esztergán töredéke idő alatt megcsinálom. (( tolom neki mint álat és magamat szidom ha elrontom nem a "mach"-ot(pedig azt mennyivel könnyebb, itt többen tanúsithatják))