Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Legalább kétféle esztergályos van.
Az egyik, hónapokig ugyan azt a melót nyomja. Minden lekottázva. (pl. technológiai utasítás. gondolom, létezik még ilyen)
Kést a szerszámélező adja a keze alá. Ez már ugyan nem igaz, mert váltólapkás szerszámok vannak már. Egy adott szerszámba befog egy adott elő gyártmányt.
Ennek is megvan persze a neheze. Iszonyatosan monoton meló.

Meg van olyan, aki egyedi munkadarabokat készít.
Régen ilyen volt a TMK.
A kést, fúrót, maga köszörüli. Ő találja ki a technológiát.
Műveleti sorrend, fordulatszám, előtolás, stb.
Sokszor, fejben lefut az egész. Még csak rajz sincsen. Ettől függetlenül a kész munkadarab tökéletes.  
Én ilyen MESTEREKTŐL tanultam azt a keveset, amit tudok.
Természetesen, én soha nem tudnám felvenni a versenyt, mert én nem ezt csinálom nap mint nap, és évtizedek óta.
Azért, van némi rálátásom a dologra.

A gyakorlati "oktatásra" még rájött némi olvasgatás.

000000000

Csak konkrét, reális két adatot írjál, előtolási erőt, sebességet.
Ugye milyen kurva nehéz ez azzal szemben, amikor vakhit, aljas, ostoba alapon csak hazudozni, mellébeszélni kell?
[#nevetes1][#vigyor2]

000000000

Kidöglött a rotációs kapa. [#nevetes1]

Én még persze bírtam volna. [#nyes]

Pihenek, aztán folytatom.

Én direkt szoktam hagyni a kerítés mellett parlagfüvet.
Van egy "kishold" ami a telek. Bőven megfér tőlem az "ambózia" is.

000000000

Hagyd már ezt az itt a piros, hol a piros játékot.

Te is tudod, hogy hogy működik, meg én is.
A gyanútlan játékos nem tudja, hogy a piros kis szivacsot akkor teszik a gyufásdoboz alá, amikor a balek már választott. [#nevetes1]

jani300

Gondolom nem erőember voltál ,hanem beütő !

Teaway

Milyen kart szeretnél betenni, és hova?

000000000

Két adatot várunk továbbra is ...[#kerdes]

6rk75uezn

Itt elvérzett szegelős,hagyd a fenébe!!![#eljen]

000000000

Felakadt a tű?

A te "adataid" bizony vérszegény blöffnek bizonyultak.
Ezeket kéne most alul múlnom? [#nevetes1]

Párszor eljátszottad már, hogy nagy lendülettel vitázni kezdesz.
Alaptalan ugyan amit előhozol, ezután teszel a dologba egy csavart aminek köze nem volt az eredi kérdéshez.
Utána kihirdeted, hogy te vagy a győztes, mert amit utólag kreáltál, annak köze nem volt a többi vitázó hozzászólásának.

A hány éves a kapitány tipikus esete, amivel te próbálkozol.
Szerintem, néha csak azért mennek bele, hogy neked kedvezzenek.
Legalább lesz egy kis sikerélményed.

A magam részéről ehhez ma nincsen kedvem.
Talán majd máskor.

KoLa

Ha esztergán adsz 10mm-s fogást, annak a fogásmélysége 5mm!

e7c897sd8

Borzalmas a szöveged!! Nincs kiskerted véletlenül? Itt a veteményezés ideje... Legalább szellőzne picit a fejed!

Ha jártál volna gépészethez közeli iskolába ott megtanították volna anno, hogy a forgácsoláshoz szükséges erő mitől függ! Valamint a csigafúró köszörüléséről is tanulhattál volna...

Asztali (pici kínai) fúrógépemen áttételezett hajtás van, ami csökkenti a motor fordulatszámát, tehát növeli az erejét. 500 w-os motorral ha a fordulatát ötödére csökkentem az ereje szerinted mekkorára változik?

Igaz ez az esztergák áttételezésére is! A forgácsoló erő szükséglete pedig töredéke a motor valós erejének!!

000000000

Elotolas! Kart. ..de kuldtem emailt.

Vetesi75

Nem kell ahhoz TMK meg egyedi. Elég a kissorozat és az olyan vezetői szemlélet, ahol hagyják érvényesülni a dolgozói kreativitást.  
Ergo: rajzot kapsz, holnap délre jönnek érte -. old meg!  
Más: Én nem szégyellem megnézni az általam kézből köszörült csigafúró előtolóerő igényét, kézi előtolással a variátoros szíjhajtású FO22-tőn, mielőtt befogom a CNC szerszámtartójába és nem tartom viccesnek, amikor valaki befesti filctollal a csigafúró hátlapját...  
Kíváncsi lennék rá, hogy az említett MESTEREK pályafutásuk alatt hányszor vettek kezükbe fő/mellékhajtás teljesítmény diagarammot, hányszor számoltak utána hajtóművek leggyengébb "láncszemének". Nekem is kellett tizen év, hogy rájöjjek komolyabban kell foglalkozzak vele.(A  tizen év éppen az említett MESTEREK tanítása miatt...)  
Tibornak igaza van, nem szeressem téma, de muszáj foglalkozni vele! (Hiába a 15KW-os főhajtás, ha 150Nm!!! a plafon. Nyomatékváltó nélkül, 3db "mosógépszíjjal" nem is csodálkozok ezen.)

000000000

Észbontó egy ember vagy te, és totál bajban vagy, ha picit is komolyabban, valós adatok mentén kellene írnod valami szakmait. Szénné égtél megint.:)

Na de hogy Mindenki más (aki nem tudta volna) okoljon ebből az egészből szakmailag is, a száraz tények:
D=12 mm átmérő, telibe fúrás közepes keménységű acélba, gyorsacél szerszámmal. Technológiai adatok: n=300 1/min, előtolás 0.15 mm/ford.
Ehhez ~250 W forgácsolási teljesítményre van szükség, ~1200 N előtolási erő lép fel, és a 45 mm/min előtolási sebesség mellett elegendő 0.9 W előtolási P. Évek óta hajtogatom, Hobby berkekben, de még sok ipari gépen is ritkán kell 1 W-nál több hasznos előtoló P forgácsoláskor. Gravírozásnál pedig ezek század, ezred W-ok.  

Nos ennyit kellett volna jóember beírnod két reális adatként (F=1200 N, e=45 mm/min). Szégyeld magad a mellébeszélésedért, hazudozásaidért, szakmaiatlankodásodért.
Menjél inkább szegelgetek tovább dolgozni a kertedben, és jobban teszed, ha elgondolkozol azon, milyen ember vagy te. Kapavágásaid közt pedig házifeladatként számold ki a délutáni kerti munkád előtolási teljesítmény igényét. Ha tized wattnál többet kapnál, kezd elölről! [#vigyor2]

000000000

okoljon -> okuljon, tanuljon :)