Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Mélyen Tisztelt Szakértők!
A jézuska idén beállított egy E400M Típusú 53 éves alig megkímélt állapotú esztergával. Mivel régen használták utoljára a vasat, vannak neki öregkori betegségei. Elkezdtem kipucolni, és megakadtam a szánszekrénynél. Hogy lehet azt szétszedni? Levettem az előtolás belapcsoló kart, levettem a hosszán tekerőjét, kitekertem a belső kulcsnyílású csavarokat, ám a gépkönyv (a szivattyúcsere résznél) említ 2db belsőmenetes kúposszeget, és nem találom őket. Hol keressem? Milyen buktatói lehetnek a fedél leszerelésének?
Előre is köszönöm a segítséget!

KoLa

A kúpos szegek balra-lent és jobbra-fent
Ha ezeket sem találtad meg, érdemes szakembert hívni!:)))
Az előtolás választó kar tengelye golyós biztosítású ez is tart, az előtoláshoz tartozik egy 8-as imbuszcsavar azt vedd ki mert egy rugó ellenében benntartja a cuccot és ha feszgeted eltörhet ez az öntvén kar, amit állít, ha kicsavarod akkor elengedi és simán lejön a tengelyvégekről az előlap!
Nehezen indul meg ha régen volt szétszedve a tömítő anyag is sokat fog rajta!
Ha mégsem jön csavarozd le a hosszánról ( ott is lesz 2db szeg!és az alsó léceket se felejtsd kivenni előtte, mert akkor nem tudod megemelni a szánt hogy átjöjjön a kereszt előtolás fogaskereke fölött) és állj ki alóla akkor látsz mindent felülről!

000000000

Köszönöm a gyors választ!
Így hogy tudom hol keressem, elő fog kerülni,   10 réteg levelekben hámló festék és a gitt alól. A rajzon is megvan már, hogy melyek lehetnek ezek.

000000000

Üdvözlet Norbi!

Leveleztem a hirdetővel, bakker ő sem tudja megmondani a gép típusát.!
Valaki esetleg?

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1400217192&order=reverse&index=56&azonosito=hobbycnc  

26502. üzenet

ysc3kmx9v

A kép alapján ez a gép egy korai VDF, nagyon hasonlít a magyar MVE géphez, de nem az, kicsit kisebb, német gyártmány, szerintem a60-as évekből való.

000000000

Sikerült!
A szánszekrény eleje lejött, semmi nem tört, nem hajlott... :)
Tele van zsírral :( a szivattyún nincs cső, valószínűleg dugattyúcsere helyett megtöltötték zsírral. Túl nagy kopás nem látszik, így gondoltam visszaállítanám olajzósra. Valakinek nincs esetleg képe arról, hogy hova is megy a szivattyúból a cső? Esetleg elfekvő csöve valakinek?
Továbbá a takarítás érdekében szeretném kivenni a nagy "L" alakú kart, egy fejes csapszeget látok, de nem mozdul. Mi tarthatja azt?

iy567t72g

Szerintem kérded Varga Pistától. Ő hirdette a szóban forgó gépet.

KoLa

Szia!
Ha lejött az jó! Gratulálok!
Az a nagy szerencséd hogy pont tegnap fejeztem be az én EE-400-am előtolóházának a felújítását, pont az olajszivattyú miatt kellett szétszedni, de nagyon , mert az olajszivattyút ugye legalulra tervezték!
Gondolom nem csavaroztad még le a hosszánról! mert akkor látnád azt a két furatot ahová becsatlakozik a nyomócső a hátsó fal tetejébe mart nútba, rögtön mellette van egy visszafolyó cső ami alul itt-ott át van fúrva a megfelelő helyen!
Az én gépem nem pont olyan mint a tied, mert nekem elektromágnes kapcsolja az előtolást!vannak képek a felújításról de nincs meg minden mozzanat, mivel olyan olajos volt a kezem hogy utána már eszembe sem jutott a fotózás:)))
Pedig úgy teveztem...

Tettem volna ide képet ha fel tudtam volna csatlakozni az FTP-re de valami nem stimmel!
Küldj egy mailt és akkor a mobilról küldök képeket!

Küldj egy képet arról az L alakú karról és megmondom hogy jön le!mivel nekem nincs ilyen a gépben, már nem emlékszem pontosan, de sokszor kellett már szerelnem annó!és eszembe jut ha látom!

000000000

Varga Pista szintén nem tudta megmondani a gyártmányát.!
Na ez most már egy rejtély, aki megoldja az kap tőlem egy zacskó gumicukrot...komolyan kipostázom!

https://goo.gl/photos/12mKkntJnUtV6aGQ6  
https://goo.gl/photos/cqiWqhWnUG5ZEJoi6

sufnituning

Nézd meg mi van  a villanymotor adattábláján!
Talán közelebb jutsz, esetleg a nemzetiséget, vagy gyártót megtalálod.

svejk

Miki2!
Talán inkább ebben a topicban kellene bemutatnod az esztergádat!

Miki2

Igazad Van, mint sok más alkalommal.
Ma voltak itt átvenni a gépet, és a-feletti örömömben, hogy lesz Debrecenben Tali feltettem ezt a képet.
Nem számítottam reakcióra.

Miki2

Danibá!
A gép 2000 mm-es csúcstávolságú.
Az orsó 2500 mm hosszú, 32x10 mm-es.
A gép mindent tud, amit egy esztergának tudnia kell.

s7manbs8

A gép milyen fajta ?