Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen,a tolomérős megoldásra gondoltam,ami összesen nem is lenne drába. de valahol láttam két kis fémlécet,ami a mérőléc lehetett,,és egy kis kijelzőt egy mini elektronikával. én arra gondoltam ez nem lehet manapság egy nagy dolog...a tolomérős téma a hossz szánnál probléma,,mivel nagyobbat mozog mint 150mm. ha csak nem 300 ast vennék,de hogyan lehetne kulturáltan rögziteni egy tolomérőt? egy olyan cucc kellene mint ami a tolomérőn van! de olyat  is láttam hogy a noniusz helyett egy qvarckijelző van,eleve digitális a kijelzés!

Teaway

Amire te gondolsz, az nem qvarckijelző, hanem LCD.

Csuhás

A digit tolómérővel az a gond hogy sugárban számol míg az esztergályos szereti az átmérőben skálázott dolgokat. A tolómérő kapacitív érzékelője nem szereti az emulziót sem. A forgásérzékelés pedig nem ejti ki az anya lógását.
Esetleg ez lehet megoldás:
http://www.uni-max.hu/digitalis-hosszusagmerok/digitalis-merorendszerek/meroeszkozok/muhelyfelszerelesek/" TARGET=_fnew>mérőléc
Bár nem tudom tud-e átmérőben számolni, és cseppálló-e

keri

Lehet kapni tolómérő árban mérőlécet is, akár 300mm-est is.

Először én is ilyen megoldásra gondoltam, de végül egyszerűbb és olcsóbb hogy léptetőkkel mozgatom és így a MACH DRO-ja elég jó visszajelzést ad.

A mechanika kottyanását természetesen figyelembe kell venni. Egy irányba szoktam csak megmunkálni, akkor igaz marad nullázás. 0,01mm pontossággal órázva mindig visszatér ugyan oda.

Viszont akármelyiket választod a gond ezekkel a megoldásokkal, a kés hegyének bemérése, főleg kisebb átmérőknél okoz feltűnő hibát ha kicsit is eltér a forgástengely magasságától...bár lehet hogy csak az én gagyi esztergámon.

ywathzay

Ezt a fajtát nem szabad erre a célra megvenni, használni. Én beleszaladtam. Felszerelés után addig működött míg az emulzió el nem érte. Eleinte még ha szétszedtem, letisztítottam újra "éledt" aztán kapott tokozást, rengeteg munkával, ráadásul a gép hátulján felszerelve ahol kevesebb jut a folyadékból. Valahogy mégis elérte a végzet, hasznavehetetlen lett. Előbb csak a visszaállási pontossága veszett el, majd megadta magát. Már a takarítás sem segít, gyakorlatilag 3-4 napig tudtam működtetni. Ja persze a forgalmazó akitől vettem azt mondta a folyadékállósága sehol nem volt feltüntetve, miért nem ennek megfelelően használtam. No comment.

svejk

Khmm... én azért a 7-8 ezer forintért el sem várnám, hogy vízálló legyen.

Kiszárítás után működött megint?
meglehetne próbálni az olvasó fej részt alulról vízmentesíteni pl. lakkal.

Vetesi75

Gyárilag is lakkozni szokták, de lekopik, mert  beleér a lécet takaró műanyag fóliába (meg a forgácsot is bekapja időnként).

svejk

Az a rész csak a NYÁK hátulja, az nem baj ha lekopik, szerintem valahol oldalt megy bele a víz.

Van nekem is egy ,de még nem szereltem fel, illetve meg sem néztem közelebbről.

ywathzay

Még ha 7-8 ezer lett volna. majdnem 20e volt az ára (500mm), most hogy mondod ezt a lakkozást, kipróbálom. Rosszabb már nem lehet, igaz én lemondtam róla teljesen. Azt mondjuk nem tudom, hogy a lakkréteg nem befolyásolná-e a működést.

ywathzay

A folyadék a mérőlécről jut a belsejébe, gyakorlatilag ha az emulzió ráfolyik, az valahogy rákerül az olvasó fejre, és kampec...

svejk

Szerintem nem befolyásolja, hiszen az "állórészen" is ott van a műanyag takaró fólia.

svejk

De a nyákfóliából kialakított kapacitív érzékelő az "olvasófej" belső oldalán van, tehát azt kell megakadályozni, hogy oda ne kerüljön az emulzió.

svejk

De majd megnézem az enyémet.

000000000

Sziasztok!
Ma sikerült vennem egy esztergát,amit egy 380-voltos 750-wattos motor hajt!
Mekkora kondit kell vennem hozzá,hogy 220-voltról(egy fázisról)tudjam működtetni,és hogy kéne bekötnöm!
előre is köszönöm a segítséget!

svejk

Cirka 50 uF kell.
A motort deltába kell kötni (a három lemezke a 6-os sorkapcson párhuzamosan álljon egymással)
A két szélsőre megy a fázis és a nulla a középsőt pedig a kondin keresztül vagy a bal, vagy a jobb kapocspontokhoz rakod a megkívánt forgásiránytól függően.