Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

[#worship]
Hasonlóról pont van mért adatom:
St52, D=13, bő víz, n=480, F=0,12, keresztél egyszerű kihegyezéssel rövidítve. Mérleg szerint 120Kg környéke.

000000000

Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy egy kétélű csigafúrónak két éle van.
Tehát.
Két "darab" élhosszúságú fogást fog venni, ha nincsen előfúrva.
Feltéve persze, hogy jól van köszörülve.

000000000

Én nem tudok és nem is akarok mindenki nevében nyilatkozni. Azt ugyan el tudom mondani, mit hallottam azoktól, akiktől én próbáltam tanulni.
Szóval.
Elmondásuk szerint, elég jók voltak az "ipariban". Tehát, foglalkoztatta őket az elmélet is. Lelkes gyerekek lévén számolgatta.
Mivel a számolgatások mindig ugyan azokat az eredményeket hozták, ezért az évek során rögzült bennük és tapasztalattá vált.
Pl. mekkora fúróhoz, milyen anyagminőséghez, mekkora fordulat az ideális.
Ugyan el, külső, vagy belső átmérő esztergálásakor, vagy éppen beszúráshoz.
Ha valami olyan feladatba futottak, amivel még nem találkoztak, elővették a papírt, meg ceruzát és a hozzávaló zsebkönyvet, mert az ilyen nem megy fejből. Én mindegyik szaki szekrényében láttam legalább egy könyvet, műszaki táblázatot. Még néha el is kérték egymástól.

Hát, én ezt láttam, hallottam.
Egy valódi esztergályostól, maróstól, köszörűstől (tehát forgácsolótól)nem idegen a matek.
Legalább is, amire szüksége van a melójához.

000000000

Az általánosságokban igényes hozzászólásaid valamiért vagdalkozásba csaptak.
Ez az új hullám terméke? [#nevetes1]

000000000

Éppen mondani akartam, hogy nem igaz, nem tudsz 0-9 terjedő számjegyekből álló számokat ki guglizni.  
Szerinted, nekem nem ment volna? [#nevetes1]

iy567t72g

Ne haragudj, de bődületes marhaságokat beszélsz ha neked pl. az FO-32 barkács kategória.
Igaz, nem fogaskerék hajtása van.

000000000

Nem haragszom. [#nevetes1]

Ennek megítélése nem a győzike show kategóriája.
Mármint, hogy barkács, vagy nem.
Maradjunk annyiban, hogy mások a szempontok.

000000000

Nem érzelmi alapon megy és nem is a pletykára alapoz. Meg hogy a boltos hogyan reklámozza.

KoLa

Mintha igazad lenne! ha jól van köszörülve!
De mi van a lapkás telibe fúrókkal? ott csak a fele az átmérőnek az összes forgácsoló él!csak el van osztva a túloldalra a másik negyed él!
A gyors acél fúrókat is úgy kell élezni hogy ha telibe fúrsz, egy 40-sel,hogy csak az egyik él vigye a nagy forgácsot, a másik csak szemeteljen kicsit! jobban lehet hűteni és beállítható a fúrt átmérő!

iy567t72g

Én egy konkrét gép típust neveztem meg Te pedig jössz a győzike showw-val.
Szerintem nem is hallottál még róla.
Mert ha igen nem beszélnél butaságokat.
Részemről befejeztem.

000000000

Bizonyára az egyélű fúrókra nem igaz az, ami igaz az egyélűekre. [#nevetes1]

Az említett, 300Watt körüli teljesítmény inkább a ceruzahegyezők "világa".
Ha vesszük a furatot, mint "forgástestet", tényleg igaz az, hogy egyélű fúrónál a "fél átmérő" tekinthető fogásmélységnek.

A furat esetében (előfúrás nélkül) a helyzet rosszabb, mint pl, egy külső átmérő esztergálásakor.
Ha a vágósebesség optimális lenne a furat közepe körül, akkor a külső átmérőnél már a szerszám azonnali vesztét okozná.
A furat közepe táján szinte nulla vágósebességnél kell a szerszámot az "anyagba nyomni". Ami azért messzire van az ideális körülményekhez.

Ha jól emlékszem, egy húszas fúró esetében a szegnyereg rögzítő csavar kulcsát már bedugja az ember a szegnyereg kézikerekének küllői közé. [#nevetes1]
Igaz, ez többek szerint elítélendő tevékenység.

Szóval, én nem nagyon hiszek az "egywattos" motorokban. De még a 300 Wattosokban sem, ha pl fúrásról esik szó.

000000000

"Bizonyára az egyélű fúrókra nem igaz az, ami igaz az egyélűekre."

Hopp, ezt elírtam.
Így lett volna.
Az egyélűre nem igaz az, ami igaz a kétélűre.

wm94bppdn

Az egyik barátomnak van FO-32-ese, annyit mondhatok, hogy egy bitang nagy gép, és soktárcsás szíjáttételes, az előtolás is. Nem lehet, hogy a sugárfúrógépre gondolsz, amikor oszlopos fúrógépet említesz? Annak is van oszlopa. Vagy már megnézted a Google képkeresőjében? Megbecsülést vívnál ki, ha elismernéd, hogy ebben tévedtél.  
Tibor45 nem amatőr, és nem TMK-s, ő nem olvasgatja a zsebkönyv segédleteit, hanem írja... :-)  

000000000

Ok!

A típussal kapcsolatban én tévedtem.

Tegnap, mikor Jani300 megemlítette a típust, beírtam a "gugliba". Először semmi nem jött be.
Végül, nagy nehezen bejött valami középkategóriás barkácsgép. A praktikerben láttam hasonlót.

Most több időt szántam a dologra (Jani300 -at nem igazán tudom komolyan venni) találtam egy olyasmi gépet, amit PSoft fórumtárs tett be.

Ez valóban oszlopos fúrógép.
Minden rajta van, aminek rajta kell lennie.
Valóban nem egy fúróval együtt eldobható darab.

000000000

"Tibor45 nem amatőr, és nem TMK-s, ő nem olvasgatja a zsebkönyv segédleteit, hanem írja"

Valóban volt néha olyan elképzelésem.
Találkoztam néhány elcseszett kiadással.