Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

A valódi megoldás az lenne, hogy felveszel 80 db. kínai egységagyú egységugrású egységmunkást. Azok kézbe kapnak egy egységsugarú menetmetszőt, és az egységablakos DOS képernyőre rajzolt egységutasítások alapján tekerik az egységhosszúságú egységmetszőt.

000000000

Rossz a szemléleted ..... A 200 kg-os mozgatott tömeg egy adat a sok közül, és csak a hozzá nem értőket nyűgözi le, ugyanis a tömeg csak lineáris hatású. Viszont tudjuk, hogy vannak a mozgásdinamikai egyenletekben sokkal nagyobb hatású tényezők, mint pl. a gyorsulás és társai.
Én a helyedben erősen elgondolkoznék azon, hogy ha akár 200 kg-os tömeggel számolunk, akkor is ~ CSAK 0.1 W hasznos teljesítmény kell a hajtásod felgyorsításához!!!!!!!!!!!!!
Most őszintén, erre vagy büszke? Ez nevetségesen kicsi, komolytalan érték, ha belegondolsz, hogy ott van egy bazi nagy 9 Nm-es léptető motor, ami ennek a P-nek a legalább 1000-szeresére is képes!!!!
Gondolkozzunk már emberek csak egy picikét, még akkor is, ha ez manapság nagyon nehezen megy egyeseknek a téveszmékre épülő torz, buta " műszaki hitéletük kapcsán", no meg a csicsavilág, majomkodás butító, megtévesztésre alapozó hatása miatt.

000000000

Üdvözöllek Misi!
Az előző válaszom Neked is szól, így talán ráébredsz, van az úgy, hogy valamiről csak hiszel dolgokat. A helyes elméleteken, tudáson  nyugvó tényszámok azonban kijózanító hatásúak még egy dongóra alkalmazva is.

ANTAL GÁBOR

Tibor leírtam: hogy 40 másodperc áll szemben ( elméletileg ) az egységurasztott léptetővel. Nem érdemes munkát energiát beleölni a 40 ( valójában kb 20 )  másodperc lefaragásáért  . A mach nálam korrektül teljesít ( Uc 100 al ).

e7c897sd8

" 200 kg-os tömeggel számolunk, akkor is ~ CSAK 0.1 W hasznos teljesítmény kell a hajtásod felgyorsításához!!!!!!!!!!!!! "

A hasznos és a haszontalan teljesítmény is kell a megmozgatásához.

Maradjunk a topik témájánál Tibor! Ha rálógatatsz egy ampermérőt a három fázisra pl.: egy EAN esztergán munka közben lesz ám csodálkozás az elméleti 0.1w és a valós teljesítményfelvétel között. Itt nem az elméleti forgácsleválasztási erőkről beszélek! Ez ennél sokkal árnyaltabb és érdekesebb példa!

000000000

Ja ha téged hidegen hagy a hatásfok, meg az, hogy mégis csak egy szinkron hajtásról beszélünk, ahol a gyorsulás igen fontos lenne, és abszolut nem közönbös, akkor mindenre van magyarázat.
Használjad örömmel amid van. Bánom is én. Ettől még beláthatod, nagyon komolytalan ez az egész ahhoz képest, amilyen lehetne, ha picit is a tények mentén nézzük a dolgokat.

jani300

Én is visszanéztem már majdnem az egész fórumot.
CNC vezérléssel kapcsolatos dolgokat sűrűbben érdemes visszaolvasnom , mert ahogy oszlik a homály , a kínai szöveg egyes részei értelmesnek kezdenek tűnni :)
Ha picit kevesebbet egységugranának nem lenne azért baj :) Minden hol erről van már szó szinte   ,elég lenne egy két helyen értekezni róla , talán .

000000000

Próbáld ki, de jól mérjél! Ha megint neki futsz ennek a mérésnek, utána rájössz, kár volt beírnod a mondókádat egy normálisan olajozott normál szán esetén (ha meg gördülő vezetékes lenne, arról már nem is beszélek), ott is pontosan kiszámítható, mekkora kis P kell ehhez. Mellesleg nem erről a P-ről volt szó, de hidd el ez is nagyon kicsi.

ANTAL GÁBOR

Tibor ! valóban abs hidegen hagy a hatásfok . Csak egy indok : ha egy hónapig el sem megyek a műhelyembe akkor is jön a villanyszámla úgy 9000 ft ról .  Nem számít hogy előtolásra mennyi áramot fogyasztok mert egyszerűen kimutathatatlan . Én komolytalanul ( rossz hatásfokkal ) végzem a munkámat , de azt megfizetik .

Motoros

Tibor! Van egy http://freespace.virgin.net/d.samways/ASTmain/Resources/fehlmann2.JPG" TARGET=_fnew>PONT ILYEN x-y szánom. rátettem 2 drb 300W-os DC szervót és a 10 A-es csúcsáramú Geckodrive vezérlő állandóan leoldott egész lapos rámpánál is. Hol hibáztam?

000000000

A fő hiba okok lehettek:
1. Nem CNC mellékhajtáshoz való jelleggörbéjű DC szervomotort akartál használni.
2. Nem méretezted az áttételezését.
3. Nem hangoltad be jól a PID paramétereket.
4. Túl nagy felbontású volt az encoder rajta, amitől a szerény képességű Geckó szabályzó kiakadt.

Aztán még sorolhatnám ....

Egy viszont biztos, a linkelt képhez a töredék P-jű szervómotor is elég, tehát valamit nagyon elrontottál tényleg.

https://www.youtube.com/watch?v=MQ9zUmUbQ7o" TARGET=_fnew>Bizonyításként íme itt egy Robsy CNC eszterga videó ~40 W-os DC szervóval.

u3xrz0cut

Erre az esztergára nem lennék büszke!
A legkisebb EMCO is többet tud az idétlen léptecsével!

000000000

Mesélj méggggggggggggg! Ennyi nem elégggggggggggg!

u3xrz0cut

Ne akard!
Legyen ennyi elég és nyugi!

s7manbs8

"Nem CNC mellékhajtáshoz való jelleggörbéjű DC szervomotort akartál használni."

Ez milyen fajta, ami ezt tudja, van valami márka méret stb. ? Milyet érdemes erre a célra használni ?