Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jsugc4fsx

000000000

Sziasztok. Volna egy kérdésem. CNC eszterga gépeken hogy hívják azt a programozási módot, amikor nem G-kódokkal programozunk hanem grafikusan ciklusokban???? Van ennek valami neve??
Köszönöm!!

000000000

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni. Van nekünk egy Graziano SAG 12cnc típusú cnc esztergánk, Hunor PNC 721 vezérléssel, a probléma az lenne, h mikor x tengelyen mozgatom a szánt 70%-os gyorsmenettel, akkor kicsapja a biztosítékot, ami a gépben van (bussman 40et a típusa) fdbck x hibakódot ír ki és természetesen mivel a biztosíték kiégett ezután nem is mozdul x tengelyen hanem hibakóddal mindig leáll. Ami érdekes h lassab gyorsmenettel ment, csak mikor felkapcsoltam 70%-ra akkor csapta le és égett ki a biztosíték. Először vmi szorulásra mechanikai hibára gondoltam, de a gép szét lett szedve csapágyak cserélve, de a hiba megint ugyanaz. Milyen hiba okozhatja még ezt a hibakódot?

Segítséget előre is köszönöm!

sufnituning

A fdbck valószínű a feedback rövidítése visszacsatolás (szerintem)

kmajer

fdbck x: visszacsatolás hiba,motorencoder, vagy tacho,

sufnituning

elektronikai, vagy szoftver hibára gondolok

hostya

Amikor először elolvastam, akkor...[#wow1[#rinya]

Utána rájöttem hogy csak a "303-1"(nekem is ilyen van a bizonyítványomban), ill. a képzési forma szűnt meg.

Gyorstalpalón,(OKJ) lehet még akárkiből is esztergályos,(lesz róla bizonyítványa) de csak felnőttképzésben tanulható, max.1000 órában.

Ha visszagondolok mi 1300 órát tanultunk 1 tanévben -elmélet+gyakorlat-, és 3év volt a képzési idő.
A szakma "rafinériáit" meg utána tanultuk meg a tapasztalt ESZTERGÁLYOS szakiktól.

http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/OKJ%20eszterg%e1lyos.jpg" border=0>

w987wzmm

Még annyit fűznék a dologhoz, ha régi a bizonyítványod, még el sem fogadják, ha tovább szeretnél tanulni. Ez-az új képzési rendszer. Most divatosabb a CNC oktatás 1-2 éves kurzusokban. Egy példa: http://www.ganziskola.hu/?q=kepzesek" TARGET=_fnew>http://www.ganziskola.hu/?q=kepzesek

000000000

Sziasztok! Én itt még teljesen új vagyok, és nem is CNC hanem hagyományos kis esztergám van, egy Ecomac 220 típusú kisgép. Én hobbiból csinálom, barkácsolás szinten, a szakmám teljesen más. Remélem nem zavarok itt a nyűgömmel Az a bajom, hogy az eszterga keresztszánja gyárilag elforgatható, eléggé gagyi, 1 imbusz csavarral van felfogatva és emiatt nem is túl pontos mert csavarodik, tekeredik. A csatolt képen látható amiről beszélek. Szeretnék valami komolyabb keresztszánt készíttetni hozzá, nem tudom van-e itt olyan mesterember aki ilyenre vállalkozna és mennyiért?  Sajnos venni nem tudok, mert ezt a gyártmányt nem ismerik sehol, állóbábot sem tudtam hozzá venni már nem gyártják. Egyébként a helye ki van alakítva, a felfogatáson 2 T horony van marva tehát szerintem kivitelezhető. Másik problémám: szerintem a tokmány és a pofák pontossági szabályozást igényelnek, erre is keresnék szakit:)http://www.promac.ch/media/images//bedienungsanleitung/promac/prbd_220_d_ecomac.pdf" TARGET=_fnew>kiseszterga használati útmutató

jani300

Szia !
Amiről írsz az a késszán vagy kéziszán néven ismert . Valóban nem tűnik masszívnak . Meglehet próbálni még egy csavarral rögzíteni akkor elveszíti ugyan a forgatható funkcióját de merevebb lesz . Ha a kéziszánt nem használod (általában kúpesztergálás vagy menetvágásnál fogásvétel )rögzítsd le az állító csavarokkal .A kéziszán helyett fel lehetne tenni egy fix késtartót is javítana a szerkezet merevségén .

8j72w5ff0

Üdvözletem mindenkinek!
Lassacskán összeáll a kecskelábasom és most azon töröm a fejem, hogy vajon hol lehet kapni kis tételben, vagy maradék esztergálható alapanyagokat, főként acélokat. Ha valakinek van jó ötlete, bejáratott módszerei, kérem ossza meg velem.  
Előre is köszönöm.

zozo

Az elején vaskereskedésben veszi az ember, aztán később minden "rosszt" ami kerek, betegesen gyűjt egy nagy ládába. Aztán ha valamit csinálni kell, fél órán át is keresgél, de ami van, vagy lyukas, vagy kisebb pár tizeddel, így végül fog egy egészséges "bolti" darabot és abból megcsinálja [#nyes]
Ha pedig leszúrásnál leesik egy kis munkadarab, gondosan átválogatja a forgácsot, újabb fél óra, majd végül készít helyette egy újat. Így müxik ez...

zozo

Ja és hulladék telepen is lehet vadászni, de reszelővel a zsebben! Van nekem is üvegkemény használhatatlan darabom, amire csak úgy rácsaptam valamikor.

000000000

Addig is, amíg a gyártásra nem találsz szakit.

Nem keresztszán, hanem kis szán, kézi szán.
De hát, nem az elnevezés okozza a problémát.
Szóval ez a problémás szerkezet akkor kell, amikor kúpot esztergálsz, vagy menetet vágsz.
Amikor nem, akkor ezt le is hagyhatod.
Tedd a késtartót közvetlenül a keresztszánra.
Ha ez nem megoldható, mert nem lesz jó a késmagasság, akkor inkább hozz össze egy másik késtartót.
Ahogy látom a hely nem nagyon hagyja egy komolyabb kiszán megoldást.
Valóban nagyon át kéne faragni az egész gépet egy komolyabb szánszerkezethez.
Kérdés, hogy ez anyagilag mennyire éri meg.