Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

"Csináld meg századra MÉRET ÉS ÜTÉS pontosan a teljes hosszra, aztán majd rájössz."

Semmivel nem bonyolultabb mint egy csapágy illesztés. Sárgarézből csinálnám, a dörzsárazott furat 0/+0,01 , a külső átm. pedig 0/-0,01 tűréssel. Ha adott a rámenő alkatrész, akkor frankón illesztve.  

Sokkal könnyebb, mint a 0,7-es lemezből 25 ezredet lecsiszolni, azt átm. 5-re hajlítani, úgy hogy bele is menjen passzolósan a furatba, ráadásul abba még a tengely is.
No ez lenne számomra a lehetetlen megoldás.

000000000

Ne viccelj mára a Mach-al, mert megsértődök. Tudod mennyi baja van menetesztergálás  szempontból (1 rés, 100 alatti rpm gondok, menetprofil eltolódások különböző főorsó fordulatoknál, ...).  
Ez egy önálló mini CNC modul, úgy képzeld el, hogy ha kedved tartja, akkor lekapod a késtartódat, helyére megy a 2 CNC tengely (persze ha már eleve van az esztergagépen step-dir mellékhajtás ez se kell), bekapcsolod az egészet, és így van egy elektronikus laktanya és Norton szekrényed a hagyományos helyett. Ezzel aztán könnyen, szériában gyárthatsz olyan dolgokat, amit macerás, vagy nem is tudsz hagyományos gépen, mert véletlenül nincs hozzá olyan cserekerék készleted, vagy a kúpos menet is macerásabb hagyományos gépen.

s7manbs8

Nem tudom nálatok milyen a vasas bolt, de nálunk ha belenyúlok s fúródobozba, akkor megmérve a fúrókat 5-öst pl, van közte 4.95-5.05 lehet a kisebb átmérőjűt kiválogatva, több esély van egy elég közeli pontosságú furatra is, ha simán ki is fúrjuk pl.

000000000

Ügyes vagy, gratulálok. Akkor remélem most leszaladsz a műhelyedbe, 2 perc alatt megcsinálod, reggel meg már postázhatod is elektronnak. Tapasztalatból tudom, ha az ütés is számít, és az max. 1 század lehet, ez nem olyan egyszerű egy ilyen vékonyfalú és viszonylag hosszú perselynél. De nagyon örülök, hogy Neked ez semmi meló, és ennyire profi vagy. Vagy van egy másik eset is: könnyelműen beszélsz.

s7manbs8

Az jól hangzik így, lehet örülnék neki, ha el tudna készülni ez a kis csőszerűség. :)

keri

Nekem halálpontosan 5-ös a fúróm (ennyi pénzért lehet is) de a luk az mindig nagyobb amit fúr, mivel azért kialakítja magának a laza illesztést, különben beleszorulna.
Meg azért az ilyen fúrt lukak fala nem éppen egyenletes szép felületnek kell elképzelni, vagyis nem éppen illesztett furat, még ha kb. jó is.

Nem véletlenül emlegeti mindenki a dörzsárazást, mert azzal lehet illesztett furatot művelni.

Nagyobb átmérő esetén tudok esztergálni illesztett furatot, persze azért az is sok szívás, de ilyen vékony és hosszú luk esetén görbül, rezonál a kés még jól forgácsolható anyagoknál is mert túl vékony a kés szára.

000000000

Úgy gondolom ha már perselyezni kell akkor valamelyik oldalát illik szoros illesztésre készíteni ,jelen esetben a kerékbe a perselyt zsugorkötéssel és azután dörzsárazni a furatot.

000000000

Egyébként van előnye is ennek a módszerednek: ugye, semmi nem tökéletes, hiszen csak mérőműszer felbontás kérdése a hiba kimuatatása. Így tegyük fel üt a motor tengely, rossz a persely is, és a 6.35-ös furat se szalad. Na már most összedugod ezt az egészet, és addig tekergeted a perselyt a motort tengelyen, az agyban is, amíg egyszer csak az ezredes mérőórád meg se rezdül eredő ütést mérve.:))))

s7manbs8

A szíj annyit tud nyúlni, hogy egy kis ütés még nem akadály, nem kell annak 1 századnak lennie, lehet 2 is. :) Na viccet félretéve lehet egy tized is szerintem, vagy akármennyi.

s7manbs8

Pontosan ez a helyzet.

000000000

A halál pontos nekem mást jelent, a 30133-ban még ezt írtad.

s7manbs8

Ha ismernétek, nálam a vicc is minden sorban ott van. :)

ANTAL GÁBOR

Olvasgatom ezt a perselyezést : én puha pofában jól nagyra megfúrnám aztán Loctitével beleragasztanék egy dugót, a dugót feloldalaznám   előfúrnám és kidörzsáraznám....  
 Így a lényeg egy felfogásból készülne .

KoLa

Ez nem vicc! Mach3-ra vannak jó menetvágó modulok, elméletileg! de jó esztergagép is kell hozzá!
Ha trükkös a menet! akkor meg LinuxCnc! és minden hobbista esztergályos is boldogul vele!
Ez azt jelenti hogy - ezt már ismerjük, több videót is készítettem, és publikáltam a tesztekről!
Szivesen venném ha Te is készítenél ,oktató jelleggel, néhány bemutató videót, és akkor össze tudnánk hasonlítani, a jelenlegivel!
Reklámozd!erősebben!

000000000

Gábor, hogy állsz a jeladóval a főorsón?
Gondolom lassan feléleszted.